Om gezonde planten te telen met een normale plantvorm is zowel rood als blauw licht nodig. Rood licht is belangrijk omdat het zeer effectief is in de fotosynthese. Er zijn veel studies die aantonen dat het toevoegen van blauw licht aan een rood licht spectrum leidt tot een verbetering van de groei.
In de groeifase, hebben planten meer behoefte aan blauw licht met een kortere golflengte (circa 400 tot 480 nanometer, dus de 6500K lamp). In de bloeifase hebben de planten juist meer rood licht (620 tot 720 nanometer) nodig, dus een lamp met een kleurtemperatuur tot 2700K.
LED Lampen met wit licht
Wit licht wordt tegenwoordig veel gebruikt bij het LED Kweeklampen. Er zijn een aantal belangrijke verschillen. Helder wit licht(6.5000K) is bedoeld voor de groei.
Hogere planten kunnen meer rood licht absorberen dat de hoeveelheid fytochroom B2 verhoogt. Hierdoor zullen er meer zijtakken ontstaan, kortere afstanden tussen de knopen en minder verticale groei om de lichtabsorptie voor de fotosynthese te maximaliseren.
Planten zien meer kleuren dan de mens
Wij zien de wereld van blauw tot rood, terwijl planten zien van UV-B tot verrood. De kleur van het licht bepaalt de reactie van een plant. Bladeren absorberen met hun pigment rood en blauw licht en weerkaatsen zogenoemd verrood licht.
Groen licht speelt een rol bij de neiging van planten om naar het licht toe te groeien. Ook lijkt deze lichtkleur bij sommige gewassen de weerbaarheid tegen ziekten en plagen te bevorderen. Het zonlicht zorgt behalve voor fotosynthese en sturing van de vorm ook voor opwarming van het gewas.
Kies daarom voor lampen met een daglicht witte kleur, oftewel lampen die een Kelvinwaarde hebben die groter is dan 5000K. Daglicht wit heeft een kleurenspectrum dat bestaat uit de kleuren groen, rood en veel blauw. Groen licht is voor planten niet nodig: dat wordt dan ook gelijk gereflecteerd door je plantjes.
3.000-3.700 Kelvin: Deze lampen zijn geel of neutraal van kleur. Ze bevorderen fotosynthese gedurende de hele groeifase van je plant. 3.700-4.000 Kelvin: Lampen met een warme, neutrale kleur. Ze stimuleren de groei van planten.
Toch gedijen niet alle planten goed bij (te veel) zonlicht.Het kan de plant doen verschrompelen en de bladeren verbranden. Er bestaat geen zonnebrand voor je plantje, dus zorg voor de juiste hoeveelheid zonlicht. Hoe je ervoor zorgt dat jouw plant de juiste hoeveelheid zonlicht krijgt laten we je hier zien.
Bij een gebrek aan licht kunnen de zonaanbiddende planten snel geelkleuren. Dit betekent dat de scheuten zeer snel zullen groeien, maar niet erg krachtig, met weinig bladeren en zonder bloemen. Het kan dus zijn dat ze uiteindelijk kunnen verwelken en afsterven.
Tijdens de bloeifase is het juiste licht equally important. Tijdens de bloeifase hebben je planten rode licht nodig om een krachtige bloei te stimuleren. De kleur rood bevordert de maximale overdracht van bloeikracht. Veel LED kweeklampen maken gebruik van dezelfde twee lichtsoorten, namelijk blauw en rood.
Kweeklampen die het meest geschikt zijn voor de groei van planten, moeten dus een hoge concentratie blauw licht hebben of wit licht met een hoge kleurtemperatuur.
Warm Wit is een zachte en warme kleur, ideaal voor ruimtes waarin en ontspannen en comfortabele sfeer hoort te hangen zoals Woonkamers, Eetkamers en slaapkamers. Koel Wit daarentegen is volledig het tegenovergestelde. Koel Wit is fel en krachtig, ideaal voor ruimten die een moderne look moeten uitstralen.
De meeste planten hebben een bereik in fotosynthetische lichtintensiteit van 50 – 200 µmol/m2/s tot 500 µmol/m2/s nodig. Kies een breed lichtspectrum (3- of 5-bands) met wat rood en ver-rood licht voor de bloei.
Als we uitgaan van een lamp van goede kwaliteit, dan kun je het beste een kweeklamp nemen met een bereik van zo'n 538 watt per vierkante meter. Wanneer je kweekruimte bijvoorbeeld twee vierkante meter is, heb je een LED-lamp van 1250W nodig.
In de winter in een koude hal of garage hebben de planten dus minder licht nodig dan in het voorjaar. Tussen de 3000-5000K / 2000-3000 lumen is prima voor overwintering. Maar heb je bijvoorbeeld zaailingen van palmboompjes die je wilt laten groeien? Kies dan voor meer Kelvin, zo'n 5000-6000K.
Doffe bladeren met weinig kleur
Een van de eerste tekenen dat je kamerplanten niet genoeg licht krijgen, is verkleuring van de bladeren. De bladeren kunnen een gelige kleur krijgen of zelfs wit worden. Dit komt doordat de plant niet genoeg chlorofyl aanmaakt, wat zorgt voor de groene kleur in de bladeren.
Hoe gebruiken planten licht? Zonder licht kan je plant geen glucose produceren en dus ook niet overleven. Zet je een plant in het donker neer, dan zal deze wegkwijnen. Zonder licht is er geen leven, en planten hebben de unieke eigenschap dat ze licht kunnen 'eten'.
Dankzij de kunstmatige lichtbronnen krijgen de planten hun nodige voedingsstoffen, wat zorgt voor grotere en gezondere bladeren en mogelijke vruchtvorming.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
Pigment in planten heeft veel verschillende functies. Vaak staan planten bekend om hun groene kleuren, vanwege de bladgroenkorrels of chlorofyl. Groen, rood en geel pigment helpen planten voornamelijk bij het aantrekken van zoveel mogelijk zonlicht.
Chlorofyl absorbeert geel en blauw licht terwijl het groen reflecteert. Omdat chlorofyl veel voorkomt in planten, hebben planten een groene kleur.
Metal Halide lampen produceren het beste licht voor het kweken van binnenplanten. Deze lampen zijn uniek omdat ze licht in het blauwe witte spectrum produceren. Kleuren die essentieel zijn voor een evenwichtige groei van je kamerplanten. De lampen zijn klein en branden intens.
Aangezien planten van nature licht nodig hebben om te overleven, zijn er maar weinig planten die het goed doen op plekken waar weinig daglicht komt. Gelukkig zijn er toch een aantal plantensoorten die zich hebben aangepast aan hun donkere natuuromgeving en het dus ook prima doen in donkere plekjes in huis.