Een risicoanalyse is een methode waarbij nader benoemde risico's worden gekwantificeerd door het bepalen van de kans dat een dreiging zich voordoet en de gevolgen daarvan: Risico = Kans x Gevolg. De risicoanalyse is de eerste stap binnen het risicomanagementproces.
De risicoanalyse bestaat uit drie fasen: het identificeren van gevaren; het vaststellen en nader bepalen van risico's; het evalueren van risico's.
de risicoanalyse
(v.) risicoanalyses (meerv.) Bron: WikiWoordenboek. ('risk analysis') Wetenschappelijke analyse van bekende of potentiële ongewenste gezondheidseffecten die het gevolg zijn van blootstelling aan gevaar.
De methode van Fine & Kinney wordt gebruikt om risico's in te schatten en om te bepalen welke acties ondernomen moeten worden. Na inschatting van de waarschijnlijkheid, blootstelling en ernst kan een risicocijfer voor de taak worden berekend. Bepaal eerst hoe vaak een situatie zich voordoet (of kan voordoen).
Het uitvoeren van een risicoanalyse heeft zowel voor- als nadelen. Een groot voordeel is natuurlijk het verkrijgen van inzicht in de bedreigingen, kwetsbaarheden en de gevolgen daarvan voor de organisatie. Daarnaast wordt er nagedacht over de mogelijk te treffen en te verbeteren beheersmaatregelen.
risico's (meerv.) een mogelijk gevaar voor schade. kans dat er iets vervelends gebeurt vb: op straat loop je het risico aangereden te worden op eigen risico [als er iets misgaat moet je niet zeuren] dat is niet zonder ris...
Format Risicoanalyse (zorg)organisatie. In een risicoanalyse worden de externe en de interne risico's in kaart gebracht en gewogen met als doel te bepalen hoe deze risico's beheerst kunnen worden.
De SARIER®-methode baseert de systematiek voor het opsporen van gevaren op het gevaar-schademodel. We beschouwen alleen de mens (werknemer) als schadedrager. Dat is het element dat de schade kan oplopen. De schade- vormen die we beschouwen zijn gezondheidsschade in het algemeen.
De risicomatrix is een hulpmiddel om de verschillende risico's objectiever met elkaar te vergelijken. Met behulp van deze matrix bepaalt men aan de hand van de (potentiële) ernst, de schade en de frequentie van optreden in welke categorie het te onderzoeken incident zich bevindt.
Vaak worden ze door elkaar gebruikt, terwijl er wel een verschil is. Wat is eigenlijk de betekenis van beide termen? Een gevaar is een constante; Een risico is de kans dat een gevaar zich openbaart maal het effect.
Risicodoelstelling: de gewenste mate van risico waarvan de organisatie verwacht dat het optimaal is om haar doelstellingen te verwezenlijken. Risicocapaciteit: de mate van risico die een organisatie daadwerkelijk kan dragen.
Risk management, ofwel risicomanagement, is het identificeren en kwantificeren van risico's binnen een organisatie en het opstellen van maatregelen om deze risico's te mitigeren. Risicomanagement zou onderdeel moeten zijn van het beleid van elke organisatie en is een continu proces.
Veel zorgorganisaties gebruiken risicosignaleringsinstrumenten, zoals de Anamneselijst incontinentie of de SNAQrc. Voor zorgmedewerkers geldt: gebruik de instrumenten, maar kijk breder en zorg dat risicosignalering onderdeel wordt van je dagelijks werk.
Risicoscorelijsten worden gebruikt bij het inschatten van het risico op decubitus/huidletsel. Een risico-scorelijst moet worden ingevuld: Bij opname van de zorgvrager. Wanneer de zorgvrager afhankelijk wordt van bed of rolstoel.
Vaardigheid in het observeren vraagt om kennis van wat normaal is, het vermogen afwijkingen te ontdekken en de betekenis van deze afwijking te interpreteren. Zorg dus dat je voldoende weet over (symptomen van) ziekten, risico's en onderliggende oorzaken.
Risico = Kans x Blootstelling x Gevolg.
Met de methode van de 5 A's (Alertheid, Aanvang, Analyse, Aanbod, Afsluiting) leer je gebruik te maken van de juiste gespreksstructuur in klantenservice. Daarnaast vertellen we hoe je ook inhoudelijk goed voorbereid een klantgespreek aangaat aan de hand van de 4 A's (Analyse, Aanleiding, Aanpak, Afspraak).