BRUIN BIER & ETEN De zoete toffee en nootachtige smaken van bruin bier gaan goed samen met hartig eten. Denk aan oude kaas, geroosterd vlees, gegrilde vis of herfstgroenten. Bruin bier is ook ideaal om mee te koken.
Waar drink je donker bier bij? Er zijn een aantal gerechten die extra lekker smaken met een goed glas donker bier ernaast. Zo is het heerlijk in combinatie met harde & oude kazen (kaasplankje), eend, wild en bij desserts met veel chocolade en karamel.
Bij iets donkerdere bieren, zoals amberkleurige bieren en tarwebieren, kun je overwegen ze te combineren met iets rijkere snacks zoals kaas en crackers, gemengde noten of groentechips. Liefhebbers van hoppige IPA's of stouts kunnen deze combineren met zoute snacks zoals jerky of zelfs friet.
Je kunt je er wellicht iets bij voorstellen dat een zwaar donker bier te heftig is voor een frisse salade, en een pils compleet wordt overschaduwd door een pittige en gekruide Indiase Curry. Houd je van zoet, dan kun je een zoetzurig bier zoals een kriek aanvullen met een salade of dessert met rood fruit.
Bruin bier is in het Nederlands niet echt een type bier zoals bij blond bier. Bieren die bruin in hun naam hebben zijn vaak van het type Belgische Dubbel. Daarnaast staan in deze categorie ook Engelse Brown of Dark Ales, Duitse Dunkels en zelf een sporadisch chocoladebier.
WAT IS BRUIN BIER? De naam bruin bier heeft natuurlijk veel te maken met de kleur van deze biersoort. Het varieert van donker amber tot die bruin. De biersoort heeft een vrij lage bitterheid en smaakt vaak zoet.
Een globale richtlijn is dat pilseners en bieren met een laag alcoholpercentage het beste binnen 6 tot 9 maanden gedronken kunnen worden en overige bieren binnen ongeveer 12 maanden. Bieren met gist op de fles kunnen vaak meerdere jaren goed gedronken worden.
Een stukje stokbrood, een cracker of een stukje Hollandse kaas doen het erg goed. Bij Bockbier passen herfstige hapjes, zoals mini bladerdeeghapjes (met blauwe kaas en peer), gedroogde pruimen met spek of een mini stoofpotje.
Algemeen gesproken mag je stellen dat bij voorgerechten met salade een pilsbier, witbier of saison uitermate geschikt is. Bij krachtige vleesgerechten of gerechten met een milde zoete smaak is een donker abdijbier ideaal.
Dubbel, Tripel of Quadrupel
Deze bieren worden over het algemeen aangeraden bij vettige gerechten, vanwege hun complexiteit en koolzuurgehalte om het vet in een gerecht te compenseren.
De koffie & donkere nootjes passen goed bij de bittere donkerbruine tot zwarte Stout bieren en de pinda's met citrussmaak doen het goed bij de verschillende hopsoorten in IPA's.
Hofleverancier dit jaar zijn zowel Heineken als Amstel, die allebei bij vijf clubs schenken. Bij AZ drink je Amstel, bij Ajax Heineken. Maar waar vind je het goedkoopste biertje dan wel? Dat is dit jaar bij FC Emmen, waar je 2,00 euro voor een klein biertje en 4,00 euro voor een groot biertje betaalt.
Heineken als winnaar uit de test
Hertog Jan is volgens de mensen thuis het lekkerste biertje met een 7,7, gevolgd door Grolsch (7,2) en Jupiler (6,7).
Eerst zou ik graag verduidelijken dat bruine, donkere of dubbele bieren gewoon allemaal hetzelfde is. Het is maar welke benaming je zelf verkiest.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen herfst- en lentebok. De eerste is een donker bier en beschikbaar van oktober tot en met februari. Het tweede is een licht amberkleurig bier en wordt gedronken in het voorjaar, zo ongeveer vanaf de vastentijd.
Oud bruin bier is donkerbruin, vaak erg zoet bier met een laag alcoholpercentage. Het bevat ca.3.5% alcohol en een stamwortgehalte van 7 tot 0,5% plato. In Nederland is 'oud bruin bier' donkerbruin van kleur, vaak erg zoet en heeft het een laag alcoholpercentage.
Pasta: Pale Ale: Een amber ale, porter, of stout combineert hier goed bij. Oesters: Belgisch Witbier; zoute en wrange bieren gaan goed samen met oesters. Rundvlees: Stout is de perfecte combinatie; voor sommige mensen is jerky en bier een van de beste bier-spijs combinaties.
Hamburgers hebben veel smaak, een klassieke Amerikaanse IPA past daar heerlijk bij. De hop snijdt lekker door het vet en het zoute van de burger tempert de bitters, waardoor het bier nog fruitiger wordt. Proef bijvoorbeeld Lagunitas IPA, uit fles of zelf getapt met THE SUB.
Amber-bier gaat prima samen met geroerbakte stukjes kip en pittige sinaasappelsaus. Abdijbier smaakt lekker bij wild in bijvoorbeeld donkere paddenstoelensaus. Kriekbier en salade met rood fruit vormen ook een goede combinatie.
Allereerst is bier rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine B en mineralen zoals calcium, kalium en fosfor. Dit maakt het een goede bron van voedingsstoffen voor het lichaam. Bier bevat ook antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het voorkomen van schade aan de cellen.
'Bij rood vlees of stoofgerechten, de wat zwaardere smaken, heeft het bijvoorbeeld geen zin om een blond of een witbier te drinken. Daarbij kun je beter aan een donker of geroosterd bier denken. Bij witvis zit je met witbier eigenlijk altijd wel goed. Maar proef altijd voor.
Welk bier past bij de Nacho Cheese bites? De Nacho Cheese bites van Mora gaan in hand in hand met een blond abdijbier. De peperigheid van de snack wordt “geblust” door de vanillearoma's in het bier en de moutigheid gaat dan weer goed samen met de kaas in de vulling van de snack.
Bier bederft niet, de smaak verandert
Het kan namelijk niet bederven. Zeker niet wanneer het op een donkere koele plek is bewaard. De smaak, geur en kleur van het bier kunnen allemaal wel veranderen.
We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.
Het doorzichtige glas laat UV-stralen toe die de smaak van de alcoholische drank aantasten.Om toch van een verfrissend biertje te kunnen genieten, wordt een donkere kleur gebruikt. Daarom hebben bierflesjes een bruine en groene tint.