Een natuurlijke cyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar een cyclus van 25 dagen tot 35 dagen is ook perfect normaal. De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie.Hij eindigt één dag voor je opnieuw menstrueert. Vooral de eerste jaren van je menstruatie kan de cyclus onregelmatig zijn.
Je menstruatiecyclus is de periode van de eerste dag van je ongesteldheid tot en met de laatste dag vóór het begin van je volgende menstruatie. Een cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Dit kan uiteenlopen van 21 tot 36 dagen. Sommige vrouwen hebben een onregelmatig cyclus die elke maand een aantal dagen verschilt.
De dag dat je ongesteld wordt, is dag 1 van je cyclus. De cyclus duurt tot aan de eerste dag van je volgende menstruatie. Gemiddeld duurt dat ongeveer 28 dagen, maar bij sommige vrouwen duurt dit korter of juist langer. Meestal word je elke 23 tot 35 dagen ongesteld.
De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo'n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.
Wat normaal ongesteld zijn is, is bij elke vrouw anders. Ook kan het veranderen tijdens uw leven. De meeste vrouwen zijn 2 tot 8 dagen achter elkaar ongesteld. Bij de meeste vrouwen zitten er 21 tot 35 dagen tussen de eerste dag van elke ongesteldheid.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Zodra de eicel bevrucht is, vervolgt hij langzaam zijn weg naar de baarmoeder. Als het baarmoederslijmvlies voldoende dik is, kan de eicel innestelen. Sommige vrouwen krijgen als eerste symptoom wat bloedverlies, dit kan passen bij een innestelingsbloeding. Ook vermoeidheid kan een eerste signaal van zwangerschap zijn.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Redacteur Lizzy van Hees gaat op zoek naar de meest voorkomende oorzaken van verminderde vruchtbaarheid – en de mogelijke oplossingen. Bij ongeveer één op de zes koppels lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. In een wereld waarin alles maakbaar lijkt, is voortplanting dat nog niet.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Het is mogelijk om op elke dag van de maand zwanger te worden. Om zwanger te worden, moet je seks hebben op de dagen vóór en rond je ovulatie. Je twee meest vruchtbare dagen zijn de dag vóór je ovulatie en de dag van de ovulatie zelf.
De twee dagen rond de eisprong zijn de meest vruchtbare dagen binnen de hele cyclus. Zoals je in het figuur kunt zien is de vruchtbare periode dus een paar dagen vóór en een dag na de eisprong. Dit komt doordat spermacellen een aantal dagen kunnen overleven.
Kan ik net voor mijn menstruatie zwanger raken? Als je twee of drie dagen voor je menstruatie vrijt, is de kans op zwangerschap uiterst klein. Je eitje kan ongeveer 12 tot 24 uur overleven nadat het is vrijgegeven. Dit betekent dat het einde van je vruchtbare periode kort na je ovulatie valt.
Sperma. Een zaadcel kan ongeveer twee tot zeven dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Als je als vrouw een korte menstruatiecyclus hebt dan kan het zijn dat je zwanger raakt tijdens je menstruatie omdat de zaadcel overleeft tot je eisprong. Het is een fabel dat je niet zwanger kan worden tijdens je menstruatie.
Een normale cyclus (de periode van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie) is niet korter dan 21 dagen en niet langer dan 42 dagen. Dit hangt af van de duur van de rijping van de eiblaas die kan wisselen. De tijd na de eisprong tot de menstruatie is bijna altijd 14 dagen.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Na meer dan 24 uur na de eisprong is de kans op een zwangerschap al afgenomen. Een eicel blijft gemiddeld een etmaal in leven. Betekent dit dat je slechts een paar uur de tijd hebt om te vrijen? Nee, want spermacellen zijn taaie jongens.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
De route van sperma bij een zaadlozing
Bij een zaadlozing worden de zaadcellen voortgestuwd vanuit de bijballen de zaadleiders in. De zaadleiders komen langs de zaadblaasjes en de prostaat. Daar wordt het zaadvocht toegevoegd aan de spermacellen. Het sperma is nu klaar en kan via de plasbuis naar buiten worden gestuwd.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.