Kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, zijde en wol beschermt je huid minder goed tegen UV-straling dan kleding gemaakt van synthetische materialen. Voorbeelden van chemische stoffen in synthetische kleding zijn elastaan, polyamide en polyester. Deze stoffen zitten vaak in zwemkleding.
Kunststoffen zoals lycra, nylon, polyester en acrylic absorberen en beschermen veel beter dan gebleekt katoen. Blinkende semi-synthetische stoffen (bv. rayon maar ook zijde) reflecteren meer dan matte stoffen zoals linnen die het UV-licht eerder absorberen dan reflecteren.
Rijke, 100% natuurlijke stoffen met dikke vezels en veel kleurpigmenten zoals katoen, velours en linnen, zijn namelijk veel gevoeliger voor verkleuring dan synthetische stoffen. De enige stof waarvoor dat niet geldt, is wol (maar dat vilt dan weer).
Gewone kleding
Let hierbij wel op het materiaal wat je draagt: hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer uv-straling de kleding doorlaat. Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het bovendien nog minder uv-straling tegen.
Stoffen van natuurlijke vezels als katoen en linnen zijn gevoeliger voor verkleuren in de zon dan wol en polyester. Hoe snel dat gaat, is afhankelijk van de dikte van de stof, de kleur (felle en donkere kleuren verbleken eerder) en het gebruikte kleurpigment.
Polyester is een synthetische vezel die vaak wordt gemengd met natuurlijke vezels. Deze stof is gemakkelijk in onderhoud, slijtvast, kan meestal gewassen worden en droogt snel. Ook heeft het een laag krimppercentage en verkleurt het dus minder snel dan katoen.
Polyester gordijnstof is geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes: er komen niet snel zwarte plekken in, de stof rekt niet uit en stof droogt snel. Polyester heeft een laag krimppercentage. Polyester verkleurt minder snel dan katoen. Deze stof is lichter in gewicht dan natuurlijke vezels.
Normaliter kunt u niet verbranden als u kleren aan heeft. De vezels van de textiel zitten meestal dicht genoeg en laten eigenlijk weinig UV stralen door. Elk kledingstuk heeft een soort SPF waarde.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
Verschillende vezels bezitten een verschillende mate van reflectie en absorptie van de straling, wat de UV-doorlaatbaarheid beïnvloedt. Sommige vezels, zoals gebleekt katoen en viscose, zijn van zichzelf relatief transparant voor UV-straling.
Gordijnen kunnen warmte tegenhouden, wanneer je kiest voor lichte gordijnen of gordijnen met een lichtgekleurde voering. Dit weerkaatst het zonlicht, waardoor de gordijnen helpen tegen de zon én de bijkomende warmte.
Directe straling van zonlicht oftewel UV straling uitdroging en verkleuring veroorzaken, en moet dus voorkomen worden dat dit gebeurd bij uw leren bank. Leer is erg gevoelig voor droge lucht, de zon, maar ook voor de verwarming die hoog staat in de winter is slecht voor uw leren bank. Het droogt uit.
55% uit infrarood licht, voor 42% uit zichtbaar licht en voor 3% uit Ultraviolet licht. De 3% UV-straling is de grootste veroorzaker van de verkleuring van uw interieur. Let wel, ook andere factoren als type verlichting, roken, vochtigheid en temperatuur kunnen voor verkleuring zorgen.
Dubbele plissé gordijnen worden ook wel duettes genoemd. Deze gordijnen hebben een “dubbele” structuur, waar niet alleen lucht inzit welke warmte tegen kan houden, maar ook vaak nog aluminium bestanddelen om het materiaal verduisterend te maken. Daardoor zijn ze extra geschikt om warmte tegen te houden.
Die kleur is in de zomer eerder een voordeel dan een nadeel. De kleur zwart absorbeert namelijk niet alleen de warmte van de zon, maar ook de energie van het lichaam. Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken.
Het beste is een isolatie van buitenaf, dus te zorgen dat de zon helemaal niet aan de ramen kan komen. Rolluiken zijn daar prima geschikt voor, maar ook ruime zonneschermen doen hun werk goed.
Het temperatuurverschil met screens ligt iets lager: 3 graden. Toch kan een ruimte met slechts een paar graden verschil al een stuk aangenamer aanvoelen. Screens worden veelal gekozen wanneer je het zicht naar buiten niet wil verliezen. Met screens kun je namelijk prima van binnen naar buiten kijken.
Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van zonwering tijdens een hittegolf. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen.
Je zou toch zeggen dat een donkere kleur juist meer warmte aantrekt? Antwoord van Pieter Nuiten: Het klopt dat donkere zonwering (screens) meer warmte absorbeert en dus ook warmer zal worden dan lichte zonwering. Een ander effect is dat donkere zonwering minder licht doorlaat dan lichte zonwering.
Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Helaas denken sommige mensen ten onrechte dat ze tijdens bewolking niet bruin worden. Daarom smeren zij zichzelf vaak ook niet in met zonnebrand creme of lotion. Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen. Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is.
Het beste antwoord
Jazeker, maar ook rood want ultraviolet licht dringt iets door in water; dus ook onder water kan men verbranden.
Wanneer je op zoek bent naar isolerende gordijnen dan kun je het beste bij verduisterende gordijnen kijken. Het is namelijk zo dat verduisterende gordijnen voor extra isolatie zorgen omdat deze stof van dikker materiaal is gemaakt. De koude buitenlucht wordt geblokkeerd door deze warmte isolerende gordijnen.
De stof polyester is een synthetische vezel die licht, duurzaam, vormvast, kreukvrij en isolerend is. Wereldwijd is polyester de meest gebruikte stof voor textiel. Als afkorting wordt vaak PES gebruikt.
Polyester krimpt in principe niet. Je hoeft ze zelfs niet te centrifugeren. Laat het water uitlekken en hang de gordijnen nog vochtig op. Ze zijn heel snel droog.