Natuurlijke remedie tegen constipatie 1: vezels
Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.) Rijp vers fruit (kiwi, peer, mango, guave, meloen, frambozen enz.)
Zorg ervoor dat je iedere dag ten minste een halfuur matig tot intensief beweegt. Drie keer tien minuten of twee keer een kwartier mag ook. Ga bijvoorbeeld wandelen, lopen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Dit zet de darmen in beweging waardoor de ontlasting beter op gang komt.
Als u veel last heeft van verstopping, kan uw arts macrogol voorschrijven. In de darm trekt macrogol vocht aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en helpt het de darmbeweging van de dikke darm (colon).
De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.
Laxerend: Hoewel groene en witte thee vaak als het meest gezond worden gezien, kan bij teveel consumptie dit schadelijk zijn voor de maag. Juist omdat ze het minst verwerkt zijn, zijn deze theesoorten nog 'rauw'. Teveel groene of witte thee, met name bij een lege maag laxerend werken.
Juist! Een kleine appel met schil bevat iets meer dan 3,5 gram vezels. De schillen van veel vruchten bevatten onoplosbare vezels, een natuurlijk laxeermiddel.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Over het algemeen kun je stellen dat je binnen enkele dagen effect zou moeten merken. Het is belangrijk om je lichaam elke dag te voorzien van voldoende vocht, vezels en vetten voor een goede stoelgang.
Eigenlijk is het heel erg simpel: Koffie verhoogt de samentrekkingen in je darmen, welke vervolgens het 'ik-moet-NU-poepen'-gevoel activeren terwijl je ontlasting de reis naar je endeldarm aflegt, zegt Satish Rao, directeur van het Digestive Health Center aan Georgia Regents University.
Je kan op het toilet naar voor en naar achter wiegen om met de buikspieren de darmen 'pompend' te ledigen. Maak er een gewoonte van vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken zoals volkorenbrood en andere volkorenproducten (bv. muesli, havermout), peulvruchten, groenten (300 g per dag) en fruit (2 stukken per dag).
Het is namelijk goed voor je tanden, je darmen, je bloed en nog veel meer. Het is zelfs zo dat mensen vroeger hun mond een kwartiertje spoelden met olijfolie, om zo de mondbacteriën weg te werken. En het mag dan wel vet zijn, maar het zijn juist de gezonde vetten die je lichaam nodig heeft.
Hépar® natuurlijk mineraalwater is het enige natuurlijke mineraalwater waarvan klinisch is aangetoond dat het een effect heeft op de transit en constipatie bij volwassen vrouwen. Het magnesium dat van nature aanwezig is in Hépar®water zorgt ook voor een toename van het volume en het gewicht van de ontlasting.
Is een verstopping gevaarlijk? In de meeste gevallen is een verstopping onschadelijk. Houden de symptomen langer dan twee weken aan, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
De ontlasting is daarbij vaak hard en droog. Soms zó hard en droog dat je het niet zelf naar buiten kunt persen. Vaak heb je bij een verstopping ook andere klachten zoals: buikpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, verminderde eetlust en soms braken.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
“Voor je darmen is het hoogstnoodzakelijk dat je voldoende vezels eet”, aldus osteopaat en voedingsdeskundige Lynn De Merlier. “En een goede bron van vezels zijn uiteraard noten, met in het bijzonder walnoten. Zij zijn vooral rijk aan niet-oplosbare vezels. Die nemen vocht op en geven je stoelgang de juiste structuur.