De gewone katheter (via de plasbuis) Deze katheter wordt ingebracht door de uroloog of verpleegkundige en gaat door de plasbuis naar de blaas. U kunt dus niet meer via de normale weg plassen. Krijgt u de katheter voor een langere tijd, dan moet u deze na 10-12 weken gewisseld worden voor een nieuwe katheter .
Na het inbrengen van de katheter dient er gedurende 24 uur een urinezak aangesloten te zijn, zodat u kunt controleren of de urine helder blijft en goed afloopt. Plaats wel een kraantje ertussen en zet deze open. Zet het kraantje na deze 24 uur dicht en haal de urinezak er overdag af.
Een katheter kan ervoor zorgen dat er wat meer afscheiding uit de plasbuis komt. Normaal stroomt deze afscheiding weg met de plas, nu loopt dat langs de katheter.
Spoel regelmatig (minimaal 1 keer per dag) de omgeving rond de katheter af onder de douche. Controleer regelmatig of er geen knik in de slang zit waardoor de urine niet kan aflopen. Met een blaaskatheter hoeft u niet naar het toilet om te plassen. U kunt gewoon naar het toilet gaan voor ontlasting.
Het inbrengen van de katheter is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. Vervolgens wordt de ballon via het slangetje langzaam met water gevuld. Het inbrengen van de katheter duurt ongeveer tien minuten. Daarna heeft u een gesprek met de verpleegkundige.
Katheter verwisselen
De katheter (slangetje in de blaas) moet meestal iedere 12 weken worden verwisseld. Dit wordt meestal gedaan door een medewerker van de thuiszorg of de huisarts. Als het noodzakelijk is kunnen we dit ook op de polikliniek Urologie doen.
Door het handmatig leegtrekken kunnen gerimpelde ballonrandjes (zie foto) ontstaan waardoor het uittrekken van de katheter gevoelig of pijnlijk kan zijn voor de patiënt.
Na het inbrengen van de blaaskatheter kunt u last hebben van een branderig gevoel in de plasbuis, het gevoel dat u moet plassen of blaaskrampen. Dit verdwijnt meestal na enkele dagen.
Als u een katheter heeft is het belangrijk dat u goed drinkt, minstens 2 liter vocht per dag. Zo produceert u voldoende urine, worden de afvalstoffen met de urine uit uw lichaam afgevoerd en verminderen blaaskrampen en verstoppingen van de katheter.
's Nachts sluit u de grotere urine-nachtzak op de urine-beenzak aan. Deze heeft een inhoud van twee liter, zodat u rustig door kunt slapen. De opvangzak kunt u in een rekje aan de zijkant van uw bed hangen.
De eventuele afscheiding op de katheter kunt u verwijderen met water. Met een verblijfskatheter kunt u gewoon douchen. U hoeft niet bang te zijn dat de katheter er tijdens het wassen uit valt. Het is belangrijk dat u uw handen wast, voor en na het loskoppelen of het vervangen van de opvangzak.
Verzorging katheter
U kunt zich gewoon wassen en douchen met de verblijfskatheter. U hoeft niet bang te zijn dat de katheter eruit valt. Het is belangrijk dat u het gebied rond de plasbuis dagelijks goed wast om urineweginfecties te voorkomen. Gebruik hierbij geen zeep.
Mannen en vrouwen met een katheter kunnen seks hebben. Bij een suprapubische katheter geeft dit geen problemen.
Van de patiënten met een urinekatheter had 63,5 procent last van ongemak of pijn door de katheter. Bij de ondervraagden met een perifeer infuus ging het om 37,5 procent. Het ongemak van beide groepen bestond vooral uit bewegingsbeperking en pijn.
In ieder geval mag er per keer niet meer dan 400 ml plas komen uit uw katheter. Merkt u dat er veel plas komt uit de katheter? Meet dan hoeveel er uit de katheter komt. Dit doet u door de katheter in te brengen en de plas te laten lopen in een maatbeker.
Binnen 6-8 uur moet u weer zelf kunnen plassen. De eerste keer kunt u op het toilet plassen. Daarna plast u in de urinaal (fles).
Oplossing: spuit gel langs de katheter in de plasbuis of in de fistelopening. Wees er zeker van dat de katheter los is van de wand. Draai de katheter rond of duw deze verder de blaas in. Bij een urethrale katheter bij een man: trek voorzichtig aan de katheter terwijl je de penis vasthoudt.
Het verwijderen van de blaaskatheter kunt u gemakkelijk zelf doen. U wacht even tot het water uit het ballonnetje is gelekt en trekt dan rustig de katheter naar buiten. In de loop van de dag probeert u 1-1,5 liter te drinken en probeert u zelf te plassen, als u aandrang krijgt.
U krijgt een blaaskatheter om uw urine te laten weglopen. Meestal doen we dit omdat u niet goed meer kunt plassen of ongewenst urineverlies heeft. Een katheter is een soepel, hol slangetje. De katheter blijft zitten doordat er een ballonnetje wordt opgeblazen in de blaas.
Recent onderzoek* wijst uit dat mensen die katheteriseren gemiddeld 2,7 keer per jaar te maken krijgen met een blaasontsteking. Kunt u een blaasontsteking of urineweginfectie voorkomen? Niet altijd, maar u kunt er zelf wel wat aan doen om de kans op een infectie te verkleinen.
De eerste dagen na het verwijderen van de katheter, kan het plassen nog een schrijnend gevoel geven.Om deze klachten te verminderen, adviseren wij u veel te drinken (ruim 2 liter per dag). Blijven deze klachten, neemt u dan contact op met een medewerker van de polikliniek Urologie.
De blaasfunctie. De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml. Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen. Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer.
Zuchten kan helpen voor ontspanning, om de katheter verder in te brengen. Wanneer de urinestroom stopt, kunt u de katheter voorzichtig een stukje terugtrekken, meestal komt er nog wat urine. Herhaal dit zodat er geen urine in de blaas achterblijft.
Een katheter is een soepele, holle slang waardoor urine uit de blaas kan aflopen. De katheter blijft vastzitten in de blaas door een ballonnetje dat wordt opgeblazen via dit slangetje.