Stamcellen zijn niet gedifferentieerd, bljven zich oneindig reproduceren en dus ook constant nieuwe (gedifferentieerde) cellen aanmaken. Je huid kan dus niet 'opraken' door te vaak scrubben of peelen.
De buitenste laag bestaat uit dode huidcellen. De dode cellen schilferen af en verdwijnen, op die manier vernieuwt deze huidlaag zichzelf voortdurend. Dat is een natuurlijk fysiologisch proces.
De opperhuid wordt continu vernieuwd. Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'.
De epidermis bestaat voornamelijk uit speciale huidcellen genaamde de keratinocyten. De keratinocyten worden in de onderste laag (de basale laag) gevormd en schuiven van daaruit langzaam naar boven. Geleidelijk gaan ze over in een dode verhoornde cellaag, de hoornlaag, waar de cellen steeds losser tegen elkaar liggen.
De huid vormt, als het grootste orgaan van de mens, ook onze beste bescherming.
De huid is het grootste en zwaarste orgaan: het heeft een oppervlak van twee vierkante meter, weegt ongeveer tien kilo en is toch maar een paar millimeter dik.
Veel koolhydraten; suikers en brood
Voor de meeste mensen is het wel bekend dat het binnenkrijgen van veel koolhydraten veelal niet gezond is voor het figuur. Maar wist je ook dat een verhoogde inname hiervan voor huidproblemen kan zorgen? Denk aan een vettige huid en ontstekingen.
Zo is de opperhuid het dikst op de voetzolen en handpalmen (ongeveer 1,5 millimeter), maar zeer dun op de oogleden (minder dan 0,1 millimeter).
Er bestaan overigens geen middelen die de huid dikker maken. De reden dat het misschien moeilijk is om informatie te vinden, is dat huidatrofie geen ziekte is, maar een symptoom.
Regelmatig sporten bevordert de bloedsomloop in je huid en kan spieren verstevigen, waardoor deze meer volume vormen en slappe huid in bijvoorbeeld armen minder zichtbaar is. Zorg dat je voldoende slaapt zodat je huid zichzelf kan herstellen. Kies voor een gebalanceerd eetpatroon met voldoende groente, fruit en vezels.
Wat zijn striae? Striae zijn lange littekens die ontstaan door het uitrekken van de tweede huidlaag, de dermis. Het eerste dat vaak wordt opgemerkt is dat de huid wat begint te jeuken, omdat het de snelle groei van de huid niet kan bijhouden. Vervolgens ontstaan er vaak rode of paarse verkleuringen van de huid.
De huid krijgt een grauwe, grijzige gloed en ziet er energieloos uit. Ten tweede zorgen de dode cellen ervoor dat de huid er oneffen uitziet. De cellen hopen zich op en zorgen voor kleine bultjes op de huid. Tot slot kunnen dode huidcellen de poriën verstoppen.
Dit zijn waarschijnlijk je lippen, daarna komen je vingertoppen. Op die plekken is je huid het meest gevoelig. Als het goed is hebben alle mensen dezelfde gevoelige plekjes op hun huid. Voelen doe je met met heel kleine knopjes in je huid die we zenuwen noemen.
De huid is het grootste orgaan van de mens. Bij een volwassene is het oppervlak 1,5 – 2,0 m2. Het gewicht van de huid, inclusief onderhuids vetweefsel, is 15 – 20 kg.
Volkoren graanproducten, (gefermenteerde) zuivelproducten (zoals yoghurt en kefir) en noten en eieren. Zij bevatten allemaal vitaminen van het B-complex. Die spelen een grote rol bij het gezond houden van de huid.
Voldoende water drinken houdt je huid gehydrateerd. Dit is bijvoorbeeld fijn wanneer je een vochtarme, ook wel droge, huid hebt. Maar let op, door ineens veel water te drinken, gaat je droge huid niet in één keer weg.
Deze mooie vitamine vind je in: wortelen, pompoen, eieren, spinazie, rode bieten, rode peper, paprika, mango, boerenkool, peren, gedroogde abrikoos, tomaat, papaya, biefstuk, raapstelen. Vitamine C: deze vitamine helpt ons bij de productie van collageen en is een belangrijke vitamine om de huid jong te houden.
De thymus is een klein en vooral onbekend orgaan. Het Maastricht UMC+ is één van de weinige ziekenhuizen in Nederland die aandoeningen aan de thymus behandelen.
De thymus ligt achter het borstbeen en is van belang voor de ontwikkeling van het afweersysteem. Na de puberteit gaat de thymus 'met pensioen'. Het orgaan dat eens zo prominent aanwezig was (met een gewicht van ongeveer 40 gram), verschrompelt tot het nauwelijks nog zichtbaar is.
Het menselijk lichaam bestaat uit lichaamsdelen, met als hoofdindeling het hoofd, de romp, de armen met handen en vingers en de benen met voeten en tenen. Er zijn organen waarvan sommige, zoals de huid, zich uitstrekken over meerdere van deze lichaamsdelen. Andere organen zijn de hersenen en de maag.
Op uw voorarm leven gemiddeld 44 verschillende soorten bacteriën. Achter uw oren is het een stuk schoner, met slechts 19 soorten.