De correcte spelling is hoe laat, in twee woorden. Hoe laat is het? Hoe laat ga je naar huis?
Hoe laat wordt altijd met een spatie geschreven. De betekenis is '(op) welk tijdstip', '(op) welk uur van de dag of nacht' of 'wanneer'. Een paar voorbeeldzinnen: Hoe laat is het?
Is het hoeveel of hoe veel? Je schrijft hoeveel altijd aan elkaar en dit kan je niet los van elkaar schrijven, zoals: Hoeveel kost de Individuele training Zakelijk Engels?
' of 'Hoe ver is het naar het station? ' 'Hoe ver is het naar het station? ' heeft de voorkeur. Bij hoe( )ver geldt het volgende betekenisverschil: als een afstand bedoeld is, is hoe ver juist; in meer figuurlijke zin is hoever één woord.
Hoe lang wordt los geschreven als het een lengte of afstand aanduidt ('van welke lengte'). Als één woord verwijst hoelang naar een tijdsduur ('van welke tijdsduur, gedurende welke periode'). In de uitdrukking tot hoelang ('tot wanneer') is hoelang ook één woord.
Je gebruikt hoelang als je wilt vragen naar de tijdsduur van iets.Hoe lang gebruik je als je vraagt naar een afstand of de lengte van iets. Hoelang duurt het concert?
Zolang is goed in de betekenis 'even' ('Wil jij zolang op mijn tas letten? ') en 'gedurende de tijd dat' ('Zolang er leven is, is er hoop'). Zo lang heeft een wat letterlijker betekenis: 'van die (lange) tijdsduur/lengte' ('Waarom ben je zo lang weggebleven?
Na is een bijwoord of voorzetsel dat “volgend op” of “later dan” betekent. Ook kun je er een reeks mee aangeven (bijvoorbeeld: uur na uur). Naar wordt gebruikt om een richting aan te geven. Daarnaast komt naar voor in verschillende vaste constructies, zoals “naar aanleiding van” en “naar mijn mening”.
Beide zijn goed, maar er is wel een zeker verschil in stijl. Het verschil zit 'm in de stijl: je kan is informeler en meer spreektaal.Bij het schrijven kun je beter kiezen voor je kunt.
Hoeveel is een onbepaald telwoord dat vraagt naar een bepaalde hoeveelheid. In dat geval schrijven we hoeveel aan elkaar.
Bijgewerkt op 24 februari 2023. Teveel is een zelfstandig naamwoord dat “een overschot” betekent. Het wordt voorafgegaan door een lidwoord (een teveel, het teveel). Te veel, met spatie, betekent “een te groot aantal” of “meer dan nodig/gewenst”.
Zowel procent als percent is correct.
In de uitdrukking voor (de volle) honderd procent ('geheel en al') komt vrijwel uitsluitend procent voor.
Zoveel en zo veel zijn allebei correct als zoveel kan worden vervangen door 'veel' of 'zo weinig'. Als in dat geval zo met een sterke klemtoon wordt uitgesproken en zo en veel dus allebei nadruk krijgen, is het gewoon om zo veel in twee woorden te schrijven.
Dank je wel en dankjewel zijn allebei correct in de betekenis 'ik bedank je'. Ik heb al gegeten, dank je wel / dankjewel. Dank je wel / dankjewel voor je hulp.
Komma s staat vaak aan het einde van een woord, maar kan ook aan het begin van een woord staan. Woorden als 's ochtends, 's middags, 's avonds en 's nachts zijn hier voorbeelden van. Hier wordt een apostrof s gebruikt omdat er eigenlijk het woord 'des' hoort te staan.
Het hoogste bedrag wat iemand op een specifiek moment voor een aandeel wil betalen, wordt ook wel ''de bied'', of biedkoers genoemd. Het laagste bedrag waarvoor iemand een aandeel wil verkopen, heet ook wel ''de laat'', of laatkoers.
Je wilt en je wil zijn allebei correct.
In Nederland wordt je wil informeler gevonden dan je wilt. In België wordt het gebruik van je wil niet als informeler beschouwd.
Het werkwoord willen geven we in de derde persoon enkelvoud geen -t: hij wil, wil hij. De vorm hij wilt* (of wilt hij*) is niet correct.
Andere combinaties waarin alleen naar juist is: al naar gelang ('naarmate'), naar mijn idee ('volgens mij'), naar mijn mening ('volgens mij'), naar verhouding ('vergeleken met ...'), naar verwachting, het naar zijn zin hebben.
N/A – not available/not applicable. Gebruik dit bij het invullen van een formulier als een bepaalde vraag niet op jou van toepassing is.
werkw. Vervoegingen: keek na (verl.
In de betekenis 'tot het moment dat' is zowel totdat als tot correct. Tot(dat) is dan een voegwoord. Wacht maar totdat / tot ik groot ben!
Tenminste wordt gebruikt als je “in ieder geval” of “althans” bedoelt.Je schrijft ten minste als je “minimaal”, “minstens” of “op z'n minst” bedoelt. Ik heb mijn scriptie nog niet af, maar ik heb vandaag tenminste iets gedaan. Ik wil ten minste drie Bossche bollen eten als we in Den Bosch zijn.
Beide schrijfwijzen zijn correct.