De geboorte van een pup lijkt een beetje op de geboorte van een mensenbaby. Eerst krijgt de teef weeën en dan probeert ze ook een soort van 'nestje' te maken. Het persen kan wel een paar uur duren. Tussen de geboortes van de verschillende puppies zit vaak een pauze van een uurtje, soms langer, soms korter.
Je ziet sterke weeën, gevolgd door een heldere vloeistof uit de vulva van je hond - binnen de volgende 20 à 30 minuten moet de eerste puppy worden geboren. Puppy's worden meestal binnen de 20 minuten na elkaar geboren, maar het is normaal dat een hond tijdens de bevalling even uitrust.
Uitdrijvingsfase (3-12 uur)
De baarmoeder gaat zich nog meer samentrekken en de teef begint te persen. De pups worden zo richting de baarmoedermond en vagina gedreven. Zodra de eerste pup binnen het bekken ligt, gaat de teef nog harder persen. Dit kan zowel liggend, hurkend, als staand.
Het binnenste vlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak. De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup.
Meestal volgt er een placenta na elke pup, soms worden er eerst 2 pups geboren en volgen dan pas de 2 placenta's. De meeste teven zullen de placenta's opeten. Dit kan geen kwaad. Echter als er veel pups geboren worden kan uw hond misselijk worden en dan is het verstandig de placenta's voor haar op te ruimen.
De bevalling bij de hond
Een normale lichaamstemperatuur is tussen de 38 en de 39 ºC. Op het moment dat u een temperatuurdaling van 0,5 tot 1,5 ºC ziet, kan dit een teken zijn dat de bevalling in aantocht is, hoewel dit soms nog wel een dag op zich laten wachten.
Het is duidelijk dat een koe ongemak ervaart bij afkalven, zelfs bij een normale geboorte; de dieren zijn onrustiger gaan vaker staan en weer liggen. Dit wordt bevestigd door Marina von Keyserlingk en Daniel Weary, zij doen onderzoek naar gedragsveranderingen, die plaatsvinden in de transitieperiode.
De dracht of zwangerschap van de hond
Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding. De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen.
Verder is het goed om te realiseren dat goed sperma 7 dagen na de dekking nog levensvatbaar is. 2 dagen later dekken is dus niet gauw nodig.
Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.
De geboorte van een pup lijkt een beetje op de geboorte van een mensenbaby. Eerst krijgt de teef weeën en dan probeert ze ook een soort van 'nestje' te maken. Het persen kan wel een paar uur duren. Tussen de geboortes van de verschillende puppies zit vaak een pauze van een uurtje, soms langer, soms korter.
Hoe het voor jou gaat zijn, is daarom niet van tevoren te zeggen. Je kan weeën zien als golven die aanspoelen op het strand. Je voelt een golf aan komen 'rollen' door de toenemende pijn. Net voor de golf omslaat, is de pijn het heftigst.
Het is normaal dat er uitvloeiing is na de bevalling. Deze is in het begin bloederig, wordt hierna licht bruinig en daarna helder. De uitvloeiing stopt meestal na een paar dagen tot een week. Het is belangrijk dat uw hond vrolijk en actief blijft en blijft eten.
De komst van uw baby
Zij laat u afwisselend persen en zuchten om inscheuren zoveel mogelijk te voorkomen. Na een tijdje is het hoofdje van de baby langzaam te zien en wordt uw baby geboren. Als alles in orde is wordt u kindje met een doek afgedroogd en gelijk op uw borst gelegd. Wat een bijzonder moment!
De baarmoeder zal zich samentrekken en de teef gaat echt persen; zo worden de pups richting de baarmoedermond en vagina gedreven. Zodra de eerste pup in de bekkenholte wordt gedrukt, gaat de teef nog harder persen. Vaak doet ze dit liggend, gehurkt of staand.
Bij zoogdieren vindt de geboorte plaats door samentrekking van de baarmoeder, waardoor de foetus (het embryo vlak voor de geboorte) uit het lichaam van het moederdier naar buiten komt.
teef kan zeker gedekt worden zonder vast zitten. Heb al van vele fokkers gehoord dat ze zonder vast zitte (koppeling) toch 10 pups hadden bijv. Echter heeft ze al 3 weken gebloed en toen 5 dagen niet of was ze precies op de dekrijpe dagen (dan vloeien ze ook minder volgens mij).
Een dubbeldekking of dubbele dekking vindt plaats wanneer een teef tijdens haar loopsheid door twee verschillende reuen wordt gedekt. Het kan ook voorkomen dat zij met sperma van twee verschillende reuen wordt geïnsemineerd.
Een succesvolle bevruchting kunt u merken doordat de honden nadat het mannetje eraf springt nog een tijd aan elkaar vast blijven zitten. Dit noemen we “gekoppeld zijn” en komt doordat na een zaadlozing geslachtsorganen opzwellen en aan elkaar vast blijven zitten om te voorkomen dat er sperma verloren gaat.
Weeg elke pup minstens één keer per dag, zo kunt u goed volgen of ze allemaal genoeg melk krijgen en voldoende groeien. De melktanden beginnen vervolgens vanaf drie weken door te komen. Vanaf twee weken is het belangrijk dat de moeder en haar pups ontwormd worden.
De ideale omgevingstemperatuur in de directe omgeving van de pups is 29-32°C. Voor de teef ligt de ideale temperatuur een stuk lager. In een goed geïsoleerde werpkist wordt dan ook meestal een temperatuur van 24-27°C aangehouden.
Risico's bij pasgeboren puppy's
Als de pups door de moeder niet warm gehouden worden biedt een warmtelamp uitkomst. De eerste vier - vijf dagen is een temperatuur van rond de 26 tot 28 graden het beste, geleidelijk dalend tot 26 graden in de tweede week, 23 - 26 graden in de derde week en 23 graden in de vierde week.
Tijdens het eerste nestje van de teef kan dit 36 uur duren, latere nesten zal dit ongeveer 6-12 uur duren. Uitdrijvingsfase; deze fase start bij het breken van de waterblaas. De teef begint nu met het persen tijdens de weeën.
De draagtijd van een teef bedraagt gemiddeld 63 dagen, wanneer de teef langer dan 66 dagen drachtig is, is er sprake van een te lange draagtijd en dient er contact opgenomen te worden met de dierenarts. Voorbereiding voor de bevalling: Breng de teef naar de werpkist ongeveer 2 weken voor de bevalling.
De gemiddelde lengte van de dracht bedraagt bij de hond 60-63 dagen. Hier kan onderlinge variatie in zitten. Zo zijn er honden die bevallen op de 58ste dag, maar ook honden die bevallen op 65ste dag of zelfs pas de 67ste dag!