Een dragende muur is in de meeste gevallen minimaal 20 centimeter dik. Dat is echter niet altijd het geval. Een muur met een dikte tussen de 10 en 20 centimeter kan ook dragend zijn. Een muur met een dikte kleiner dan 10 centimeter is nooit een dragende muur.
De minimale dikte van de muur
Er is niets vastgelegd in het bouwbesluit wat betreft de minimale dikte van de gehele muur. Vaak is dit echter meer dan 50 centimeter in nieuwbouwwoningen. De binnenmuur kan 19 centimeter of meer breed zijn, de spouw minimaal 8 centimeter en de buitenmuur is vaak 10 centimeter breed.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Wanneer men een isolerende laag van 8 cm wil aanbrengen moet de spouw minimaal 10 cm zijn, zodat er 2 cm overblijft. In de praktijk zijn de spouwmuren echter, afhankelijk van de dikte van de muren zelf, al vaak minimaal 35 cm of meer en is de spouw dan minimaal 15 cm.
De gemiddelde dikte van een waalformaat is 50 mm. In veel projecten is sprake van 16 lagen per meter. Dit betekent een lagenmaat van 62,5 mm, met andere woorden een lintvoeg van 12,5 mm.
De dikte van de eindwanden is ook afhankelijk van de belasting tijdens de bouwfase. Deze dikte varieert van 120 mm tot 180 mm. Voor de stabiliteit is wapening in de wanden meestal niet noodzakelijk. Voor stekwapening en wapening rond sparingen is circa 5 kg/m³ nodig.
Bij een halfsteens muur worden de bakstenen in de lengterichting op elkaar geplaatst.De muur is dan een halve baksteen dik.Bij een steensverband is de muur een hele baksteen dik. Voor een goed verband plaats je om en om een laag stenen dwars en twee stenen in de lengte.
Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Bij isolatiematerialen zoals PIR kan 10 cm isolatie al volstaan. Bij isolatiematerialen zoals minerale wol zal je dikker moeten isoleren.
Afhankelijk van het gekozen materiaal zal dit dus een dikte hebben tussen 10 cm en 16 cm. Wil je nog verder gaan en investeren in een lage energiewoning of passiefhuis: Een lage energiewoning heeft een waarde van 0,20 W/(m²K) of een dikte tussen 11 cm en 19 cm.
Een dragende muur is in de meeste gevallen minimaal 20 centimeter dik. Dat is echter niet altijd het geval. Een muur met een dikte tussen de 10 en 20 centimeter kan ook dragend zijn. Een muur met een dikte kleiner dan 10 centimeter is nooit een dragende muur.
Een dragende muur heeft meestal een minimale dikte van 20 centimeter, maar dit is niet altijd het geval. Er kunnen ook dragende muren zijn met een dikte tussen de 10 en 20 centimeter. Een muur met een dikte kleiner dan 10 centimeter kan nooit dragend zijn.
Het plaatsen van een tuinmuur lijkt eenvoudig, maar kan veel problemen geven en daarom veel vragen oproepen. Een eenvoudige regel is voor de benodigde dikte van een tuinmuur in metselwerk: d >= h/10 (dikte van de muur in metselwerk is groter dan of gelijk aan 1/10 van de hoogte).
Nieuwbouw: afmetingen binnenmuur en buitenmuur
In nieuwbouwwoningen is de minimale dikte van de volledige muur vaak meer dan 50 centimeter. De binnenmuur is vaak 19 centimeter breed of meer terwijl de buitenmuur 10 centimeter breed is.
Als je maar 1 muur laat isoleren heeft dit wel degelijk zin, je behoudt warmte die je anders door dat stuk van de constructie zou verliezen en het warmteverlies van de rest van de constructie wordt niet spontaan méér.
De minimale isolatiechape dikte is 3 cm, maar voor een voldoende isolerende werking kies je beter voor 5 cm.
Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.
De dikte van de isolatie hangt af van de verschillende materialen. Zo zal minerale wol niet dezelfde dikte hebben dan PUR, die maar 10 cm vereist. Met deze dikte voldoet de isolatie van je buitenmuur aan de BEN-normen van 2022 (en 2023). De maximale U-waarde is 0,24 na-isoleren.
Bij gyproc met isolatie wordt er een isolerend materiaal gekleefd op een standaard gipsplaat. Hierdoor bekom je een materiaal waarmee je niet alleen een wand of een plafond mooi kan afwerken, maar waarmee je ook de warmte beter kan binnenhouden en geluiden van buitenaf kan weren.
Hoeveel graden scheelt bodemisolatie? Gemiddeld brengt bodemisolatie de temperatuur in huis tot wel 2 graden hoger in vergelijking met een niet-geïsoleerde vloer.
- Een spouwmuur heeft gemiddeld een dikte van meer dan 25 centimeter (2 maal diepte baksteen en spouw van ca. 5 cm of meer). - Een steensmuur (een muur ter dikte van een hele steen, dus zonder spouw) is vaak niet dikker dan ca. 22 à 25 centimeter (behalve bij hogere gebouwen, daar kan de muur wat dikker zijn).
Een enkelsteens muur isoleren kan vanaf de buitenkant door isolatiemateriaal te plaatsen en het geheel met bakstenen dicht te metselen. Eigenlijk wordt er dus een nieuwe gevel tegen de bestaande gevel aan geplaatst met daartussen isolatiemateriaal.
Een steensmuur is een muur die de dikte heeft van de lengte van de steen (de strek, ca.210 mm). De steensmuur kwam vroeger vaak voor als dragende buitenmuur (dus zonder spouw) en als muur tussen woningen.