Er kleven ook nadelen aan draadloos opladen. Het is bijvoorbeeld langzamer dan ouderwets opladen via de kabel, want er kan minder energie tegelijkertijd worden overgebracht. Meestal duurt draadloos opladen ongeveer de helft langer dan ouderwets opladen.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Met draadloos opladen doe je je iPhone-batterij geen plezier. Uit verschillende testen is gebleken dat de accu meer belast wordt, waardoor de batterij sneller slijt. Als je wilt dat de accu zo lang mogelijk goed blijft, is het dus beter om een kabel te gebruiken.
Het mooie van draadloos opladen is dat u uw smartphone altijd snel even kunt opladen, waar u ook bent. U hoeft uw telefoon letterlijk alleen maar neer te leggen en de batterij wordt opgeladen. Zo wordt hij altijd opgeladen als u hem niet gebruikt. Zonder kabels, zonder rommel, zonder wachten.
Kun je een telefoon met hoesje draadloos opladen? De meeste telefoonhoesjes zijn tegenwoordig gemaakt van leer of kunststof (zoals TPU). Deze materialen blokkeren geen draadloze signalen, waardoor je een telefoon met hoesje in vrijwel alle gevallen probleemloos kunt opladen.
Hoe veilig zijn draadloze laders nu echt? Het is volkomen veilig om dicht bij een draadloze lader te zijn. U kunt uw telefoon dus gewoon op uw nachtkastje opladen terwijl u slaapt of naast u op uw bureau terwijl u werkt.
De capaciteit van iPhones voor draadloos opladen bedraagt maximaal 7,5 watt en Android-toestellen kunnen afhankelijk van de telefoonmaker tot 15 watt aan. Je kunt het best in de handleiding van je telefoon opzoeken wat de capaciteit is voor draadloos opladen.
Snel draadloos opladen
Met de juiste snellader voor Apple of Samsung duurt het geen 4 uur, maar 2 uur om je batterij helemaal op te laden. OnePlus heeft draadloze opladers waarmee je je toestel in 40 minuten helemaal oplaadt.
Bijna alle smartphones die draadloos opladen, gebruiken hiervoor de Qi-standaard. Ook de iPhone, voor wie denkt dat Apple een andere standaard gebruikt. Qi (spreek uit als 'chi') werkt via inductie, waarbij elektrische spanning wordt opgewekt via magnetisme.
De iPhone heeft een ingebouwde draadloze oplaadfunctie waarmee het apparaat op een eenvoudige en intuïtieve manier kan worden opgeladen. Uw iPhone werkt met Qi-gecertificeerde opladers die beschikbaar zijn als accessoires en in auto's, cafés, hotels, luchthavens en meubilair.
Deze modellen hebben een IP68-classificatie onder IEC-norm 60529 (maximale diepte van 2 meter tot 30 minuten): iPhone 11.
iPhone 2019 Wireless PowerShare
De nieuwe functie heet 'Wireless Powershare'. Hiermee is het mogelijk om andere apparaten op te laden door ze op de achterkant van je iPhone 2019 te leggen. De techniek werkt met de Qi-standaard, wat we kennen van andere draadloze opladers.
Het antwoord is: nee, je telefoon opladen kost bijna niets. Zakenblad Forbes rekende uit dat een smartphone met een standaard batterij, zoals je die bijvoorbeeld vindt in een iPhone 5, per jaar ongeveer 2.000 watt-uren aan energie nodig heeft dus met zo'n 2 kilowattuur (kWh) blijft je smartphone een heel jaar in leven.
Sommige elektrische apparaten verbruiken alsnog stroom als ze uit of op stand-by staan. Dit heet sluipverbruik. In een gemiddeld huishouden gaat er 450 kWh per jaar op aan sluimerverbruik. Vooral oudere apparaten gebruiken in deze stand nog flink wat stroom.
Met andere woorden: met zo'n 2kWh (kilowattuur) per jaar blijft je smartphone in leven. Als je dan weet dat de prijs voor 1kWh aan elektriciteit in ons land zelfs in het duurste geval schommelt rond de 0,25 cent, kost al dat opladen je op jaarbasis dus niet veel meer dan een halve euro.
Als je smartphone scheef op de lader ligt, laadt je toestel niet op. In je draadloze oplader zit een laadspoel, een metalen cirkel met een doorsnede van ongeveer 4 centimeter. In je smartphone zit ook zo'n spoel. Alleen wanneer die 2 spoelen precies op elkaar liggen, begint je smartphone draadloos te laden.
Hoe werkt draadloos opladen? Draadloos opladen is dus mogelijk dankzij elektromagnetische inductie. Elektrische energie wordt via een magnetisch veld overgebracht tussen twee objecten, zoals bijvoorbeeld een lader en een smartphone. Op die manier heb je geen kabels nodig om een toestel op te laden.
Volgens ZDNet zorgt draadloos opladen ervoor dat de batterij sneller door zijn laadcycli gaat en dus sneller tegen het einde van zijn levensduur aan loopt. De reden daarvoor zou zijn dat een smartphone bij bekabeld opladen direct gevoed wordt door de energie, waardoor de batterij niet belast wordt.
Met een inductielader kun je de telefoon draadloos opladen. De telefoon moet wel geschikt zijn voor inductieladen. Opladen met inductie gebeurt normaliter met de universele Qi technologie. Om te laden met een inductielader leg je je mobiele telefoon op een basisstation.
Samsung Wireless Charger Stand 15W
De Samsung Wireless Charger Stand 15W is een draadloze oplader die afkomstig is van de fabrikant zelf. Het grote voordeel van deze oplader is dat Samsung-smartphones zoals de Galaxy S20-serie en de Galaxy Note 10- en Note 20-serie met 15W opgeladen kunnen worden.
Beste Samsung: Samsung Wireless Charger Stand 15W bij Coolblue. Deze draadloze lader van Samsung beschikt over 15 watt en haalt daarmee de maximale oplaadsnelheid voor de Samsung S- en de Samsung Note-series. Dat maakt hem een van de krachtigste laders op de markt.
Met een oplader van 10 of 12 watt (2,1 of 2,4 ampère) gaat opladen al 2 keer zo snel. Bovendien laad je ook apparaten met een grote batterij op (zoals tablets). Voor nog sneller laden heb je een snellader nodig die specifiek geschikt is voor jouw smartphone.