Monstera bladeren krullen
Wees geduldig en blijf er vanaf. Gaan volwassen bladeren krullen dan kan dit komen door te droge lucht. Bladeren kunnen dan bruine randen krijgen en/of gaan krullen. Plaats in dit geval bakjes water op de verwarming, of besproei je plant.
Het krullen van het blad verteld jou dat de plant te weinig water krijgt. Het tegenovergestelde kan de oorzaak zijn van een overschot aan water. Als het niet aan het water ligt dan komt het door de tocht of een tekort aan warmte.
De plant kan zijn bladeren bewust opkrullen om zo min mogelijk water te laten verdampen. De kans is dus groot dat-ie te weinig water krijgt en om te overleven z'n bladeren laat krullen. Steek daarom een vinger in de potgrond, zo diep mogelijk. Voelt de grond droog?
Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer.
Maak bij een gietbeurt de grond licht vochtig. Tussen de gietbeurten door laat je de kluit bijna helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Waarschijnlijk heeft je (Philodendron) Monstera deliciosa in de lente en zomer één of twee keer per week water nodig en in de winter een keer per week.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.
Als je plant nog jong is, heeft ie misschien nog geen luchtwortels. Heeft ie ze wel, dan kan je ze ook om je mosstok laten groeien. Als ze erg lang zijn, kan je ze voorzichtig om de mosstok heen wikkelen, maar je kan ze ook gewoon met touw vastbinden.
Monstera Laten Klimmen. Om een Monstera goed te laten klimmen is het dus zaak een mosstok te plaatsen. Kies er een die op de groei is, dus een beetje een grote of kies voor de uitschuifbare mosstokken. Deze mosstok zet je in de aarde wanneer je de Monstera gaat verpotten.
Toch zien we af en toe een Monstera Deliciosa Variegata met witte vlekken verschijnen, vaak voor een hoge prijs. De witte vlekken op zo'n variegata exemplaar zijn het gevolg van een mutatie in de genen van de plant. Hierbij ontstaan twee verschillende opbouwen van chromosomen (A & B) in de plant.
De Monstera heeft de luchtwortels nodig om voedingsstoffen uit de lucht te halen of om te kunnen klimmen. Als het er echt heel veel worden (en ook te lang zijn) kun je een enkele wegknippen zonder echt schade toe te richten. Beter is om de luchtwortels in je voordeel te gebruiken, zoals je hieronder kunt lezen.
De Monstera doet ook niet zo moeilijk over de plek waar hij komt te staan. Zolang hij niet direct in het felle zonlicht staat komt het wel goed. Je kunt deze kamerplant zelfs op een schaduwplek in het huis zetten en in de meeste gevallen zal hij het daar prima naar zijn zin hebben.
De Monstera heeft voldoende licht nodig, om grote en gezonde bladeren te maken. Je kunt de bladeren met en zonder gaten zien als een ander soort blad: als de plant nog jong is (of te weinig licht krijgt) maakt hij juveniel blad, blad in de jeugd fase.
Snoei de lelijke bladeren af tot aan de stam of knip de stam tot ongeveer 25 centimeter boven de grond af. Verpot tijdens het snoeien gelijk de Monstera. Als je de gatenplant wil snoeien wees dan wel een beetje voorzichtig. De Monstera is namelijk giftig!
Vaak getroffen planten zijn perziken, nectarines, amandelen, abrikozen en pruimen. De krulziekte kan alleen preventief worden voorkomen. Het is belangrijk om de aangetaste delen direct te verwijderen (niet op de composthoop gooien) en vanaf het vroege voorjaar de vruchtboom te behandelen.
Aantasting ontstaat in het vroege voorjaar gedurende de periode dat de knoppen uitlopen en de boom bloeit. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die behoort tot de zakjeszwammen. Perzik-krulziekte is een zogenaamde hogere schimmel die in dit geval in het blad leeft en geen vruchtlichaam vormt.
Af en toe een geel of bruin blad aan een Monstera is niet zo erg. Maar zijn er meerdere gele of bruine bladeren aan de plant, dan is het verstandig om meer of juist minder water te geven. Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water.
Een plant die te weinig water krijgt, zal zijn bladeren opkrullen om zo minder water te laten verdampen. Steek een vinger in de potgrond en voel: is de grond droog? Dan is het tijd voor wat extra H20. Nog tekenen van te weinig water zijn bladeren die erg gaan hangen of geel worden.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
Calathea onderhouden
Krullend of verdroogd blad kan duiden op een te droge standplaats of te weinig water. Een lage luchtvochtigheid leidt tot een minder vitale plant en tast ook zijn sieraarde aan.
Luchtwortels afknippen
Je kunt ze dus afknippen, maar dat is niet noodzakelijk. Je kunt ze ook gewoon terug in de grond stoppen.
Een Monstera kan je prima stekken op water. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de afgeknipte stek in een glazen fles of potje te zetten. Vervang het water elke week om de stek van genoeg voedingsstoffen te voorzien. Na een aantal weken zullen de wortels vanzelf gaan groeien.
Ze zijn de nattigheid dus best gewend en kunnen jaren goed blijven groeien op water. Andere planten om op water te zetten zijn bijvoorbeeld de Monstera, Philodendrons, de graslelie, Syngonium, maar zelfs cactussen en vetplanten kunnen water staan.
De Monstera is een kamerplant die je laag kan houden als struik, maar hij is er ook op mosstok. De Monstera is van oorsprong een klimplant en daarom doet hij het uitstekend op een mosstok.