17% van de scholieren heeft ooit gerookt Op 12-jarige leeftijd heeft 5% ooit gerookt. Dit percentage stijgt met de leeftijd: op 16-jarige leeftijd heeft 38% ooit gerookt. Ook het percentage leerlingen dat in de afgelopen maand heeft gerookt en het percentage dat dagelijks rookt neemt toe met de leeftijd.
In de Gezondheidsenquête 2018 zijn er bij jongeren tussen de 15-24 jaar in ons land 15% rokers, waarvan 11% dagelijkse rokers (14% van de jongens en 8% van de meisjes).
Roken neemt snel toe met de leeftijd. Onder 12- tot 14-jarigen rookt 5,5 procent maandelijks en 2 procent dagelijks; onder 15- tot 17-jarigen rookt 17,3 procent maandelijks en 6,6 procent dagelijks. En onder 22- tot 25-jarigen rookt 12,4 procent maandelijks en 25,1 dagelijks.
Van de volwassen Nederlanders rookt 18,9%
Van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder rookt in 2022 minder dan een vijfde (18,9%). Een roker is iemand die aangeeft dat hij of zij (weleens) rookt. Van de volwassen bevolking rookt 13,1% dagelijks (niet in grafiek). Er roken meer mannen dan vrouwen.
Sigaretten het meest populair bij rokers
Sigarettenrokers zijn gemiddeld iets minder sigaretten gaan roken: in 2014 staken zij per dag gemiddeld 10,8 sigaretten op, in 2022 waren dat er 9,5. Het aantal jaren dat sigarettenrokers roken (gemiddeld 26 á 27 jaar) is tussen 2014 en 2022 nauwelijks veranderd.
Het is verstandig om niet verder te minderen dan 6 sigaretten per dag. Afbouwen werkt namelijk het beste als dat lukt zonder te veel inspanning en/of ontwenningsverschijnselen. Van 20 sigaretten naar 6 sigaretten lukt dat bij de meeste rokers wel. Vanaf 6 sigaretten wordt het voor de meeste rokers moeilijk.
Hoe schadelijk is weinig roken? Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn.
Cijfers roken onder jongeren
Roken neemt snel toe met de leeftijd. Onder 12-14-jarigen rookt 5,5% maandelijks. Bij 22-25-jarigen is dat al 36,1%. Onder de jongeren die afgelopen maand hebben gerookt, gebruikt 39,3% ook elke maand een e-sigaret.
Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Mensen tussen 18 en 29 jaar roken relatief het vaakst. Het minst wordt er gerookt onder mensen die ouder zijn dan 65 jaar.
In 2018 rookte 19% van de bevolking. Hiervan waren 15% dagelijkse rokers (inclusief 4,7% zware rokers, d.w.z. meer dan 20 sigaretten per dag) en 4% occasionele rokers. De tijdstrend is geruststellend met een afname van 40% van het aantal dagelijkse rokers tussen 1997 en 2018.
Roken is de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Van alle mensen die ziek zijn, komt 9,4 procent door roken. Roken vergroot de kans op heel veel soorten kanker en longziekten. Ook voor je hart en immuunsysteem is het niet goed.
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
Ander onderzoek uit 2023 laat zien dat 4,3% van de jongeren van 12 tot en met 25 jaar in het afgelopen jaar nicotinezakjes ('snus') gebruikt hadden. Bij 2,8% was dat maandelijks en bij 0,7% dagelijks. Hetzelfde onderzoek laat zien dat 21,7% van de jongeren in het afgelopen jaar een e-sigaret gebruikt had.
Oorzaken van roken onder jongeren
Hierbij gaat het om de invloed van familie, vrienden en leeftijdsgenoten, maar ook het zien van roken in films en van tabaksproducten in winkels. Het opleidingsniveau hangt sterk samen met rookgedrag. Op het vmbo roken meer jongeren dan op het vwo en op het mbo meer dan op het hbo.
Persoon die gemiddeld twintig of meer sigaretten of shagjes per dag rookt.
Hoewel veel longcellen beschadigd raken door het roken, blijven er altijd gezonde longcellen achter. Deze gezonde cellen vermenigvuldigen zich en vervangen de beschadigde longcellen. Zo worden de beschadigde longcellen na verloop van tijd opgeruimd.
Af en toe een sigaret roken kost je vijf jaar van je leven
Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet dagelijks, maar wel regelmatig op feestjes roken, gemiddeld vijf jaar eerder doodgaan dan niet-rokers. Gelegenheidsroken kost dus levensjaren. Ook al rook je weinig: het blijft zeer slecht voor je gezondheid.
1 tot 5 sigaretten per dag is al schadelijk voor je lichaam. Of je nu een pakje per dag rookt of een een paar sigaretten: roken verhoogt altijd de kans op hart- en vaatziekten. "Dit onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al weten: ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk."
Actief roken en een slechtere longfunctie en een slechtere groei van de longen tijdens de jongvolwassenheid; Actief roken en astmatische ademhalingsproblemen bij kinderen en jongeren die daar gevoelig voor zijn; Roken tijdens de jeugd en aderverkalking in de buikaorta (grote lichaamsslagader) bij jonge volwassenen.
Uit de enquete blijkt ook dat de belangrijkste redenen om te beginnen met roken nieuwsgierigheid, rokers in de sociale omgeving en een positieve verwachting van de smaak zijn. Rokers steken meestal een sigaret op omdat ze er zin in hebben en omdat ze het ontspannend vinden.
Van de rokers gaf 91% aan sigaretten te roken, 25% shag en 13% anders, bijvoorbeeld weed, waterpijp of sigaren. Gemiddeld consumeert 63% van de jongeren 10 of minder sigaretten op een dag, 28% 11-20, 4% 21-30, 4% meer dan 30.
Bovendien is elke sigaret schadelijk voor het lichaam: ook als je er maar 1 rookt (of 2, of 3, …). Helemaal stoppen met roken zal zo ook steeds moeilijker worden. Je gaat er zo namelijk nooit écht voor. Niet meer roken betekent dus helemaal stoppen met roken en er niet soms eentje opsteken.
Er waren zes groepen: zware rokers (15 sigaretten of meer per dag), rokers die zich matigen (die minstens 50 procent minder sigaretten per dag zijn gaan roken dan de zware rokers), lichte rokers (1 tot 14 sigaretten per dag), rokers die gedurende het onderzoek stopten, mensen die voor de start van het onderzoek al ...
Vroeger werd gedacht dat de schade in de longen volledig onomkeerbaar was, maar uit recenter onderzoek blijkt dat er in de rookperiode steeds cellen in de longen onaangetast blijven.