Kies de juiste ondervloer voor je laminaat
Een egaliserende, isolerende ondervloer mag daarom niet ontbreken! Een vochtwerende en dampdichte ondervloer verlengt de levensduur van je laminaatvloer. De geluiddempende en warmte-isolerende eigenschappen zorgen tegelijkertijd voor meer woonplezier.
Bij het kiezen van de juiste ondervloer moet je rekening houden met meerdere aspecten, waaronder wat voor soort vloer je gaat leggen, wat het egaliserend vermogen moet zijn, of het vochtbestendig moet zijn, of het geluidsreducerend moet zijn en of het geschikt moet zijn voor vloerverwarming/-verkoeling.
Wat betreft verminderen van het loopgeluid presteren juist de iets dunnere ondervloeren beter dan de dikkere. PVC, LVT, SPC en vinylvloeren dempen van nature beter het geluid. Het loopgeluid is bij deze vloeren, zelfs zonder ondervloer, veel minder dan op een laminaat- of houten vloer.
Zoals eerder gezegd hebben de meeste laminaatvloeren een dikte tussen de 6 mm en 15 mm. Daarbij heb je de keuze uit diverse soorten ondervloeren met een variërende dikte tussen de 1,5 mm en 7 mm. De dikte van laminaat met een ondervloer samen zal dus tussen de 7,5 mm tot 22 mm liggen.
Voor een zolderkamer volstaat een laminaat met een dikte van 6 à 7 millimeter. In je slaapkamer kies je beter voor 7 à 8 millimeter. En in je leefruimtes is de dikte van je laminaat het best 8 tot 10 millimeter. Het dikste laminaat, 10 tot 12 millimeter, is zelfs geschikt voor toepassingen in winkels en kantoren.
Isolatie is gewenst tegen de kou en de beste keus is de 6mm XPS ondervloer. XPS ondervloeren isoleren heel goed, maar hebben geen loopgeluid reductie.
Wij adviseren echter niet om meerdere platen op elkaar te gebruiken omdat er dan teveel vering op de clickverbinding komt.
Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden. In sommige gevallen is de ondervloer al aangehecht aan de plank zelf, zoals de vloeren van COREtec. Een bestaande ondervloer hergebruiken heeft niet onze voorkeur.
Het meest gebruikelijke type zijn de rollen ondervloer. Dit is een zeer sterke en stevige soort ondervloer met een intrigeert vochtscherm, die perfect geschikt is voor laminaatvloeren. Een andere optie zijn egaliserende platen, deze zijn vaak wat dikker.
In Nederland geldt er een contactgeluidreductie norm van 10 dB. Een 10 dB ondervloer is dan ook een must.
Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden. Een uitzondering is een PVC klikvloer met aangehechte onderlaag, zoals alle COREtec en Aspecta pvc-vloeren. Een bestaande ondervloer hergebruiken heeft niet onze voorkeur.
Warmte isolatie
Indien u wel vloerverwarming heeft is een ondervloer met goede warmte doorlaatbaarheid aan te raden. Denk hierbij aan de Premium Line-R, deze ondervloer heeft de beste warmte geleiding en het minste rendementsverlies.
Rol de ondervloer uit met de aluminiumkant (Aluline) of gouden zijde (Goldline) naar boven. Laat de ondervloer rondom iets tegen de muren oplopen en snijd het rondom op 1 cm hoogte af. Plak de naden af met aluminiumtape, zodat de ondervloer goed blijft liggen. Aluminiumtape is los te koop bij de bouwmarkt.
Wanneer er onvoldoende tijd is om de ondervloer te laten drogen en de ondervloer bevat een te hoog restvochtpercentage, pas je een vochtscherm toe. Hierdoor kun je sneller starten met je project. Bij vloeren met optrekkend vocht, dient er altijd een vochtscherm toegepast te worden.
Je plaatst een dampscherm (of vochtscherm) wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton. Bij minerale ondergronden kan er namelijk sprake zijn van opstijgend vocht. Een dampscherm (ook bekend als vochtscherm) biedt hiervoor goede bescherming.
Tegels, laminaat en hout zijn allemaal geschikt als ondergrond voor laminaat. Vinyl en linoleum zijn minder geschikt, omdat het zachte vloeren zijn. Je kunt er echter wel laminaat op een bestaande vloer van vinyl of linoleum leggen, zolang je een goede ondervloer gebruikt.
Beton heeft een ruw oppervlak en is niet geschikt om direct een PVC of laminaatvloer op te plaatsen. Zonder ondervloer als tussenlaag zouden beide vloeren direct gaan kraken en snel beschadigen aan de klik verbindingen. Een ondervloer moet sterk genoeg zijn om de ruwe zijde van de betonvloer te kunnen egaliseren.
Er is echter nog een punt waarop PVC en laminaat van elkaar verschillen: de dikte. PVC is een stuk dunner dan laminaat en dat heeft als grote voordeel dat PVC de warmte van de vloerverwarming nauwelijks hindert. Laminaat isoleert iets meer en is dus minder efficiënt in combinatie met vloerverwarming.
Een vloer met een dunnere toplaag (0,3mm) is doorgaans heel geschikt voor in woningen en gaat zeker 15 jaar mee. Een PVC vloer met een dikkere toplaag van 0,55mm gaat langer mee en is ook geschikt voor intensief gebruik.