De rookmelder is uitgerust met een knipperende rood LED-lampje. Dit lampje bevindt zich boven de testknop en knippert om de 30-40 seconden om aan te geven dat de rookmelder functioneert.
Wanneer er een rood lampje knippert op jouw Ei146 of Ei166 melder en demelder geen luid alarm of korte pieptoontjes geeft, is de melder functioneel en werkend. De melder voert in een continu ritme een zelftest uit. Als teken daarvan knippert het lampje kort. Bij diezelfde melders kan het lampje ook vaker knipperen.
Als het rode lampje knippert of continu brandt, kan dit betekenen dat de batterij bijna leeg is. Het is belangrijk om de batterij zo snel mogelijk te vervangen om ervoor te zorgen dat de rookmelder optimaal blijft functioneren.
Het rood lampje dat ongeveer elke 40 seconden knippert, geeft aan dat de rookmelder operatief is.
Daarnaast moet de rookmelder een back-up batterij hebben waardoor de rookmelder bij de 230V spanningsuitval kan blijven functioneren. De rookmelder heeft een groene LED die aangeeft dat de melder op de voorziening voor elektriciteit is aangesloten en een rode LED die om de 40 seconden flitst.
Stap 1: haal de rookmelder van het bevestigingsplaatje
Begint jouw rookmelder ongeveer elke 30 seconden te piepen, dan waarschuwt hij dat de batterij (bijna) leeg is.
Als de batterij bijna leeg is, piept de rookmelder af en toe om dit aan te geven. Heb je een rookmelder met vervangbare batterijen?
Mocht uw rookmelder ongewenst afgaan, dan kunt u het alarm uitschakelen door op de knop van de melder te drukken. Zorg er vervolgens voor dat de oorzaak van het vals alarm verwijderd is. Dit kan bijvoorbeeld stoom of stof zijn.
Een rookmelder reageert op rook en geeft een indringend geluid af waar je ook in je slaap wakker van wordt. Er zijn rookmelders die werken met een kleine radioactieve bron, de zgn. ionisatiemelder.
Gedurende de warme dagen is er veel stof tussen de verwarming gaan zitten. Als de verwarming aangaat, dwarrelt de stof omhoog door de warme lucht. Deze komt dan in de rookkamer terecht en hoopt zich op. De sensor wordt dan verstoord en de rookmelder geeft alarm omdat deze denkt dat er rook is.
Redenen waarom rookmelders piepen
Piepende rookmelders kunnen duiden op een lege batterij. Raadpleeg de handleiding als je niet zeker weet of het gepiep wijst op een levensduur van de batterij. Als blijkt dat de batterij inderdaad leeg is, vervang deze dan zo snel mogelijk.
Ruwweg kan je de volgende batterij-levensduur verwachten: Melders met 9 volt-batterij: ongeveer jaarlijks te vervangen.Melders met AA-batterijen: ongeveer om de 2 à 3 jaar vervangen.Melders met lithium-batterij: tussen de 5 en 10 jaar, zoals aangegeven op de productpagina en verpakking.
De batterij is bijna leeg
Ben je zeker dat de rookmelder effectief een vals alarm geeft, en dat het niet om het "batterij bijna leeg"-signaal gaat? Controleer de handleiding van je melder om na te gaan hoe dit signaal hoort te zijn.
Regelmatig schoonmaken en controleren
Ook stofvorming kan ervoor zorgen dat een rookmelder minder goed functioneert of juist afgaat zonder dat er brand is. Daarom is het verstandig de rookmelder om de maand even met de stofzuiger schoon te zuigen. Ook moet de batterij regelmatig vervangen worden.
Ruwweg kan je de volgende batterij-levensduur verwachten: Brandmelders met een 9V-batterij: ongeveer jaarlijks te vervangen. Brandmelders met AA/AAA-batterijen: ongeveer om de 2 à 3 jaar vervangen. Brandmelders met lithium-batterij: tussen de 5 en 10 jaar, zoals aangegeven op de productpagina en verpakking.
Als de stoom vergelijkbaar is met echte rook of brand, zelfs wanneer de gebeurtenis wordt veroorzaakt door pure stoom, gaat het alarm af. Wanneer dit gebeurt, moet je ervoor zorgen dat er geen stoom meer wordt geproduceerd en de kamer luchten zodat de Nest Protect niet meer afgaat.
Een piepende rookmelder betekent vaak dat de batterij leeg is. Ook kunnen stof op de melder, stoom en damp een vals alarm geven. Druk op de Test & Hush knop om het rookmelder alarm tijdelijk uit te schakelen. De gevoeligheid van de rookdetector is verlaagd maar de melder blijft wel detecteren.
Uw laatste kans om de * pieptoon* te stoppen is het loskoppelen van uw rookmelders en het verwijderen van de batterijen.
Wanneer je rookmelder met enige regelmaat (meestal elk uur) piept, is dit een teken dat de batterij leeg aan het raken is. Een rookmelder met een zwakke batterij zal blijven piepen totdat de batterij ermee ophoudt.Met een beetje pech kan dit enkele weken duren.
“Een rookmelder gaat niet zomaar af omdat hij dicht bij het raam hangt, maar de rook trekt dan veel te snel weg. Maar als hij op een vochtige plek hangt, bijvoorbeeld bij de badkamer, dan kan hij wel onnodig afgaan door de warme lucht die vrijkomt.
Zoals besproken zijn rookmelders zeer gevoelig voor stof, spinnenwebben en insecten. Een vervuilde melder kan u laten schrikken doordat deze door vervuiling van de in rookmelder aanwezige sensor een onverklaarbaar vals alarm kan geven.
Stap 1: Schakel in de meterkast de stroom uit. Stap 2: Draai de rookmelder linksom uit de montageplaat of druk een schroevendraaier in de uitsparing aan de zijkant van de melder om deze te ontgrendelen van de montageplaat. Stap 3: Open de batterijlade en verwijder de batterij.
Rookmelders geven eigenlijk nooit ''zomaar'' een signaal of alarm. Maar wat als een rookmelder afgaat en er is niets aan de hand? Meestal gaat het om een kort piepsignaal, bijv.dat een batterij leeg is of een signaal ''einde levensduur/sensor defect''.
De maximale levensduur van een rookmelder is 10 jaar. Na 10 jaar dien je elke brandmelder integraal te vervangen. Enkel zo kan je de kwaliteit van de sensor garanderen.