Bij gedragstherapie ligt de nadruk op het wijzigen van gedragspatronen die emotionele problemen in stand houden. Bij cognitieve therapie ligt de nadruk op het wijzigen van de manier van denken die patiënten hanteren.
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een verzamelnaam voor hulpvormen waarin cliënten leren hoe ze beter kunnen omgaan met hun negatieve gedachten en gevoelens over zichzelf en hun omgeving. Door deze therapie leren ze hun stemming beter te beheersen en hun gedrag beter af te stemmen op wat ze willen bereiken.
Psychotherapie is een effectieve gespreksbehandelmethode voor psychische stoornissen en problemen. Gesprekken tussen de cliënt(en) en de deskundige hulpverlener staan centraal.
De psychotherapeut behandelt cliënten met complexe psychische problemen die vaak in de persoonlijkheid zijn geworteld. Zoals bijvoorbeeld om zoals angst- en stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek, identiteitsstoornissen en gedragsstoornissen.
Wat is psychotherapie? Psychotherapie is een vorm van gesprekstherapie. Als u psychotherapie krijgt, voert u een aantal gesprekken met een therapeut. Dat is meer dan 'gewoon praten': u leert in psychotherapie onder andere wat u zelf kunt doen om uw klachten te verminderen.
Via cognitieve gedragstherapie leert men via inzichten het gedrag te beheersen en zo nodig te veranderen. Het is daarom belangrijk inzicht te krijgen in de manier van denken. Dit gebeurt aan de hand van gesprekken met een psycholoog of psychiater en door opdrachten thuis te doen.
Hoe lang de therapie duurt, hangt af van uw klachten. Bij milde klachten kunnen enkele therapiegesprekken voldoende zijn. Bij depressies en angststoornissen zijn er vaak 15 tot 20 sessies nodig om de klachten duidelijk te verminderen. De sessies zijn dan meestal één keer per week.
Een psychiater heeft dus dezelfde therapeutische kennis als een psychotherapeut. In tegenstelling tot de psycholoog en psychotherapeut mag een psychiater, omdat hij ook arts is, naast het geven van een psychotherapeutische behandeling ook medicijnen voorschrijven.
Het is een voorkeursbehandeling voor kinderen, jongeren en volwassenen met zowel enkelvoudige als meervoudige of complexe psychische problematiek. Het wetenschappelijk onderzoek naar de werking van psychotherapie laat zien dat het vaak effectief is bij persoonlijkheidsproblematiek, zelfs effectiever dan medicatie.
Een goede therapeut is iemand die zijn taak serieus neemt (begrip voor wat er met iemand aan de hand is en op de juiste manier iemand kan laten ontdekken hoe die daar zelf mee om kan gaan). Dat een therapeut altijd empathisch moet zijn is geneuzel.
Een psycholoog is geen arts en mag geen medicijnen voorschrijven. Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten. Deze behandeling is vaak intensiever en langduriger dan die van een psycholoog. Meestal valt deze behandeling onder de gespecialiseerde ggz.
Hoe lang duurt cognitieve gedragstherapie? Door huiswerkopdrachten duurt de behandeling relatief kort. Vaak gaat het om 5 tot 25 afspraken. Als u 1 keer per 14 dagen komt duurt een behandeling dus enkele maanden tot een jaar.
Een cgt-behandeling bestaat meestal uit 5 tot 20 wekelijkse sessies. Die duren meestal 45 tot 60 minuten. Hoeveel sessies je nodig hebt, hangt af van de ernst van je klachten.
Als je hebt doorgezet en je merkt dat het echt niet werkt, of dat het hem gewoon niet wordt met deze psycholoog, kun je dat het beste bespreken met je therapeut of met je huisarts. Meestal weten zij de weg naar een andere behandeling, eventueel bij een andere psycholoog.
Psychotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, namelijk via de basis GGZ of specialistische GGZ, onder verwijzing van een arts. Je hebt hiervoor dus geen aanvullende verzekering nodig. Via de basis GGZ worden mensen met mildere, niet-complexe psychische klachten behandeld.
Wie kan wettig de psychotherapie beoefenen? Sinds 1 september 2016 kunnen in regel enkel GGZ-beroepsbeoefenaars (klinisch psychologen, klinisch orthopedagogen en artsen) de psychotherapie beoefenen, mits het doorlopen van een specifieke opleiding en een professionele stage.
Dit gebeurt bijvoorbeeld als de psycholoog een diagnose stelt waar medicatie voor wordt voorgeschreven, zoals autisme, ADHD, depressie of psychose. Voor de behandeling bij een psychiater heb je een doorverwijzing van een psycholoog nodig. Maak je geen zorgen over het kiezen van de juiste hulpverlener.
EMDR, ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, vervaagt de levendigheid van een herinnering en de pijnlijke emoties die eraan gekoppeld zijn. Het trauma blijft niet langer in jouw heden, waardoor je het steeds opnieuw beleeft, maar wordt echt verleden tijd.
Cognitieve gedragstherapie (CGT): u leert vooral hoe u negatieve gedachten kunt veranderen. Gedragstherapie (GT): u krijgt opdrachten en wordt actiever. Interpersoonlijke therapie (IPT): u leert hoe u de relatie en omgang met andere mensen kunt verbeteren.
Beëindiging door de cliënt
Voor de cliënt is het heel simpel: je mag op ieder moment stoppen met je therapie. Dat heeft te maken met het toestemmingsvereiste uit de WGBO, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst. Niemand kan jou verplichten een behandeling af te maken die je niet wil.
In de praktijk kost therapie bij een gediplomeerd psycholoog tussen 90 en 130 euro per uur. Maar het kan duurder. Het maximumtarief is namelijk 101,78 euro voor een half uur diagnostiek en 85,16 euro voor een behandeling van een half uur.
Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken. Ook de frequentie van de gesprekken verschilt van persoon tot persoon. Vaak zijn de gesprekken in het begin een keer per week of eens in de twee weken.