Servies, zoals borden, berg je het handigst op in lades of kasten die zich onder het werkblad bevinden. Zo voorkom je dat je zware borden omhoog tilt, stapel je de borden handig op en zet je ze in de kast onder het werkblad. Glaswerk kan prima in bovenkasten worden opgeborgen.
De perfecte keukenindeling is van links naar rechts: Opbergzone, Voorraadzone, Spoelzone, Werkzone en Kookzone. Met deze ergonomische indeling voor uw keuken hoeft u gewoonweg veel minder te lopen. Over het algemeen werken rechtshandige mensen met de klok mee en linkshandigen juist tegen de richting van de klok in.
heel geschikt om op hoge kasten of planken te zetten: flessen, planten, lijstjes, vaasjes, opgestapelde boeken of een mooi klein lampje. op een hoge kast vind ik een hangende plant heel erg leuk. Het geeft kleur en wat meer body aan je kast. heel geschikt voor zo'n plek: ingelijste prints, foto's of schilderijen.
Het is wel belangrijk dat je geen rommel bovenop de keukenkastjes zet, maar dat het er overzichtelijk en geordend uitziet. Zet eventueel een paar manden of voorraadbakken boven op de kast om droogwaren, conserven, keukenrollen en dergelijke in op te bergen.
Servies, zoals borden, berg je het handigst op in lades of kasten die zich onder het werkblad bevinden. Zo voorkom je dat je zware borden omhoog tilt, stapel je de borden handig op en zet je ze in de kast onder het werkblad. Glaswerk kan prima in bovenkasten worden opgeborgen.
Zelf keukenkastjes opknappen
Maak de fronten en het frame goed schoon en ontvet ze met een ontvettingsmiddel (bijvoorbeeld St. Marc of Universol). Schuur de kasten als ze droog zijn goed op tot alle glans is verdwenen. Breng dan grondverf voor kunststof of een speciale primer aan en laat deze goed drogen.
Voor een goede ergonomie plaats je de koelkast bij voorkeur op ooghoogte. Op deze manier hoef je niet te bukken en kan je in één oogopslag de inhoud van de koelkast bekijken. Wanneer je beschikt over een koel-vriescombinatie, dan is het aan te raden om het vriesgedeelte onder de koelkast te plaatsen.
De keukendriehoek is ergonomisch optimaal want je loopafstand is minimaal. Vanwege de grote hoeveelheid ruimte is het de ideale keuken voor gezinnen. Zorg wel voor voldoende werkruimte tussen de spoelbak en de kookplaat. U-vormige keuken: Een U-vormige keuken is ideaal om minimale afstanden af te leggen.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
Je kunt het huis opruimen het beste beginnen op de oppervlaktes: de vloer, de tafels, de bovenkant van kasten, het keukenblad… En ga zo maar door. Dat zijn namelijk de plekken waar rommel snel ontstaat én waar je het meeste last van hebt. Het ziet er onrustig uit én je hebt minder ruimte om je dagelijkse ding te doen.
Gebruik een sopje en heet water, desinfectiemiddel niet nodig. Maak je keuken goed schoon met heet water en een beetje allesreiniger, schoonmaakazijn of afwasmiddel. Een desinfecterend schoonmaakmiddel gebruiken, zoals chloor of bleek, is niet nodig.
Het is handig om elke week de keukenkastjes even uit te ruimen. Net als de koelkast. Zo blijven deze overzichtelijk en staat er geen bedorven voedsel meer in. Ook belangrijk: elke week goed stofzuigen en de vloer dweilen.
Bij huwelijken wordt het nog wel eens ingezet: gasten gooien het servies stuk op de grond en vervolgens mag het bruidspaar de scherven opruimen. Het kapot gooien moet kwade geesten weren en het schoonmaken geeft aan dat het kersverse paar elke uitdaging samen aankan.
Hoeveel opbergruimte je in jouw keuken nodig hebt, is een persoonlijke keuze. Het ligt er maar net aan wat mogelijk is in de ruimte en hoeveel spullen jij hebt om achter een deur te plaatsen. Qua diepte is een keukenkast gemiddeld 60 centimeter, maar dit is geen must.
Bestand tegen hitte tot 450 graden Celsius
Een keukenblad van keramiek is bestand tegen hitte tot temperaturen van 450 graden Celsius. Een hete pan kunt u dus met een gerust hart op het aanrecht zetten.
De snelste en makkelijkste manier om je keukenblad te pimpen, is met plakfolie. Je kunt voor allerlei soorten kiezen: van effen tot marmer- en terrazzolook. Het makkelijkste is als je de folie eerst op maat knipt en vervolgens vanaf het midden het papier verwijdert.
Komkommers drogen uit in de koelkast.De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Tomaten bewaar je best niet in de koelkast, want de koude zorgt ervoor dat een rauwe tomaat zijn heerlijke aroma en smaak verliest. Daarnaast zorgt de koude ervoor dat het sap gaat kristalliseren met een melige textuur tot gevolg. Bewaar tomaten op een koele plek buiten de frigo of gewoon in de fruitmand.