Waarom luiers en incontinentiemateriaal scheiden? Door luiers en incontinentiemateriaal apart in te zamelen houden we minder restafval over. En gebruiken we meer afval als grondstof. Van restafval hebben we het liefst zo min mogelijk, omdat dit niet gerecycled kan worden.
In Nederland staat momenteel één fabriek waar luiers worden gerecycled. De ARN. De afvalenergiecentrale in de buurt van Nijmegen verwerkt gebruikte luiers en rioolslib tot biogas, kunstmest en nieuwe kunststof producten. Gebruikte luiers bestaan voor zo'n 70% uit ontlasting.
De luiers zijn kort samengevat te recyclen in een vat onder hoge temperatuur en hoge druk. Hierdoor worden de plastics van de oorspronkelijke luier en het organische materiaal van elkaar gescheiden. Van een vat vol met vieze luiers is biogas te maken door het te koken onder hoge druk en bij hoge temperatuur.
De speciale zakken zijn een eis van de recyclingfabriek. Ze moet kunnen zien of er geen ander afval bij zit. U mag de babyluiers en het incontinentiemateriaal niet op een andere manier in de container gooien.
Waarom wordt het ene afval gescheiden ingezameld en het andere niet? Uitgangspunt bij gescheiden inzameling is dat er waardevolle materialen in het afval zitten die hergebruikt kunnen worden. Hierdoor zijn er minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig om nieuwe materialen te maken.
Omdat het dumpen van afval telt als milieudelict, kost een boete al snel € 350,-. Naast dat de boete veel geld kost, is er natuurlijk ook sprake van schade aan de natuur. Met het dumpen van afval dient u dus niet alleen schade toe aan uw portemonnee, maar ook aan de omgeving.
Afval scheiden is goed voor het milieu, dat weten we allemaal. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk afvalstromen apart in te zamelen. Hierdoor houden we waardevolle grondstoffen in de kringloop. Door zoveel mogelijk te recyclen besparen we dus schaarse fossiele grondstoffen én verminderen we de CO2-uitstoot.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft.
Voor pasgeboren baby's adviseren we om elke 1,5 uur de luier te verschonen.Als je baby wat ouder wordt doe je er goed aan om de luier elke 2 à 3 uur te controleren. Het is niet altijd nodig om een plasluier direct te verschonen, maar doe dit wel bij een poepluier.
'Pampers' wordt vaak gebruikt als benaming voor luiers, terwijl het eigenlijk een merknaam is. Dit bewijst de populariteit van het merk. Ondanks dat ze wat duurder zijn dan andere luiers, kiezen veel ouders toch voor Pampers. Hoogste tijd voor een uitgebreid overzicht van alle soorten en maten!
Meer dan 5.000 luiers per kind
Dat zorgt elk jaar voor 150 miljoen kilo aan luierafval. Per kindje is dat zo'n 300 kilo per jaar ofwel 25 kilo per maand! Gemiddeld draagt een kind meer dan 5.400 luiers, bijna 5 per dag, voordat het zindelijk wordt. Je helpt het milieu het meest als je weinig luiers gebruikt.
Luiers. Vieze wegwerpluiers horen bij het restafval. Ze mogen niet in de gft-bak, ook niet als op de verpakking staat dat dit wel mag. Lees meer over luiers.
Het verschil tussen de luiers en de luierbroekjes is voornamelijk een functionele kwestie: Luiers moet u "bevestigen"Luierbroekjes moeten "aangetrokken" worden.
Tegenwoordig ligt de gemiddelde leeftijd waarop kinderen in Nederland overdag zindelijk zijn tussen de 2,5 en 3 jaar. En gemiddeld tussen de 3 en 4 jaar blijven kinderen 's nachts ook droog (lees hier meer over bedplassen).
De prijs van luiers varieert volgens de winkel waar je aankoopt, het merk dat je verkiest én de verpakkingshoeveelheid. Gemiddeld kost één luier tussen de 0,20 en 0,25 euro. Wanneer we dit vertalen naar een jaarkost spreken we over 500 tot 640 euro.
Tip 2: Zorg voor genoeg luiers in huis
circa 8 tot 10 keer moet verschonen. Dat is ook logisch als je bedenkt dat jouw kleintje iedere 3 uur te eten krijgt.
Verschoon alleen een luier wanneer het noodzakelijk is
Veel ouders verschonen ook 's nachts elke drie uur de luier of elke keer wanneer hun baby wakker wordt. Dit is echt niet nodig. Verschoon alleen de luier van je baby wanneer dit noodzakelijk is.
Was altijd eerst je handen voordat je je baby gaat voeden of verzorgen. Zo voorkom je infecties. Door je baby voor de voeding te verschonen, wordt deze goed wakker. Trek voldoende tijd uit voor een voeding, zodat je op je gemak kunt voeden.
Hoe vaak poept je baby? Als je borstvoeding geeft, kan je baby één tot wel negen poepluiers per dag hebben. Vanaf ongeveer zes weken is het bij het geven van borstvoeding ook normaal als je baby maar één poepluier per week heeft.
Dat is hun manier van communiceren, omdat ze (nog) niet anders kunnen. Het is dus een normale manier van reageren. Dat doen ze ook als ze honger hebben of het ergens niet mee eens zijn. En luieruitslag doet bij zo'n klein kindje gewoon erg veel pijn en ze kunnen er erg veel last van hebben.
Pasgeborenen kunnen nauwelijks langer dan een uur wakker blijven en slapen in totaal tot 18 uur per dag. Deze slaap wordt echter steeds weer onderbroken. Een van de redenen hiervoor is de zeer snelle stofwisseling van baby's. Ze worden daarom vaak wakker omdat ze honger of dorst hebben – of een volle luier.
Omdat het doekje wat koud aanvoelt, is de kans aanwezig dat je kleine plast voordat je de luier verschoont. En hoe meer er in de luier belandt, hoe beter!
In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Rond de 60 procent daarvan leveren we gescheiden in. Papier en glas staan aan kop: daarvan brengen we meer dan 75 procent naar de papierbak of glasbak. Van het gft wordt 65 procent gescheiden, plastic verpakkingen en drinkpakken zijn in opmars.
Gescheiden afval komt zeker niet op één hoop terecht, stelt de afvalspecialist. Alles wat je gescheiden inlevert, wordt ook gescheiden verwerkt. Dit betekent dat plastic bijvoorbeeld ook écht gerecycled wordt, tenzij het te vervuild is. Dit betekent dat er bijvoorbeeld te veel volle verpakkingen tussen zitten.
Sinds 1 juli 2020 is het voor Nederlandse gemeenten wettelijk verplicht om afval gescheiden in te zamelen. Dit betekent dat afvalscheidingsbakken steeds vaker de openbare buitenruimte sieren.