Pavo PodoStart is een kleine brok speciaal voor jonge veulens tot een leeftijd van ongeveer 6-8 maanden. Begin met 0,45 kilo per dag voor een ponyveulen en 0,9 kilo per dag voor een paardveulen. Zo ben je er zeker van dat je veulen alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt.
0,5 kg krachtvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag, en bij (zeer) zware prestaties: ca. 1,0 kg per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Van nature zijn paarden 60 tot 80% van de tijd bezig met eten.
Uw zogende merrie moet dus onbeperkt ruwvoer, hooi, kuil en/of gras kunnen eten en daarnaast 3 à 4 kg Merriebrok per dag. De veulens gaan al snel met de moeder mee eten als ze bij de voerbak kunnen. Dat is prima.
Jij kan zorgen voor de basis van een goede gezondheid: frisse lucht, vers water, voldoende goed ruwvoer, op tijd ontwormen en voldoende beweging. Hou daarnaast de signalen van je veulen goed in de gaten. Mocht het weinig eten of drinken, slap en lusteloos eruit zien, onderneem dan actie.
'5.000 euro is een nette prijs voor een veulen'
Maar even on-topic, een veulen kan gerust in de regen staan, tenzij, zoals al eerder gezegd, het geen schuilplaats heeft, of er naast de regen ook nog een harde, snijdende, koude wind staat. Dan wordt het beestje onherroepelijk ziek, net als wij mensen trouwens, onder zulke weersomstandigheden.
Een jong veulen kan niet alle voedingsstoffen uit ruwvoer halen, extra krachtvoer is dus nodig om eiwit, mineralen en vitaminen aan te vullen. Geef je paard meerdere malen per dag kleine porties, niet meer dan 0,5 kg per maaltijd.
Het veulen begint aan de eerste hapjes veulenbrok of muesli en uiteraard voldoende ruwvoer! Doordat het veulen voedingsstoffen van andere bronnen opneemt zal de drang om melk te drinken bij de merrie afnemen. In de eerste maanden van het jaar kan de weide nog kaal en nat zijn.
Onbeperkt ruwvoer van hoge kwaliteit
Het rantsoen van een gespeend veulen kan bestaan uit onbeperkt hooi met krachtvoer. Het maagdarmkanaal van een veulen is nog in ontwikkeling. De ontwikkeling en samenstelling van de darmflora wordt gestimuleerd door het geven van voldoende ruwvoer.
De aanbevolen hoeveelheid biksvoer per dag is: 20 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Geef niet teveel konijnenvoer, want dan wordt er niet genoeg hooi gegeten!
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Paardenbrokken en biks ter aanvulling
Vezels en ruwe celstoffen zijn de basis van een goedwerkende spijsvertering en daarmee gezonde paarden en pony's. Zeker sobere ponyrassen die weinig werk verzetten hebben vaak genoeg aan enkel ruwvoer.
Kies voor een krachtvoer dat rijk is aan vet en een laag suiker- en zetmeelgehalte heeft. Daardoor verstrek je makkelijk verteerbare energie. Met name de behoefte aan calcium, fosfor, magnesium, vitamine A en vitamine E zijn verhoogd tijdens de lactatie.
De platen illustreren hoe snel veulens groeien. Volbloeden en andere lichte paardenrassen zullen op zes maanden oud 84% van hun volwassen lengte bereiken. Gewicht duurt langer. Na zes maanden weegt een veulen 46% van het volwassen gewicht en na een jaar weegt 65% van het uiteindelijke gewicht.
De maximale groei van rijpaarden bedraagt tot een leeftijd van een jaar ongeveer 1 kg per dag. De gemiddelde groei tot een leeftijd van 18 maanden is maximaal onge- veer 832 gram per dag. Het gewicht op die leeftijd is dan ca. 90 % van het gewicht op een leeftijd van twee jaar.
De eerste 24 uur elke 2 uur voeren. Daarna elke 4 uur. Na een week kan de nachtvoeding worden overgeslagen. De eerste 5 weken consumeert het veulen ongeveer 23% van zijn lichaamsgewicht per dag aan melk, daarna ongeveer 20% van zijn lichaamsgewicht.
Een veulen niet afspenen kan overigens geen kwaad. Op een gegeven moment is de melk gewoon op en zal de merrie haar veulen vanzelf afstoten. In de natuur gebeurt dit tussen de zes maanden en één jaar. Een kind stapt niet over van moedermelk op stampot met worst.
Een veulen dat geschikt zou kunnen zijn voor de springsport heeft een ronde bovenhals, de hals en borst zijn goed met elkaar verbonden (breed oppervlak). De schouder loopt steil af en is kort. Het veulen heeft een korte schoft. De achterhand van het paard is recht.
Een veulen van een maand oud drinkt al minstens een liter water naast vier liter melk per dag. Let wel dat uw veulen niet teveel water opneemt, ze willen nogal eens spelen met de drinkbak, Uw veulen kan dan diarree krijgen, , neem dan contact met onze paardenafdeling op.
Zet merrie en veulen eerst alleen in de weide of met een andere merrie met veulen. Zorg voor een goed zichtbare omheining zodat dit duidelijk is voor het veulen en het er aan kan wennen. Een enkel draadje is absoluut niet voldoende. Het jonge dier moet uiteraard nog aan de gehele omgeving wennen.
Spenen (of afspenen) is het proces waarbij het veulen stapsgewijs op eigen benen gaat staan ofwel gescheiden wordt van de merrie. In de natuur is dit een geleidelijk proces dat plaatsvindt wanneer het veulen 8 à 9 maanden oud is.
Ze kunnen bijten om meerdere redenen: spelen, steun zoeken, onderzoeken of agressie. Onderzoek laat zien dat hengst- en merrieveulens al op de leeftijd van één maand verschillend spelgedrag hebben: hengstveulens spelen 'agressiever' en bijten meer dan merrieveulens.
Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.
Je zult heel veel geduld moeten hebben. Op stal blijven voeren en er bij gaan staan. Blijven herhalen tot het veulen rustig op stal blijft, daarna rond bewegen in de stal en moeder poetsen enz. Langzaamaan steeds minder voorzichtig worden met bewegingen in en rond de stal.