Als je het over klassiekers hebt staat het kroatische gerecht Pasticada bovenaan de lijst. Dit is een gerecht voor de echte liefhebbers van stoofpotten en super mals rundvlees. Het rundvlees wordt langzaam gekookt in een saus van rode wijn, knoflook, rozemarijn en een vleugje zoet van pruimen.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Zo heeft iedere regio in Kroatië haar eigen culinaire specialiteiten. Van heerlijke truffels in Istrië tot warme štrukli in Zagreb en van bijzondere wijnen in Kvarner tot wereldberoemde kersenlikeur uit Dalmatië. De authenticiteit van de gerechten wordt gegarandeerd door het gebruik van lokale ingrediënten.
Kroaten houden van lekker en goed eten en gezelligheid. De mogelijkheden om buiten de deur te eten zijn dan ook eindeloos. Voor een restoran, gostionica of konoba, bistro of pizzeria hoef je niet ver te zoeken. Vooral de Italiaanse invloeden zijn in veel gerechten uit Dalmatië en Istrië terug te vinden.
Het kraanwater in Kroatië is veilig om te drinken. Het water kraanwater komt uit natuurlijke bronnen en kan daardoor wel iets anders smaken of een ander kleurtje hebben dan je verwacht. In veel bergachtige gebieden zit meer kalk en mineralen in het water.
De moderne Kroaat begint de dag met een lichter ontbijt, meestal gewoon koffie, gebak en fruit, aangevuld met wat yoghurt. Voor de lunch eten de Kroaten ofwel een kleine vroege ofwel een grote late lunch. Een snelle en gezonde lunch wordt vaak gemaakt van een marktverse selectie fruit, groenten, kazen, brood en ham.
Het ontbijt in Kroatië is vrij simpel. Meestal worden er broodjes en croissantjes gegeten.
Uit eten gaan in aanzienlijk goedkoper in Kroatië dan in Nederland. In het toeristengebied zijn de prijzen hoger dan in de rest van Kroatië, maar nog steeds is het prima betaalbaar en vaak goedkoper dan in Nederland. In Split zijn daarom de restaurants en eettenten iets duurder dan wanneer je iets zoekt rondom Stobrec.
Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd. In grote steden en in de zomer is het normaal dat het diner tot 23.30 uur wordt geserveerd.
Er zijn ongeveer 400 geregistreerde wijnproducenten in zowel het binnenland als aan de kust die zowel rode als witte wijn produceren. Uiteraard wordt in Kroatië ook volop bier gedronken.Bekendste pilseners zijn Ožujsko en Karlovačko.Water uit de kraan is bijna overal goed te drinken.
De belangrijkste fruitsoorten zijn hazel- en walnoten, appelen, pruimen en kersen. Samen zijn deze goed voor ruim 2/3 van de lokale fruitproductie. Rode paprika's, kool, ajuin en look zijn dan weer de belangrijkste categorieën binnen het groentensegment, samen goed voor 1/3 van de lokale productie.
Kroatië Sterke drank wordt erg gewaardeerd in Kroatië. Populaire dranken zijn pruimenbrandewijn, kruidenlikeur, grappa en de verschillende soorten van fruit gestookte Eau-de-vie dranken. Langs de kant van de weg proberen veel Kroaten hun zelf gestookte dranken te verkopen.
Istrië staat ook bekend om zelfgemaakte pasta zoals 'fuži' en 'pljukanci'. De truc zit hem in de manier waarop de pasta wordt gemaakt en gekookt. Vraag er gerust naar als je in Istrië bent, men laat het je graag zien onder het genot van een glas brandewijn gemaakt met honing: 'medica'.
De Kroatische keuken is niet bepaald ingesteld op vegetariërs en veganisten. Maar ook in het vleesminnend land verovert de plantaardige keuken langzaam een plekje op de menukaarten.
De eurobankbiljetten en euromunten worden het enige wettig betaalmiddel. Deadline voor het omwisselen van kunabankbiljetten en munten bij banken, postkantoren en Fina.
Je kunt overal in Kroatië en Slovenië pinnen met je bankpas. Vergeet deze niet voor vertrek op 'wereld' te zetten, omdat Kroatië buiten het Schengengebied valt. Houd er rekening mee dat je bij iedere pintransactie daarom ook transactiekosten betaalt.
Kroatië is het twintigste land dat tot de euro toetreedt. Uiteindelijk moeten alle EU-landen de euro invoeren, alleen voor Denemarken geldt een uitzondering. De bevolking stemde in 2000 in een referendum tegen het overgaan op de euro.
Witbrood is de meest geliefde broodsoort, maar je kan ook maisbrood of bruinbrood kopen. Echter heeft het bruin brood vaak minder vezels dan het bruine brood in Nederland. In Kroatië houden ze het brood vers door een droge theedoek eromheen te wikkelen.
Witbrood is verreweg het populairst in Kroatië.
Het aanbod aan bruinbrood was tot aan een aantal jaren geleden vrij beperkt, maar er komen nu gelukkig steeds meer soorten bruinbrood bij. Bakkerijen in Kroatië bakken ieder op hun eigen manier, bovendien kunnen de namen van broodsoorten van bakker tot bakker verschillen.
wisselkoers: 1 euro = 7,53450 kuna
In 2023 kunnen kuna's zonder kosten omgewisseld worden voor euro's bij banken, de Kroatische Post en het Financieel Agentschap (Fina). Na 2023 kan het ook gratis bij de Kroatische Nationale Bank.
Voor een taxirit van 10 km betaalt u ongeveer 100 kuna. Een pizza of pasta eten? Deze koopt u voor ongeveer 35 kuna.
De Duitsers zijn belangrijk voor de Kroatische economie
De toeristen uit Duitsland leveren een belangrijke bijdrage aan het toerisme in Kroatië, dat goed is voor 25% van het Kroatische bruto nationaal product. Toeristen uit Duitsland bezetten de eerste plaats.