Tot maximaal 4 personen of 4 kamers mag dat zonder vergunning. Je hebt alleen de woningomzettingsvergunning nodig bij kamerverhuur aan 5 of meer personen of met 5 of meer kamers. Heeft de woning een WOZ-waarde onder de € 172.000,- dan is dit aantal 2.
Nieuwe regels per 1 januari 2020
U kunt vanaf 2020 zonder vergunning nog gewoon aan 1 of 2 huurders verhuren of aan een gezin dat samen een huishouden vormt. Maar voor verhuurders van woningen die verhuurd worden aan meer dan 2 huurders die samen geen huishouden vormen, gaat één en ander veranderen.
Conclusie: Er is wettelijk gezien geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat in een appartement of woning mogen wonen. Wel zijn er afwijkende regels bij kamerbewoning, woning delen of een woning huren.
Of je toestemming of een vergunning nodig hebt van de gemeente voor het verhuren van je woning, is onder andere afhankelijk van: Onder welk contract je de woning wilt verhuren; Hoe lang je de woning wilt verhuren; In welke gemeente de woning staat.
We spreken van illegale onderverhuur als een huurder zijn woning onderverhuurt, zonder toestemming van de oorspronkelijke verhuurder (meestal de eigenaar van het pand). Het is wel toegestaan een deel van de woning te onderverhuren, als je er zelf woont en het om een zelfstandige woonruimte gaat.
De huuropbrengst is dan belastingvrij. Tenminste, als je een bescheiden bedrag aan huur vraagt, de huur mag per jaar niet meer bedragen dan € 5.506 (bedrag 2020). Ook wanneer je een tweede woning bezit en verhuurt is de huuropbrengst onbelast.
U mag niet uw gehele woning onderverhuren.Dat is wettelijk verboden. U mag als huurder wel een kamer van uw woning onderverhuren. Maar alleen als niet in het huurcontract staat dat u dat niet mag doen.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen. Hoeveel belasting betaal je in box 3? Wat verandert van huurinkomsten in box 3 in 2023?
Onderverhuren, mag dat zomaar? En vooral het woord 'zomaar' is hierbij het allerbelangrijkst. Zo is het bij wet verboden om als huurder de touwtjes in handen te nemen en zomaar een kamer onder te verhuren. Je moet als huurder dus absoluut de toestemming vragen bij de verhuurder.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
Bank kijkt in het kadaster
Als je zelf een ander huis hebt gekocht en dus het oude huis hebt aangehouden om te verhuren, dan kan de bank dit zien in het kadaster. De bank kan zien op welk adres je bent ingeschreven.
Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning. Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
Wanneer je met meer dan vijf personen een woning huurt, moeten er specifieke brandveiligheidsmaatregelen genomen worden. Je moet je samen met je vrienden aanmelden bij de gemeente als woongroep waarbij elke huurder gelijkwaardige huur betaalt. Die huur moet betaald worden van een gezamenlijke rekening.
Hoeveel huishoudens zijn er in Nederland? Begin 2023 waren er 8,3 miljoen particuliere huishoudens in Nederland, waarvan 3,3 miljoen eenpersoonshuishoudens. Gemiddeld wonen er 2,12 mensen in een Nederlands huishouden, in 1963 was de gemiddelde huishoudensgrootte nog 3,52.
Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.
Uitrekenen hoeveel vierkante meter je maximaal mag bouwen
Is jouw bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2, dan mag je maximaal 50% van dat bebouwingsgebied bij bouwen. Is jouw bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag jij 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied.
U kunt achteraf alsnog een vergunning aanvragen. Hier zijn dan wel extra kosten aan verbonden. Of u kunt het bouwwerk weer afbreken. Als het bouwwerk geen vergunning krijgt en u laat het staan, dan krijgt u te maken met de gemeente, omdat er sprake is van illegale bebouwing.
Is het kopen en verhuren van een huis rendabel? Het kopen en verhuren van een huis is ook in 2023 nog steeds rendabel. Wel moet je incalculeren dat je netto rendement door de toegenomen fiscale druk met ongeveer 35% daalt ten opzichte van voorgaande jaren.
Ja, je mag 2 huizen op je naam hebben. Dit is bijvoorbeeld handig bij verhuizen. Er is verder geen limiet aan hoeveel huizen je op jouw naam mag hebben.
Welke nieuwe regels voor verhuurders en verhuurbemiddelaars gelden vanaf 1 juli 2023? U moet zich vanaf 1 juli 2023 houden aan regels die huurmisstanden voorkomen. Bijvoorbeeld tegen intimidatie en woondiscriminatie of te hoge borg. Dat staat in de nieuwe Wet goed verhuurderschap.
Is scheefwonen strafbaar? Scheefwonen is niet strafbaar. Je kunt dus niet uit je (sociale) huurwoning gezet worden. Woningcorporaties kunnen wel met maatregelen komen om scheefwonen tegen te gaan, bijvoorbeeld door de huren flink te verhogen.
Of is dit ook woonfraude? Er mogen gewoon mensen bij u logeren.Maar u mag personen niet voor een lange periode uw woning of een deel van uw woning laten gebruiken. En uw mag geen geld krijgen van iemand die bij u logeert.
Je bent bevoegd om zolang je wilt iemand (samen met jou) onder jouw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang je samenwoont betreft jouw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.