Bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 kregen Surinamers de keuze: de Nederlandse nationaliteit behouden en emigreren, of de Surinaamse nationaliteit krijgen en blijven.
De optieprocedure voor Surinamers in het kort
U legt een verklaring af dat u Nederlander wilt worden. U verliest de Surinaamse nationaliteit. U moet ten minste een jaar in Nederland (of in een van de andere delen van het Koninkrijk) wonen.
De Hoge Raad heeft op 26 juni aan een Surinaamse Nederlander zowel de Surinaamse als de Nederlandse nationaliteit toegekend. Die uitspraak heeft invloed op duizenden anderen die gebruik willen maken van deze dubbele nationaliteit.
De Surinaamse nationaliteit verkrijgen alle meerderjarige Nederlanders die in Suriname zijn geboren en op het tijdstip van de inwerkingtreding van deze Overeenkomst in de Republiek Suriname hetzij woonplaats, hetzij werkelijk verblijf hebben.
Verder leven er in Suriname, Nederlanders, Amerikanen, Chinezen, Libanezen, Joden en Boeroes(blanke afstammelingen van Nederlandse boeren die in de negentiende eeuw naar Suriname vertrokken). Er wonen ook veel Nederlandse Surinamers die zijn teruggekeerd naar hun moederland.
Vrijwel iedereen beheerst het Nederlands. In de steden spreekt een groot deel van de bevolking Sranan Tongo (Surinaams). Daarnaast heb je ook het Sarnami (hindoestaans), Javaans, Chinees. In de binnenlanden is Nederlands minder gangbaar daar hoor je verschillende Marron-talen.
De eerste Surinamers die hier gebruik van maakten, kwamen naar Nederland om te studeren of te werken. In 1975 werd Suriname onafhankelijk van Nederland. De inwoners van Suriname konden nog tot 1980 gebruik maken van het recht om naar Nederland te emigreren. Dit deden ongeveer 300.000 Surinamers.
U bent gearriveerd in Suriname, veel tijd om te relaxen is er niet want de nodige formaliteiten moeten zo snel mogelijk worden afgehandeld. De eerste stap is het verlengen van het Visum, daarna volgt de tweede stap het aanvragen van een tijdelijke verblijfsvergunning.
Als u in Suriname woont, kunt u dit visum aanvragen bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Sinds 17 september 2022 zijn er geen coronaregels meer voor reizigers naar Nederland. U kunt zonder vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag naar Nederland reizen.
De kolonie Suriname stond samen met de andere Nederlandse kolonies (Essequebo, Demerary, Berbice en Pomeroon) bekend onder de verzamelnaam Nederlands-Guiana. In 1954 werd Suriname een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, tot het in 1975 onafhankelijk werd als de Republiek Suriname.
Nu is het namelijk zo dat als een Nederlander de nationaliteit van een ander land aanneemt, deze persoon de Nederlandse nationaliteit automatisch verliest. Burgers van andere EU-landen als Duitsland, Denemarken, Zweden en België kunnen sinds een aantal jaren wel over twee nationaliteiten beschikken.
Sinds 6 januari 2014 wordt als iemand de Nederlandse nationaliteit heeft, een of meer andere nationaliteit(en) niet meer opgenomen in de bevolkingsregistratie. Heeft u naast de Nederlandse nationaliteit ook een 2e nationaliteit? Dan komt die 2e nationaliteit niet meer in het bevolkingsregister als u zich inschrijft.
Dubbele nationaliteit aanvragen niet mogelijk
U kunt geen aanvraag doen voor een dubbele nationaliteit. Wel kan iemand automatisch een dubbele nationaliteit krijgen, bijvoorbeeld bij geboorte. Lees op de website van de Rijksoverheid over een dubbele nationaliteit bij geboorte.
U kunt een Nederlands reisdocument (paspoort of identiteitsbewijs) aanvragen in uw eigen gemeente als u als Nederlander staat geregistreerd in de BRP. Iedereen in Nederland vanaf 14 jaar moet een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) bij zich hebben.
Hoofdregel. In Nederland wordt het staatsburgerschap in de regel verkregen door geboorte. Hoofdregel van de Rijkswet op het Nederlanderschap is dat iemand Nederlander is, als op het moment van geboorte één der ouders Nederlander is.
Suriname is geen duur land. Vervoer is overal goedkoop, net als verblijfplaatsen en eten in lokale restaurantjes. De prijzen in supermarkten zijn wel verrassend hoog, vrijwel alles wordt geïmporteerd. Eigenlijk geldt hoe luxer je de reis maakt, hoe duurder het wordt.
Suriname heeft een BNP van 2404 miljoen dollar.
In Suriname wordt het elke dag om 06.30 licht en om 19.00 is het donker.
De Surinaamse bevolking bestaat uit veel verschillende bevolkingsgroepen. De oorspronkelijke bewoners zijn de indianen. Vandaag de dag leven er ook Creolen, Javanen, Hindoestanen, Chinezen, Europeanen en Moslims. Het bijzondere aan dit land is dat de culturen harmonieus naast elkaar leven.
Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden trad in december 1954 in werking en verleende Suriname autonomie binnen de natie, uitgezonderd op de gebieden van defensie, buitenlands beleid en nationaliteit. In 1973 verkondigde premier Joop den Uyl dat Suriname tijdens zijn regering onafhankelijk moest worden.
De Hindostanen vormen de grootste groep, met 151 duizend. Ze wonen vooral in Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer en Almere. Daarna volgen de Creolen, met 132 duizend.
tangi. Het is goed om zelfs voor deze kleine dingen dank je wel te zeggen. A bun fu taki tangi gi den pikin sani disi srefi.
Copilului meu cu drag !!!