Het dragen van te grote schoenen kan nadelige consequenties hebben voor je voeten. Doordat je voeten schuiven in je schoenen ervaar je sneller vermoeide en brandigere voeten en heb je een verhoogde kans op likdoorns, overtollig eelt en eeltknobbels.
De voorkant van de schoen hoor je met tenen niet te voelen. Check dus met je duim of je nog wat ruimte over hebt. Houd hier ongeveer 1 centimeter voor aan. Meer dan dat is ook niet aan te raden, want dan gaat je voet erg schuiven in je schoen en krijg je blaren.
Te kleine schoenen groter maken is geen ingewikkeld karwei. Aan de lengte van een paar schoenen kun je niet heel veel veranderen. Je kunt de schoenen wel wat wijder en breder maken waardoor je voet meer ruimte krijgt. Niemand wil pijnlijke voeten en zeker niet door de te kleine of knellende schoenen die je draagt.
Inlegzolen kunnen een zeer effectieve manier zijn om te grote schoenen te verkleinen. Ze compenseren het maatverschil en verbeteren de pasvorm van de schoenen. Er zijn veel verschillende soorten inlegzolen beschikbaar, waaronder hele inlegzolen, voorvoet inlegzolen en inlegzolen met extra ondersteuning.
Risico's van het dragen van te grote schoenen
Te grote schoenen kunnen lijden tot verschillende voetklachten zoals overtollig eelt, likdoorns en eeltknobbels. Daarnaast kunnen pijnlijke, ernstige klachten ontstaan zoals platvoeten, spreidvoeten en doorgezakte voeten.
Draag een dikke sok, of twee, en neem de ruimte weg in de schoen. Is jouw schoen echt veel te groot? Kies er dan voor om zowel jouw schoen te verkleinen met een inlegzool en de voeten te vergroten met dikke sokken. Door tip twee en drie te combineren zou jij de schoenen tot één hele schoenmaat moeten kunnen verkleinen.
Een goede, comfortabele schoen is altijd iets groter dan je voet. Je tenen hebben namelijk de ruimte nodig om een beetje te bewegen. Ook de bal van je voet moet voldoende vrije ruimte hebben, zowel in de lengte als in de breedte. 1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen.
Dat is geen probleem, alleen ontstaat er verwarring als er geen 43.5 is, maar dat het dan direct een 44 is. Dus een hele maat groter. Dat is eigenlijk niet correct, want halve schoenmaten bestaan niet. Ten minste, niet in de Europese maatvoering waar eigenlijk iedereen het over heeft als ze schoenen bestellen.
De linkervoet is meestal de grootste.
Kan je de voet van links naar rechts bewegen in de schoen, dan is de schoen te breed en moet je op zoek naar een smallere schoen en niet naar een kleinere schoenmaat. Let op! Niet alle merken houden dezelfde breedtematen aan, hier kan dus verschil in zitten.
Ga bij twijfel in de schoen staan, schuif de voet helemaal naar voren en plaats één vinger tussen de achterkant van de schoen en je hiel.
In de schoen of onderop de zool zit vaak een sticker met materiaal informatie.Zie je een figuurtje in de vorm van een koeienhuid?Dan kun je er van uitgaan dat het om een echt leren schoen gaat.
de grootte van je voeten
Mensen met grote voeten zijn geboren leiders en kunnen goed omgaan met obstakels, terwijl mensen met kleine voeten volwassen en wijs zijn, maar een lichte neiging tot jaloezie hebben.
De schoenmaat is gerelateerd aan de lengte van de voet. Bij het bepalen van de verhouding tussen de lengte en de breedte van de schoen, gaat de schoenindustrie van gemiddelden uit. Bij brede of smalle schoenen wordt vaak een letter aan de schoenmaat toegevoegd (E, G, H, K of M).
Helaas kun je brede voeten niet smaller maken. Maar voorkomen dat de voet nog breder wordt kan wel. Door minder op blote voeten te lopen zakt de voet minder door. Daardoor worden de voeten dus ook minder breed.
De breedtemaat van schoenen hangt altijd samen met de lengtemaat. Het gaat namelijk om de verhoudingen tussen die twee. Een grotere voet (bijvoorbeeld maat 43) is over het algemeen breder dan een kleinere voet (maat 36).
Stap 1: Haal de inlegzool eruit. Stap 2: Zet je voet op de inlegzool. Stap 3: Kijk hoeveel ruimte je bij de voorvoet hebt. Deze moet ongeveer 1 centimeter zijn vóór je langste teen.
U meet een voetlengte van 25 centimeter en een balomvang van 24 centimeter, dan is uw schoenmaat EU 39 en de wijdtemaat H. U meet een voetlegnte van 27,75 cm en een balomvang van 26 centimeter. Dan is uw schoenmaat 43,5 en de wijdtemaat G.
Niet alleen zitten je tenen geklemd, ook krijg je veel sneller blaren op je hiel door de constante wrijving. Anderzijds is het zo dat lederen schoenen een beetje meegeven en zich vormen naar je voet. Toch raden we aan om schoenen liever te groot dan te klein te kopen, zeker bij dagelijks gebruik.
Bij een sport- of een casualschoen kan je door de stof of het leer heen voelen waar je tenen zitten, bij een wandelschoen kan dit nagenoeg niet. Vaak zie je dat een wandelschoen een halve tot een hele maat groter uitvalt. Een stelregel is eigenlijk dat er een duimbreedte voor de grote teen nog vrij moet zijn.
Goed passende schoenen moeten je middenvoet en hak goed omsluiten, en comfortabel om de achterkant van de hak liggen. Er moet ook wat bewegingsruimte in de neus van de schoen zitten. Als je tenen de voorkant van je schoen raken, zijn je schoenen waarschijnlijk te strak.
De meest voorkomende reden waardoor sokken afzakken in sneakers is een te 'slappe' band in de sok. Sokken hebben vaak een band met daarin elastiek. Wanneer dit elastiek in de band niet strak genoeg is zakt jouw sok regelmatig onder je voet.
Je kunt dus gewoon je eigen maat nemen. In het begin kunnen ze wat strak aanvoelen, maar na een paar keer dragen wordt het wol aan de binnenkant minder fluffy, waardoor er meer ruimte ontstaat. Vind je het niet fijn als je UGGs daardoor wat wijder zitten? Neem dan een halve of hele maat kleiner.
Met de wijdte wordt aangegeven hoe smal of breed een schoen is, en hoeveel ruimte hij uw voet biedt. De schoenwijdte wordt met letters in alfabetische volgorde aangegeven.