Voorkom vroegtijdige ontploffing in de busAcetyleengas is zeer licht ontvlambaar, een vonkje is genoeg. Zorg ervoor dat er geen vonkje of vuur vroegtijdig met het gas in aanraking komt. Gebruik bij het plaatsen van de deksel altijd een rubberen of houten hamer.
Carbid (Calcium Carbide) is een vaste stof waarbij, als het met water in contact komt, er een zeer brandbaar gas vrijkomt.
Kan ik carbid bewaren? Carbid is prima jaren te bewaren mits je je aan een aantal richtlijnen houdt: Verpak het carbid in een dubbele luchtdichte plastic zak. Bewaar deze zak in een volledig afsluitbare ton of emmer.
Bewaar het carbid in een lucht- en waterdichte verpakking, het liefst een hersluitbare emmer; Bewaar het carbid een droge plaats met een constante (kamer)temperatuur; Er mag geen condens op de verpakking van het carbid komen (temperatuur verschillen);
Carbidschieten gaat kort door de bocht zo: je gooit 3 klompen carbid in een melkbus die goed vastgesjord staat op een pallet, je doet er ongeveer 50 ml water bij en je drukt de bal er goed in, tot ongeveer 80 procent.
Je mag per persoon maximaal 5 kilo carbid in een luchtdichte verpakking vervoeren. De inspectie waarschuwt dat als carbid in contact komt met water, een zeer brandbaar gas vrijkomt dat makkelijk explodeert.
Buiten de bebouwde kom is carbidschieten mogelijk
Op 31 december 2022 vanaf 14.00 uur tot 1 januari 02.00 uur is het mogelijk om carbid te schieten buiten de bebouwde kom. Dit mag alleen op eigen terrein. Hiervoor is geen toestemming of vergunning nodig.
Het traditioneel schieten met carbid is niets anders dan het ontwikkelde acetyleen gas te laten ontbranden / exploderen. Bij het wegvliegen van het projectiel uit het zwakste punt ontstaat dan een harde knal. Acetyleen is het gas dat vrij komt bij het in contact brengen van carbid met water (H2O).
Het carbid dat niet gereageerd heeft met water kunt u na het schot gewoon weer hergebruiken voor de volgende knal. Het feit dat het carbid wit is uitgeslagen betekent niet dat is het uitgewerkt.
Een aantal regels die gelden bij het carbidschieten
Carbidschieten is alleen toegestaan buiten de bebouwde kom. Alleen groepen, verenigingen en stichtingen kunnen een vergunning aanvragen. Aan individuele personen verlenen we geen vergunning. Carbidschieten mag alleen op 31 december van 10.00 tot 20.00 uur.
Controle door gemeente en politie
Personen van 18 jaar en ouder krijgen een boete van € 150. Bij een nieuwe overtreding kan de gemeente een dwangsom opleggen.
Het is ten strengste verboden om aluminium melkbussen te gebruiken voor het carbid schieten. Aluminium melkbussen kunnen minder grote krachten opnemen dan stalen of ijzeren melkbussen. Dit heeft als risico dat aluminium melkbussen uit één kunnen spatten tijdens het carbid schieten.
Waar mag je carbidschieten? Midden in de bebouwde kom met carbid knallen mag niet. Daarvoor moet je buiten de bebouwde kom staan en minimaal 100 meter van huizen af zijn.
Waar wordt carbid nu nog voor gebruikt? Naast carbidschieten wordt carbid nog voor enkele andere doeleinden gebruikt. Zo wordt calciumcarbide in de metaalindustrie gebruikt om ruwijzer te ontzwavelen. Ook wordt carbid van oudsher al door boeren gebruikt ter bestrijding van mollen in het land.
In een melkbus met een gat in de bodem wordt een brok carbid en water gedaan. De bus wordt afgesloten met een bal. In de bus vindt een chemische reactie plaats en wordt het gas ethyn gevormd. Door een vlam voor het gat van de melkbus te houden, explodeert het gas en door de druk wordt de bal weggeschoten.
Een leeg verfblik van max 750 cc (beslist niet groter) Carbid ongeveer 50 gram (1 klontje)
Wat is nu eigenlijk calcium-carbide ? Carbid is een steenachtig materiaal, chemische formule CaC2 , dat gemaakt wordt door cokes en gebrande kalk met elkaar te laten reageren in een elektrische oven.
Bij veel gemeenten valt carbid onder ''gevaarlijke stoffen''.
Carbid is geen vuurwerk, maar het knalt wel. In het noorden en oosten van het land is carbidschieten met melkbussen een traditie rondom oud & nieuw. Carbidschieten is niet zonder risico's, want de bus kan in bepaalde gevallen hard uit elkaar knallen.
Carbidschieten (Nederland), carbuurschieten (Vlaanderen), melkbusschieten, losschieten (Noord-Brabant), pulleschieten, of osterschießen (Oostenrijk) is een plaatselijk gebruik in sommige zuidelijke, noordelijke en oostelijke streken van Nederland.
Dus wil jij top kwaliteit carbid kopen, dan ben je bij Melkbusshop.nl aan het juiste adres.
Kies een geschikte locatie om het carbid te plaatsen
Houd er rekening mee dat bij het knallen de geplaatste bal of deksel wel 50 tot 150 meter ver weg kan schieten. Daarnaast is een plek buiten de bebouwde kom ook aan te raden in verband met geluidsoverlast.
Carbidschieten, inschrijven kan tot en met 15 oktober!