Een van de zachtste, meest drinkbare witte wijnen en alom aangenaam is de Sauvignon Blanc. Het is licht en verfrissende wijn. Noch zoet noch droog, wordt dit wit vaak omschreven met tonen van citrus en de lichtzoete geur van vers gemaaid gras.
“Sauvignon Blanc uit Sancerre van Domaine Daniel Crochet, Verdejo uit Rueda, zoals Erminta Veracruz (Spanje) en Pinot Bianco is ook een wijn die veel mensen lekker vinden.”
“Een allemanswijn moet soepel, rond en aangenaam zijn.
Welke witte wijn is zoeter Sauvignon of Chardonnay?
De grootste verschillen tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.
Grasevina – Frisse halfdroge witte soort met een licht aangenaam aroma en een smaak van honing en appel. Gewürztraminer – Heel aromatisch, aroma van bloemen en tonen van lichte pepertjes, vaak ook een beetje zoet. Riesling – Kan zowel droog als zoet zijn, vaak met intense fruitsmaken.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
In vergelijking met de sauvignon blanc is de pinot grigio wat fruitiger en zoeter met hierbij een vollere body. De sauvignon blanc is tevens een frisse witte wijn, maar zit wat hoger in de zuren en heeft meer kruidige invloeden dan de pinot grigio.
Beide wijnen zijn frisse en droge witte wijnen. Pinot grigio kan wat voller in de mond aanvoelen dan sauvignon blanc. Daarnaast kan het iets zoeter smaken en sterker ruiken. Sauvignon blanc heeft een hoger zuurgehalte en iets lichter van structuur.
Voorbeelden van druiven met weinig zuren: -wit – pinot gris, gewurztraminer en viognier, – rood – tempranillo, zinfandel en grenache. De rijpheid tijdens de oogst heeft ook veel invloed op de hoeveelheid zuren in de wijn.
Voordat je wijn pas écht leert drinken en waarderen zul je op meerdere momenten wijn moeten proeven. Zo maak je gelijk kennis met de verschillende wijnsoorten zoals wit, rosé en rood, en bijbehorende smaken. Op deze manier kom je erachter welke wijn je wel of juist niet goed bevalt.
Zachte, tropische en fruitige witte wijnen zijn heerlijk bij vis en rijke sausen. Dit zijn vaak wijnen met een ronde smaak en zacht mondgevoel. Ze hebben frisse en romige geuren. Deze wijnen zijn meestal gemaakt van Chardonnay, Semillon of Viognier.
De witte wijnen die gemaakt worden van de pinot blanc of de weißburgunder zijn droge witte wijnen. De wijnen drink je het beste tot drie jaar na de oogst.