Meestal is de oorzaak van een vetbult onbekend. Vetbulten kunnen overal op je lichaam voorkomen waar vetcellen zitten. Behandeling is vaak niet nodig, maar als je last hebt van een vetbult, kun je deze laten verwijderen.
De talg blijft zich ophopen en er vormt zich een soort 'jasje' omheen. Hierdoor kan deze niet vanzelf verdwijnen en moet deze worden weggehaald.
Meestal haalt uw huisarts zelf het vetbultje weg. Eerst krijgt u een prik om de huid te verdoven. Daarna snijdt de huisarts het bultje weg met een klein mesje. De wond wordt met hechtingen dichtgemaakt.
Veel mensen hebben goedaardige vetbultjes in het lichaam. Die heten lipomen. Bij sommige mensen is het vetbultje kwaadaardig. Dan heet het een liposarcoom.
Waarom lipomen ontstaan, is niet duidelijk. Het heeft niet met overgewicht te maken. Er zijn mensen met een erfelijke aanleg voor lipomen. Ze kunnen dan een aantal lipomen in verschillende delen van het lichaam hebben, soms zelfs 20 of meer.
Vetbultjes kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook groter groeien. Een vetbultje kan geen kwaad. Het kan gewoon blijven zitten. Als u er last van heeft, kunt u het vetbultje laten weghalen.
Een vetbultje is een gladde en ronde bobbel onder uw huid. De bobbel is gemaakt van vetcellen. Een vetbultje voelt meestal zacht als u erop drukt. Vetbultjes kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook groter groeien.
Meestal is het niet nodig om een vetbultje te laten verwijderen. Als je (cosmetisch) last hebt van een vetbult, is het wel mogelijk om deze te laten verwijderen. Kleinere vetbultjes kunnen bij de huisarts verwijderd worden, grotere in het ziekenhuis.
Een lipoom groeit langzaam en kan variëren in grootte, van enkele millimeters tot meer dan 10 centimeter. Als de zwelling heel snel groeit, is het waarschijnlijk geen lipoom. Ga in dat geval altijd langs je huisarts.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
Er ontstaat een onderhuidse bloeding die zich gaat zich ophopen onder de huid waardoor er een blauwpaarse vlek ontstaat die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt maar dit proces kan ook 3 tot 6 weken duren.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een harde en stugge knikker, maar het kan ook om een kleiner, verhard plekje gaan. Daarnaast kan het zo zijn dat de verharding/verdikking aanvoelt als een langwerpige zwelling of als een verdikte schijf. Let wel dat niet elke vorm van borstkanker begint met een knobbeltje in de borst.
Vaak kun je het knobbeltje met je vingers op en neer bewegen. Ook bij een kwaadaardige tumor kan er een zwelling ontstaan. Is er sprake van een verlamming in het gezicht?
nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop. wondjes die niet goed genezen. bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
In principe kan zo'n bultje geen kwaad. Hij kan ook niet kwaadaardig worden, maar hij kan wel in de weg zitten of zelfs ontsteken. “Voor een huisarts is zo'n bobbeltje een dankbare diagnose. Vaak maken mensen zich daar zorgen over, maar hiervan kun je vrijwel altijd gelijk melden dat het een goedaardig zwelling is.
Ze komen veel voor: ongeveer 1 op de 100 mensen heeft tijdens zijn/haar leven 1 of meer lipomen. Het ontstaan van een lipoom is vaak erfelijk bepaald, komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en overgewicht speelt geen rol.
Lipomen kunnen overal op of in het lichaam voorkomen waar vetcellen zitten. Vaak is er geen behandeling nodig voor een lipoom. Het lipoom wordt pas chirurgisch verwijderd wanneer het hinderlijk of pijnlijk is. Een lipoom groeit langzaam en kan variëren in grootte van enkele millimeters tot meer dan tien centimeter.
Een vetbultje bestaat uit vetcellen. Een vetbultje komt heel vaak voor en kunnen wel 10 centimeter groot worden. Waarom een vetbultje ontstaat, is niet bekend. Een talgkliercyste is een bult op de huid.
Een goedaardige tumor kenmerkt zich vaak door een ronde vorm. Een kwaadaardige tumor daarentegen groeit meer als een aardappel die begint uit te lopen. Deze 'sprieten' groeien door de wanden van omliggend weefsel en organen heen.
Een vetbult (ook wel lipoom genoemd) is een ophoping van vetcellen. Een vetbult is goedaardig. Het is een glad, rond bobbeltje dat onder de huid ligt, tussen de één en tien centimeter groot.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Een lipoom kan overal in of op het lichaam voorkomen, zolang hier maar vetcellen zitten. Een lipoom kan langzaam groeien en varieert in grootte van een aantal millimeters tot meer dan tien centimeter. Plekken waar een lipoom vaak voorkomt zijn de nek, bovenkant van de rug, de buik of de armen.
Wanneer er bij een patiënt een verdenking is op een atypische lipomateuze tumor, wordt er een MRI scan gemaakt. Omdat op een MRI scan een atypische lipomateuze tumor erg kan lijken op een lipoom (vetbult), wordt er vaak ook een biopt genomen. Dit biopt kan belastend en pijnlijk zijn voor patiënten.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan. Soms voelt het als een gladde, makkelijk wegschietende knikker in de borst. Een operatie is niet noodzakelijk en een fibroadenoom geeft geen verhoogde kans op borstkanker.