Uw DigiD is privé. Dus uw inloggegevens, die wilt u geheim houden. Daarom is er DigiD Machtigen. Hiermee geeft u een helper toestemming om met zijn eigen DigiD een onderdeel van uw overheidszaken namens u te regelen.
Denkt u dat iemand uw DigiD-inloggegevens heeft of is uw telefoon met de DigiD app gestolen. Onderneem dan direct actie. Iemand kan met uw inloggegevens bijvoorbeeld uw bankrekeningnummer bij de Belastingdienst wijzigen of persoonlijke gegevens bekijken in MijnOverheid. Dit kan nare gevolgen hebben .
DigiD doet er alles aan om het gebruik van DigiD veilig te houden. Inloggegevens worden beveiligd opgeslagen bij DigiD. En als je inlogt met jouw DigiD, stuurt DigiD jouw burgerservicenummer (BSN) door aan de website van de organisatie waar je inlogt.
Met uw DigiD laat u zien wie u bent als u op internet iets bij een (semi)overheidsorganisatie wilt regelen. Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Met uw DigiD kunt u makkelijk en veilig inloggen bij sites van de overheid. Uw persoonlijke gegevens blijven goed beschermd.
Signalen van fraude met DigiD
U ontdekt op mijn.overheid.nl dat uw gegevens bij de overheid zijn gewijzigd. Nadat u heeft ingelogd op www.digid.nl ziet u in uw gebruikshistorie dat er is ingelogd op een moment dat u dat niet heeft gedaan. U krijgt geen uitkering, omdat er al een uitkering op uw naam staat.
Iemand die kwaad wil met jouw inloggegevens kan bij meerdere organisaties inloggen en daar misbruik van maken. Het is daarom belangrijk dat je jouw DigiD privé houdt. Als jij iemand helpt, vraag die persoon dan zelf in te loggen met zijn eigen DigiD.
Met een kopie van uw identiteitsbewijs kunnen oplichters een online bankrekening openen of een telefoonabonnement afsluiten. Maak kopieën van uw identiteitsbewijs onbruikbaar voor oplichters. Bijvoorbeeld door er iets op te schrijven of een deel van de informatie onleesbaar te maken.
Ga naar de website machtigen.digid.nl en selecteer 'gemachtigd worden'. Kies wat u voor iemand anders gaat regelen en log in met uw eigen DigiD of gebruik eHerkenning als u als ondernemer wilt inloggen. Vul daarna het bsn en de geboortedatum in van degene voor wie u de zaken gaat regelen.
Alleen organisaties die wettelijk bevoegd zijn om burgerservicenummers te gebruiken, maken gebruik van DigiD. Dit zijn overheidsorganisaties of organisaties met een publieke functie, bijvoorbeeld: ministeries en gemeenten. pensioenfondsen.
Nee, u kunt geen overzicht krijgen van wie er ingeschreven staan op uw adres. De gemeente geeft geen informatie over particulieren.
DigiD is een digitaal inlogmiddel. Voorwaarde is wel dat u ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP).
Een DigiD is geldig tot drie jaar na de laatste keer dat u er ergens mee hebt ingelogd. Gebruikt u DigiD dus lange tijd niet, dan moet u een nieuw DigiD aanvragen.
Vanaf de start in 2004 tot aan vandaag de dag. We geven u inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen en veranderingen die DigiD heeft doorgemaakt en hoe deze dienst zich heeft aangepast aan de veranderende behoefte van de gebruikers.
Met DigiD Machtigen kan een persoon iemand machtigen die namens hem optreedt. Dit is handig als een gebruiker zelf niet goed met een computer of digitale dienstverlening overweg kan of dat wil uitbesteden. Een gemachtigde kan bijvoorbeeld een familielid, een zorgverlener of een belastingadviseur zijn.
Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen.
De tarieven voor 2021 zijn vastgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: DigiD: 0,14 euro per succesvolle authenticatie, exclusief btw. DigiD Machtigen: 0,66 euro per gebruik machtiging, exclusief btw.
U kunt de DigiD app op maximaal 5 verschillende apparaten activeren. Heeft u de DigiD app al op 5 apparaten geactiveerd? Dan moet u de app op 1 van deze apparaten deactiveren.
De DigiD app is de makkelijkste manier om veilig in te loggen. Zo zijn uw persoonlijke gegevens nog beter beschermd. U hoeft geen wachtwoord te onthouden. Alleen een pincode die u zelf kiest.
Ga naar de website machtigen.digid.nl en selecteer 'iemand machtigen'.Kies wat u wilt dat de ander gaat regelen, en log in met uw eigen DigiD. Wanneer u bent ingelogd, vult u de start- en einddatum in van de machtiging. Controleer de samenvatting en als alles klopt, bevestigt u die.
Wilt u iemand machtigen? Of wilt u zelf gemachtigd worden? Dan kunt u dit regelen via DigiD Machtigen. U kunt meerdere mensen toegang geven tot uw Berichtenbox, bijvoorbeeld uw kinderen.
Wilt u dit door iemand anders laten doen? Geef uw DigiD niet af, maar regel een machtiging. Met DigiD Machtigen kan iemand anders digitaal zaken regelen namens u. Dit kan snel en veilig: u bepaalt wat de ander voor u mag doen, en wanneer.
Een crimineel kan toegang hebben gekregen tot je bankgegevens en daarmee geld van je hebben gestolen. Bijvoorbeeld door je computer, smartphone of tablet te hacken. Je kunt ook een nepmail hebben gekregen met een link naar een website die lijkt op die van je bank.
Via phishing e-mails, online advertenties of babbeltruc aan de telefoon of aan de deur. In sommige gevallen kunt u verleidt worden om een kopie van een geldig legitimatiebewijs toe te sturen. De oplichter vindt uw gegevens. In slecht beveiligde administraties, in uw afval of via het internet en social media.
Omdat je burgerservicenummer een uniek nummer is, zijn de privacy risico's groot. Met dit nummer kunnen criminelen identiteitsfraude plegen en hebben ze toegang tot je dossier. Wanneer je BSN eenmaal in handen is van criminelen, is de kans groot dat deze onderling wordt doorverkocht in het criminele circuit.