Schoonmaakazijn is echt een reinigingsmiddel dat je voor tal van dingen kunt gebruiken. Zo neutraliseert azijn nare geurtjes en wordt het gebruikt om vetvlekken en kalkaanslag te verwijderen. Hieronder een lijstje wat je zoal met schoonmaakazijn kunt doen.
Doen: schoonmaakazijn in de wasmachine als wasverzachter
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Houd daarbij ongeveer de hoeveelheid aan van 1 deel azijn en 4 delen water. Laat dit een poos staan, desnoods de hele nacht. Daarna kun je de douchekop afspoelen en droogmaken. De waterkoker kun je ontkalken door er 0,5 liter gewone azijn en 0,5 liter water in te doen en hem dan aan te zetten.
Wacht ongeveer 24 uur en controleer het onkruid. Mocht je niet tevreden zijn met het resultaat, dan kun je nog een keer het onkruid verdelgen met azijn. Nogmaals een waarschuwing: azijn door niet alleen onkruid, maar ook nuttige planten en bloemen.
Hoe kun je schoonmaakazijn verdunnen? Schoonmaakazijn verdun je met water. Het middel bestaat al voor een groot deel uit water en je kunt het dus minder sterk maken door water toe te voegen. Hoe meer je het verdunt, hoe lager het percentage azijnzuur wordt.
Gooi een paar kopjes azijn in de machine (in het vakje voor wasverzachter) en was op relatief hoge temperatuur. Je kunt er eventueel ook een klein drupje etherische olie bij toevoegen, dan ruikt het wat lekkerder. Was de kleding daarna met een normaal programma met wasmiddel.
Giet een flinke scheut azijn in de wasmiddellade en draai een kookwas. Door de hoge temperatuur in combinatie met azijn lossen vet, vuil en kalk snel op. Voilá, je wasmachine is weer blinkend schoon.
Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Meng de azijn en het water één op één en spray dit op je tegels, wanden en kranen. Laat het even intrekken en maak het schoon met een vochtige doek. Spoel het daarna af met water. Schoonmaakazijn is voor veel schoonmaakklussen te gebruiken.
Streeploze ruiten krijgt u door schoonmaakazijn en water te vermengen. Het is heel handig om dit mengsel in een plantenspuit te doen en vervolgens op het raam aan te brengen. Wanneer u op deze manier de ramen lapt zal u versteld staan van de glanzende ruiten die u naderhand hebt.
Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Het zuur in azijn werkt ook als een mild bleekmiddel, waardoor kledingstukken die grijs en dof zijn geworden er wat frisser uit kunnen gaan zien. Giet ongeveer 100 ml azijn in het wasverzachterbakje van de wasmachine of voeg het handmatig toe aan het begin van de spoelcyclus.
Ja, azijn is echt een wondermiddel. Het zorgt niet alleen goed voor je wasgoed, het is ook nog eens goed voor je wasmachine. Hetontkalkt en zorgt daardoor dat je wasmachine langer mee gaat.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Risico's voor de gebruiker
Afhankelijk van de concentratie is er kans op huidirritatie en ernstige oogirritatie (vanaf 10% azijnzuur), ernstige brandwonden en oogletsel (vanaf 25% azijnzuur). Bij het inademen van azijndampen kunnen luchtwegen geïrriteerd raken.
Azijn of schoonmaakazijn is een ouderwets wondermiddel. Het bestrijd onkruid, mos en groene aanslag. Om met schoonmaakazijn uw stoeptegels schoon te maken hoeft u alleen maar in een plantenspuit de azijn te mengen met water en uw tegels onder te sproeien.