Wanneer een hond een gele ontlasting heeft, dan kan dit wijzen op een ontsteking of infectie (vaak zoals in foto 1 of 2, soms ook in combinatie met een sterke geur). Tevens kan het voorkomen bij het eten van zuivelproducten of niet tot slecht verteerbare ingrediënten, zie foto 2 en het stukje: chronische diarree.
Als de voeding van je hond te veel graan of zuivel bevat, kan het zijn dat zijn poep hier geel van zal zien. In dat geval verteert je hond die voedingsstoffen slecht, wat op termijn ook tot gele diarree kan leiden. Controleer dus de samenstelling van zijn brokjes en schakel indien nodig over op hypoallergene voeding.
De oorzaken van gele poep
Maar vaak duidt gele ontlasting op een darmaandoening. Denk bijvoorbeeld aan een maag-darminfectie (Salmonella/Clostridium), aandoeningen aan de lever- en galwegen of de alvleesklier, alcoholgebruik, laxeermiddel gebruik of voedselintoleranties zoals coeliakie.
De kleur van normale hondenpoep is (donker)bruin van kleur en heeft geen indringende geur, zoals bijvoorbeeld die van een kat. Daarnaast herken je een goede structuur wanneer je de drol gemakkelijk op kunt pakken, het is niet te zacht of te hard is en het niet uit elkaar valt.
Een normale hondendrol is stevig maar niet hard en donkerbruin van kleur. Eén keer diarree of een afwijkende kleur of geur is geen enkele reden voor ongerustheid.
Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Giardia is de naam van een eencellige parasiet die kan leven in de dunne darm van uw hond of kat, of andere (wilde) dieren. Een dier wordt besmet door het opeten van de parasiet, bijvoorbeeld door drinken van buitenwater of het likken van poten nadat hij/zij buiten is geweest.
De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond. De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal.
Symptomen Giardia bij de hond en kat
De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen. Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.
Gemiddeld poept een hond één tot twee keer per dag.
gele stoelgang: kan wijzen op een infectie van de dunne darm (de darm kan zijn werk niet doen, de darmbacteriën functioneren niet of slecht waardoor bijgevolg de bruine kleur niet wordt aangemaakt) wit of doorschijnend: kan wijzen op een gebrek aan gal.
Gele ontlasting is geen goed teken. Het kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals gele voeding, galstenen, leveraandoening, alvleesklier aandoeningen, glutenintolerantie of coeliakie, buikgriep, alcoholgebruik, medicijngebruik of een infectie. Gele ontlasting kan getest worden om de oorzaak te achterhalen.
Grijze ontlasting duidt meestal op problemen met de alvleesklier. Dit zorgt ervoor dat je stoelgang heel vet wordt wat zorgt voor een grijze massa, ook wel stopverf ontlasting genoemd.
Je kunt diarree het beste wegvegen met keukenpapier of oude handdoeken, die je daarna weg kan gooien. Gebruik schoonmaakmiddel. Je moet de plek desinfecteren en verzekeren dat je hond niet denkt dat hij een nieuw toilet heeft. Gebruik eerst een reinigingsmiddel dat veilig is voor je vloer.
Veel ontlasting: wanneer je hond veel/vaak moet poepen kan dit komen doordat je hond teveel voer binnenkrijgt of dat deze het voer niet goed verteert. Harde ontlasting: wanneer je hond te harde ontlasting heeft kan dit komen omdat deze teveel vezels heeft binnen gekregen.
Een normale hondendrol is chocoladebruin van kleur. Toch kan hier zeker wel verschil in zitten dat niet altijd meteen een reden voor bezorgdheid hoeft te zijn. De voeding die jouw hond krijgt heeft namelijk veel invloed op de kleur van de ontlasting.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Giardia geeft een hardnekkige of steeds terugkerende diarree, meestal met behoud van eetlust. Met name jonge dieren kunnen er zeer ziek van zijn. Ze vermageren en gaan braken. De infecties bij pups en kittens kunnen een dodelijke afloop hebben.
De infectie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken. In sommige gevallen, meestal bij verminderde weerstand, ontstaat er een chronisch ziektebeeld met diarree en gewichtsverlies.
Ik voer van af 9 weken ook nog maar 3x per dag en de laatste voeding is sávonds tussen 19.00 en 21.00 gelijk met de voeding van de volwassen honden.
Zorg dat jouw hondenbrokken licht verteerbare koolhydraten bevat. Denk hierbij aan rijst, mais en aardappels. Al deze ingrediënten zorgen voor een gezonde voeding in combinatie met weinig ontlasting.
Een infectie met Giardia lamblia wordt opgelopen als de cysten via de mond, slokdarm en maag in de dunne darm terechtkomen. In de dunne darm barst de cyste open en komt de parasiet vrij. Deze gaat zich vervolgens vermenigvuldigen en zich vasthechten aan de darmwand. De darmwand raakt hierdoor beschadigd.
Iemand is besmettelijk zolang de parasiet in de darm voorkomt. Iemand die giardiasis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de parasiet op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklik zitten. Hierdoor kan de parasiet via de handen in de mond terechtkomen.