Voor kinderen wordt over het algemeen het volgende advies aangehouden: Judopak maat 90 t/m 110: judoband maat 200.Judopak maat 120 en 130: judoband maat 220.Judopak maat 140 en 150: judoband maat 240.
Advies lengte judoband:*
Judopak maat 90, 100 of 110 kies dan de band maat 200. Judopak maat 120 of 130 kies dan de band maat 220. Judopak maat 140 of 150 kies dan de band maat 240. Judopak maat 160 of 170 kies dan de band maat 260.
Om een zwarte band (1e dan) te kunnen halen, moet je eerst een bruine band hebben gehaald. Ook moet je minimaal drie jaar lid zijn (geweest) van de JBN en de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt, of 16 worden in het jaar waarin je examen doet.
De hoogste dan die we kennen, de 11e dan, is (na zijn dood) toegeschreven aan de bedenker van het judo: Jigoro Kano. In principe kan iedereen deze band halen, maar in de praktijk heeft niemand die ooit gehaald en is deze dan tot nu toe nog steeds exclusief voorbehouden tot Jigoro Kano.
De hoogste dan die we kennen, de 11e dan is toegeschreven aan de bedenker van het judo na zijn dood: Jigoro Kano. In principe kan iedereen deze band halen, maar in praktijk heeft niemand die ooit gehaald en is deze dan tot nu toe nog steeds exclusief voorbehouden tot Jigoro Kano.
Zo begint iedereen met een witte band. Deze wordt naarmate de judoka vordert in de beheersing van de worpen, de houdgrepen en andere technieken 'donkerder' tot dat de band uiteindelijk zwart van kleur is. De volgorde is: wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart.
Judo is een zware sport en wordt vaak onderschat. Bij het staande deel is het de bedoeling om de ander op de rug te werpen. Ook het grond-spel met houdgrepen kent vele uitdagingen. Motorisch is Judo zeer veelzijdig en heeft een positieve invloed op je gehele lichaam.
Judo is stoeien met regels in een oosters jasje met respect voor elkaar en je omgeving. Deze regels, respect en discipline tijdens de les zijn belangrijk om te voorkomen dat stoeien doorslaat in agressie en de kinderen op een veilige manier hun energie kwijt kunnen.
De twee slippen die je kind ontvangt na afloop van het slipexamen, worden op de uiteinden van de band er plat op gezet, dus: aan iedere kant één. Ikzelf naai deze altijd met de naaimachine met een grote zigzagsteek vast. Met aan de bovenkant garen in de kleur van de slip, in het spoeltje garen in de kleur van de band.
Binnen de vereniging hebben we een aantal huis- en gedragsregels, die we actief toepassen. Bij judo mogen we duwen en trekken, daarbij pakken we elkaar alleen vast aan het judopak (judogi). Judo doe je op de mat (tatami) en nergens anders. Bij judo mag je nooit: pesten, schoppen, slaan, schelden, knijpen, etc.
Twee keer per jaar is er voor alle judoka's (vanaf 4 jaar) examen. Judo kent, net als vele andere budo sporten, een classificatiesysteem.
Wist je dat je al kan beginnen met judo als je 2,5 jaar oud bent en dat je je hele leven lang judo kan beoefenen. Tuimeljudo is voor de jonge kinderen vanaf 2,5 jaar. De jonge judoka leert spelenderwijs de beginselen van het judo op een veilige manier en in een veilige omgeving.
Judo zorgt naast het trainen van alle spieren met name voor de opbouw van een stevig spierkorset (core stability => buik en rugspieren worden continue getraind wat zorgt voor minder rugklachten.
Pakken krimpen na aanschaf gemiddeld 1 tot 2 centimeter. Wassen op 40 graden kan, maar allen als je het pak een aantal keren op 30 graden hebt gewassen. In de droger doen is taboe, hierdoor heb je niet alleen de kans dat je pak verder krimpt, maar hierdoor slijt je pak ook nog eens veel sneller dan normaal.
Het pak moet lekker zitten, niet te wijd zijn en ook niet te strak. Het belangrijkste is natuurlijk dat je er nog goed in kunt bewegen.
“Judo is bij uitstek geschikt om vanaf erg jonge leeftijd te beoefenen. Het is geen doel om een goede judoka te worden, maar om vertrouwd te raken met anderen, met jezelf, met mogelijkheden van je lichaam en met het veilig vallen en stoeien. De motorische en mentale ontwikkelingen staan voorop“.
Judo is een vechtsport voor jongens en meisjes. Je leert hoe je een ander kunt laten vallen en hoe je jezelf moet verdedigen. Het is eigenlijk vechten zonder gemeen te zijn. De judoles begint met een groet.
HET JUDOPAK
Het traditionele judopak is wit van kleur. Je kunt dan het makkelijkst zien of het vuil is en gewassen moet worden. Op de Europese wedstrijden zien we eveneens het blauwe judopak. Het doel van zo´n blauw pak is meer duidelijkheid voor de toeschouwers en de scheidsrechters, wie nu eigenlijk wie is.
Een uurtje boksen, karate of judo is niet alleen goed voor je conditie maar ook voor je figuur. Je verbrandt er zo'n 10 calorieën per kilogram mee.
Respect. Elkaar groeten in het judo doe je door het maken van een buiging naar de ander. Hiermee toon je de ander jouw respect.
Judogi (柔道着 of 柔道衣) is de Japanse naam voor het judopak. Het judopak is gemaakt van katoen dat speciaal gewoven en erg sterk is, dat moet ook wel want er wordt tijdens een partijtje judo flink aan het pak getrokken.
De handen in de liezen (voor jongens) of op je bovenbenen (voor meisjes). De sempai geeft het commando: Za-zen, wat betekent dat je goed gaat zitten om te groeten. Daarna zegt de sempai: Sensei rei (groet de leraar). Je buigt voorover en plaatst je handen op de mat.
Voor iedere volgende band kan de judoka de volgende slippen behalen : WITTE band:gele slip, oranje slip, groene slip, blauwe slip, bruine slip. GELE band : oranje slip, groene slip, blauwe slip, bruine slip. ORANJE band: groene slip, blauwe slip, bruine slip.