Opmerkingen. Je kunt pom, eenmaal afgebakken, prima invriezen en afgedekt met aluminiumfolie weer opwarmen in de oven.
Er zitten 416 kilocalorieën in 1 portie (350 gram) pom, ovenschotel met pomtajer. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pom, ovenschotel met pomtajer'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer.
Het basisingrediënt is afkomstig van de wortelknollen van de tayer (Xanthosoma sagittifolium) die in heel Zuid-Amerika groeit, ook in het binnenland van Suriname. In de volksmond noemt men deze tayer pongtaya of pomtayer en het daaruit bereide gerecht noemt men pom.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Warm eten kan niet direct in de diepvries. Eten dat nog niet is afgekoeld, zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de diepvries stijgt. Dit vergroot de kans op bacteriën en zorgt ervoor dat de kwaliteit van andere producten in de vriezer achteruitgaat.
Pomtajer jeukt omdat het Calciumoxalaat bevat. Dat is een natuurlijke afweerstof van de plant, die bestaat uit minuscuul kleine, naaldvormige kristallen. Daarmee beschermt zij zich tegen ziekten en vraatvijanden. Je kunt de kristallen het beste vergelijken met vlijmscherpe, ieniminie-zwaarden met zuignappen.
2 pakken ontdooide pomtayer – Vroeger kochten we altijd van het merk Lufo, maar intussen is het nog wel de duurste, maar niet meer de beste. Andere merken zijn prima, zoals Apoera en zelfs de goedkoopste Fawaka is prima, maar daar zitten vaak nog grove stukken tayer in, die je er dan wel moet uithalen.
Public Order Member. Dit is een lid van de Euronext dat orders van het publiek en van POCMs op de beurs mag laten uitvoeren.
Rijst invriezen ...
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Het hoofdingrediënt van Pom is Tayer (in dit geval de knol), voor zover ik het heb kunnen vinden valt deze binnen de grenzen van toegestane voeding volgens paleo. Het is niet per se een low carb ingrediënt, maar in combinatie met de rest van je dagmenu kan het volgens mij wel prima binnen een low carb leefstijl vallen.
Pomtajer wordt ook wel genoemd of geschreven als pomtajer (met een j) of tayer of tajer. Deze wortelknol is heeft heel veel weg van de aardappel en werd oorspronkelijk geteeld en gegeten door Joodse en Creoolse Surinamers.
In 1 portie (350 gram) pom, ovenschotel met pomtajer zit: 416 kcal energie. 20,7 gram vet. 9,1 gram verzadigd vet.
Pom is een feestelijk Surinaams ovengerecht bestaande uit lage pomtayer, een inheemse wortelgroente, met daartussen stukjes kip. Het is al zeker honderd jaar oud. Je eet pom met rijst of op een broodje.
De knapperige beertjes van POM-BÄR - vegetarisch en glutenvrij! Ontdek onze knapperige, lichte POM-BÄR snacks voor het hele gezin, vrienden, collega's, buren en alle anderen. Wat de gelegenheid ook is, POM-BÄR past er heerlijk bij.
POM-BÄR Original: de lichte snack – glutenvrij & veganist.
Witte tayer heeft een milde smaak, net als aardappel. Dit kun je met witte tayer: In het Surinaamse gerecht Pom met kip en sinaasappel. Met gekaramelliseerde witlof en balsamico azijn.
UIt de Surinaamse keuken is de tayer, ook wel Chinese tayer en pomtayer, niet weg te denken. Het is het hoofdbestanddeel van een van Suriname's nationale gerechten, pom. De tayer (Xanthosoma sagittifolium) is een plant uit de aronskelkfamilie (Araceae) waarvan zowel de wortelknollen als de bladeren worden gegeten.
Waarom moet je voedsel altijd afdekken? Zwietering: ,,Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.”
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Je doet er goed aan om je eten eerst eventjes te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden. Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast.