Wat is tempé of tempeh eigenlijk? Tempé (ook wel tempeh) wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het heeft een veel meer uitgesproken smaak dan tofu. Dat komt door de fermentatie.
Het is afkomstig uit Indonesië en is gemaakt van soja, net zoals tofu. Bij tempeh wordt echter de hele sojaboon gebruikt. Aan gekookte sojabonen wordt een schimmelstructuur toegevoegd waardoor worden de bonen worden gefermenteerd en samengebonden tot een blok. Het is in veel verschillende gerechten te verwerken.
Tempeh wordt, net als tofu, gemaakt van sojabonen. De bonen worden geweekt, gedroogd, licht gefermenteerd en vervolgens samengeperst tot een dikke koek. Tempeh wordt verkocht in stukken waar je plakken of blokjes van kunt snijden.
Hoe smaakt tempeh? Tempeh heeft in tegenstelling tot tofu veel uitgesprokenere smaak. Door het fermentatieproces kan tempeh een paddenstoelachtige geur bevatten en wat zurig smaken. Vooral nootachtige aroma's zullen naar voren komen, maar de bereiding zal de smaak bepalen.
Tofu en tempeh lijken veel op elkaar, maar er zijn ook nogal wat verschillen. Tempeh is een gefermenteerde sojakoek uit Indonesië. Je maakt het van sojabonen, maar het gaat ook goed met andere bonen. Tofu is een soort jonge 'kaas' gemaakt van gestremde sojamelk.
Het eerste belangrijke voordeel van tempeh is dat het gemaakt wordt van hele sojabonen. Daardoor is het een zeer vezelrijk product. Voedingsvezels zijn het voedsel voor de nuttige bacteriën in de darm.Ze dragen bij aan een gezonde darmflora en een goede stoelgang.
Tempeh is een licht verteerbaar product dat gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen. Het is een uitstekende vleesvervanger.
Tempeh is te koop in biowinkels, Aziatische toko's en sommige supermarkten. Koop zeker als je nog moet wennen aan de smaak alleen hele verse tempeh die nog mooi cremewit van kleur is (geen grijze spikkels).
Tempeh kun je in de koelkast 7 dagen bewaren. In de vriezer is tempeh 5 maanden houdbaar. Het beste is om tempeh in stukken of repen gesneden in te vriezen. Doe stukken of repen tempeh pas bevroren bij elkaar in een diepvrieszak of -bak.
Lidl biedt naast de Tempeh-blokjes een ruime collectie producten aan.
De standaardwaarden voor tempeh worden in 100 gram weergegeven. Je kunt ook een andere waarde opgeven tussen de 1 en 500 gram om daarvan de voedingswaarde te laten berekenen. Dit kan je doen door de schuifbalk te bewegen. Een portie tempeh komt overeen met 150 gram.
Door het bakken krijgt de tempeh een knapperig randje en doet het wat meer denken aan een stuk vlees. Maar als je liever geen olie gebruikt kun je de gemarineerde tempeh ook prima opwarmen in de magnetron, of nog 3 minuutjes in de stoompan leggen. Als je het gewoon opwarmt behoudt de tempeh zijn eigen zachte structuur.
Tempeh kan je cholesterol verlagen door de aanwezigheid van isoflavonen. Tempeh draagt bij aan het voorkomen van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker. De antioxidanten die aanwezig zijn in tempeh reduceren oxidatieve stress. Saponines worden specifiek geassocieerd met het voorkomen van darmkanker.
Tempé (ook wel geschreven als tempeh) is een koek van sojabonen afkomstig uit Indonesië. De bonen worden na weken en koken behandeld met de schimmel Rhizopus oligosporus.
Verse tempeh ruikt naar paddestoel of gist en hooguit een klein beetje naar ammoniak.
Tempeh is een andere vegetarisch- en veganistischvriendelijke eiwitbron, maar het onderscheidt zich wel van tofu. Om tempeh te maken, worden sojabonen gekookt, gefermenteerd en vervolgens verwerkt tot een soort cake.
Hoe ouder de tempeh, hoe bruiner het product. Dit kan samen gaan met een zuurdere geur. Dat de tempeh bruin kleurt en sterker ruikt, betekent niet dat het niet meer gegeten kan worden. Sterker nog: veel liefhebbers van tempeh kunnen de smaak op dat moment juist meer waarderen.
Snijd het blok tempeh in plakjes, liefst niet té dik.Je kunt ze langwerpig laten, maar er ook driehoekjes van snijden. Maak in een plastic bakje (bijvoorbeeld een voorraaddoos) een marinade van zoete ketjap, sojasaus, vissaus en olie, bijvoorbeeld een mix van sesamolie en olijfolie.
Wat is Nutri-Score? Gebakken en gemarineerde blokjes tempeh. Ideaal om direct te verwerken in Oosterse gerechten of frisse salades.
Tempé moet in de koelkast bewaard worden en moet na opening binnen een paar dagen worden gebruikt. Tempé kun je ook invriezen, dan is het langer houdbaar.
Net als tofu en tempeh is seitan een eeuwenoud product uit Azië, maar anders dan tofu en tempeh wordt het gemaakt van tarwegluten. De structuur lijkt op vlees en het heeft een hartige smaak.
Tempeh is letterlijk een blok samengeperste, gefermenteerde sojabonen. Het is een goede vervanger voor vlees vanwege de voedingstoffen. Zo bevat het onder andere ijzer, calcium en magnesium. Daarnaast is het een goede bron van eiwitten: tempeh bestaat voor 40% uit eiwitten.
Ook tempeh is gemaakt van sojabonen. Alleen worden deze bonen eerst gekookt, gefermenteerd en daarna samengevoegd in een plak. Deze plak kun je vervolgens naar eigen smaak kruiden met bijvoorbeeld sesamolie, knoflook, verse gember en zout. Het fermentatieproces maakt dat tempeh erg goed voor je darmbacteriën is.
Bewaartip voor dit product
Bewaar het op de onderste plank in de koelkast in de originele verpakking. Dek een geopende verpakking luchtdicht af.