Wordt EMDR vergoed vanuit de (aanvullende) verzekering? Wanneer krijgt u een vergoeding van uw zorgverzekeraar? U hebt een verwijzing nodig van uw huisarts, medisch specialist, specialist ouderengeneeskunde, straatdokter of bedrijfsarts.
Basisverzekering vergoedt meestal EMDR-therapie
Onder deze psychische zorg valt ook EMDR-therapie. Dit krijg je vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Maar er gelden meestal wel een aantal voorwaarden. Zo heb je bijvoorbeeld een verwijzing nodig van je huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist.
Toegang tot de GGZ geschiedt via de huisarts. Deze maakt zelf of met behulp van een Praktijk Ondersteuner Huisarts (POH) een inschatting van je klachten en wordt je via sessies geholpen bij psychische of psychosociale problemen.
De kosten voor Gz-psychologie/EMDR buiten de basisverzekering en complementaire behandeling bedragen 100 euro per uur. De vergoeding voor kinesiologie valt onder de aanvullende verzekering. Indien u aanvullend verzekerd bent wordt deze behandeling vaak gedeeltelijk vergoed.
Zelf EMDR toepassen kan alleen eventueel helpen als je last hebt van erg lichte klachten. Als je klachten wat heftiger zijn is het altijd aan te raden om een gesprek in te plannen met een ervaren EMDR therapeut. Dat kan via de app van Mindler zonder veel moeite.
De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Na afloop van de EMDR-sessie kan men zich heel prettig en energiek voelen. Het kan ook gebeuren dat de effecten anders zijn en dat men zich (erg) moe voelt.
Jazeker.Voor uw cliënt is een gratis EMDR Platform app ontwikkeld, welke zeer eenvoudig te gebruiken is. Uw cliënt hoeft alleen de EMDR Platform app te downloaden, op de link te klikken die u naar uw cliënt heeft gestuurd en de behandeling start automatisch in de app.
Ook per persoon is het verschillend hoe snel iemand er op reageert. De meeste behandelingen duren 2 tot 7 sessies. Voor één sessie zal de behandeld psycholoog niet langer dan gemiddeld 30 tot 45 minuten uittrekken. Langere en kortere varianten zijn ook mogelijk, afhankelijk van de situatie.
Een EMDR sessie duurt ongeveer 1 uur. Elk trauma is anders en iedereen heeft een eigen verwerkingsmechanisme waardoor het moeilijk te voorspellen is, hoeveel sessies er nodig zijn. Gemiddeld zijn er twee tot zes sessies nodig bij enkelvoudig trauma.
ZorgWijzer informatie over de vergoeding van EMDR therapie vanuit de aanvullende zorgverzekering. Een individuele sessie of intake kost 120 euro voor 45 minuten behandeling en 15 minuten voorbereiding en administratie.
Na de sessie kan je je moe voelen. Het kan zijn dat je in gedachten nog bezig bent met de traumatische ervaring. Dit is een goed teken, want het geeft aan dat de EMDR- therapie werkt. Je kan last hebben van hoofdpijn en misselijkheid maar dit zal maximum drie dagen duren.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat EMDR erg effectief is. Angstklachten nemen significant af. Het succes hangt wel af van een goede vertrouwensband met de therapeut, en op hoe goed je je kunt focussen op de stimulus.
Ben je psycholoog, dan ben je bevoegd EMDR toe te passen, ook als je er geen opleiding in hebt gevolgd. Hierdoor is er wildgroei in opleidingen en in therapeuten." Dat erkent ook Tamarinde Brouwers. Ze is kinder- en jeugdpsycholoog NIP, cognitief gedragstherapeut en EMDR practitioner.
Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog even doorwerken en dat is goed. Toch kan dit in sommige gevallen wat 'bijwerkingen' geven, bijvoorbeeld dat er nieuwe beelden opkomen of dat er verschillende emoties omhoog komen.Ook wordt zich 'wat wiebelig' voelen of vermoeidheid vaker genoemd na een sessie.
Bij IEMT wordt er nauwelijks gewerkt met traumatisch beeldmateriaal. Dit is bij EMDR wel het geval, het staat zelfs centraal in deze therapie. Bij IEMT hoeft de cliënt de traumatische /onprettige ervaring niet opnieuw te beleven en te vertellen. Dit in tegenstelling tot EMDR.
Nadelen EMDR therapie
Dit kan een aantal nadelen hebben: Door het terughalen van beelden, kun je tijdens de behandeling last krijgen van angstige gevoelens. Hier kun je nog enige tijd na de behandeling last van hebben. Na de behandeling kunnen er nieuwe beelden en gevoelens bij je naar boven komen.
Verergering van symptomen na EMDR
Denk aan slapeloosheid die leidt tot concentratieproblemen, problemen met de motoriek of langdurige hoofdpijn. Na een EMDR-sessie kan het gebeuren dat deze klachten verergeren. Als alles goed gaat, is dit maar tijdelijk.
EMDR: geen hypnose, maar een effectieve traumabehandeling.
Als je een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt, zul je die in de meeste gevallen zelf kunnen verwerken. Soms lukt dat echter niet en kan je vastlopen in de verwerking. Een heftige gebeurtenis kan zich dan ontwikkelen tot een trauma.
U kunt EMDR volgen in de specialistische ggz en EMDR als losse behandeling in de basis ggz. Het is ook effectief bij het doorbreken van patronen in denken.
Met de EMDR-therapie worden trauma's snel en bewezen effectief, zo meldt de Volkskrant in een interview met psycholoog Ad de Jongh. De afgelopen 10 jaar is aangetoond dat EMDR (eye movement desensitization and reprocessing) een van de snelste en effectiefste therapieën tegen PTSS.
De EMDR-functionaliteit met tikjes kan ingezet worden tijdens de videobel sessie tussen behandelaar en patiënt. De 100% online behandeling van PsyQ online en i-psy online zijn de enige online behandelingen die EMDR via een (app op) mobiele telefoon aanbieden.
Trauma gerelateerde klachten kunnen zeer divers zijn: Prikkelbaar, snel geïrriteerd, emotieregulatie-problematiek en woede(uitbarstingen), Hyper-alertheid op omgeving en moeilijk tot rust kunnen komen.
Let erop dat je enkele dagen na de behandeling geen alcohol en/of drugs gebruikt omdat dit de nawerking van de EMDR kan verminderen.
Een trauma herkennen
Je hebt last van sombere gevoelens en / of huilbuien en vaak ben je voortdurend gespannen. Een traumatische ervaring kan leiden tot het hebben van flashbacks van de gebeurtenis, herbelevingen van de gebeurtenis overdag of in je slaap.