Ontdekken wie je bent en wat je wilt doe je in het dagelijks leven. Je ontdekt wie je bent door jezelf die vragen te stellen en te voelen waar jij warm voor loopt. Probeer dus niet alleen te denken, maar vooral ook te voelen. Dat is niet altijd makkelijk.
Zorg ervoor dat je wat tijd voor jezelf hebt.
Focus op de dingen die jou beter doen voelen en vraag jezelf af wat je in deze fase van je leven precies wil. Anderen om je heen hebben kan voor afleiding zorgen. Ja, dat is goed, maar je moet wel meer dan genoeg tijd voor jezelf overhouden.
Een boek dat iedere lezer aanzet om na te denken over de eigen baan en toekomst. Waardevol is de verbinding met zingeving. Werk geeft zin aan ons leven en door werk hebben we zin in het leven. Een hoopvol boek, want Marlene heeft de overtuiging dat 'het antwoord op jouw loopbaanvraag al in je zit'.
De reden dat je nog niet hebt wat je wilt, is dat je iets fundamenteels mist: de kennis, vaardigheden of inzichten die nodig zijn om je doelen te bereiken. Als je meer wilt ervaren, moet je groeien als persoon. Er is geen andere weg. Persoonlijke ontwikkeling is dus de sleutel.
De eerste reden is samen te vatten in één woord: Angst. Misschien schrik je van het woord 'angst', maar angst is menselijk – iedereen heeft er wel last van. Angst voor verlies, angst voor mislukking, angst voor een negatieve uitkomst. Dat is de reden waarom we niet doen wat we wèl willen.
Jezelf analyseren is goed, maar houd je focus positief. Je krijgt net zoveel inzicht door je sterke kanten te bestuderen, als door je zwakke kanten te accepteren. Wat je goed vindt aan jezelf is de voorbode van wie je wilt worden. Het is de belofte wie je kunt zijn.
Als je bewust bent van de situaties waarin je jezelf helemaal kwijt kan zijn, is het belangrijk om rust en ruimte in je hoofd te creëren. Door jezelf terug te trekken en je persoonlijke verlangens te ordenen, kun je de oorzaak achterhalen waar je jezelf bent kwijtgeraakt.
Onderzoek wijst uit dat geld gelukkig maakt als je het uitgeeft aan de volgende drie dingen: ervaringen, tijd en misschien wel de belangrijkste: als je het weggeeft." Met ervaringen heeft Lindhout het over kopen van mooie momenten zoals een vakantie of dagje weg.
Wanneer je veel “geeft” aan de ander(en) en meer bezig bent met anderen en onvoldoende tijd en ruimte neemt om te luisteren naar je eigen behoeftes en gevoelens, kun je de verbinding met jezelf kwijt raken. Je weet dan niet meer wat jij zelf wilt en nodig hebt. Dit kan een sterk gevoel van leegte en eenzaamheid geven.
Om jezelf te kunnen zijn moet je weten wie dat is. Je moet je bewust zijn van je sterke en zwakke kanten, je emoties, verlangens en gedachten. Dat gaat van weten welke kleren je mooi vindt tot je neiging tot terugtrekken bij ruzies kennen, tot weten hoe je je op bepaalde momenten voelt.
Het is bekend dat de omgeving ons automatische gedrag beïnvloedt. Dat betekent dat we onbewust dingen doen die we helemaal niet willen doen. Alleen de situatie, de omgeving of de aanwezigheid van anderen, maakt dat we zwak zijn en toegeven aan het moment.
In het boek "Waarom doe je niet gewoon wat ik zeg" gaat Norbert Netten in op het gedrag van mensen en waar de oorzaak ligt waarop mensen reageren zoals ze reageren. Netten noemt voor de innerlijke kant van de mens twee zijden: de confortzone (ons dagelijks gedrag) en de O-zone (onze zijde die onbekend en onbemind is).
Wat je doet in je werk en de betekenis die jij eraan geeft, heeft alles te maken met levensvervulling, met zingeving. Zo kan werk voor jou betekenen dat je jezelf kunt ontwikkelen, dat je kunt leren en groeien. Ook kun je door wat je doet in je werk het verschil maken, een maatschappelijke bijdrage leveren.
Twijfel aan je relatie ontstaat door een samenspel van factoren. Vaak spelen veranderingen in jullie leven samen een rol. Denk hierbij aan het wisselen van baan, werkloosheid, verhuizing, ziekten of psychische problemen.