De gemeente kan onder bepaalde voorwaarden een reeds verleende omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen intrekken. Deze voorwaarden zijn opgenomen in artikel 2.33, tweede lid, en artikel 5.19 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht ( Wabo ).
De gemeente mag dit namelijk niet ''zomaar'' doen. Artikel 2.33 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (verder: WABO) regelt dit. Met dit artikel is geregeld dat de gemeente een vergunning kan intrekken (met nadruk op kan). Concreet gaat dit gemoeid met een termijn van 3 jaar.
De bouwvergunning eerste fase kan worden ingetrokken, indien niet binnen twaalf maanden na het onherroepelijk worden van het besluit, waarbij de bouwvergunning eerste fase is verleend, een aanvraag om bouwvergunning tweede fase is ingediend. Het gaat daarbij met name om de bouwtechnische uitwerking.
Intrekking van een besluit door de overheid
Intrekking van een besluit of intrekking van een vergunning door de overheid is mogelijk. Maar er dient wel een goede grond voor intrekking van een vergunning te zijn. Ook kan de een bestuursorgaan een besluit gedeeltelijk intrekken.
Vergunningaanvragen intrekken in het Omgevingsloket
Als een initiatiefnemer een aanvraag intrekt, wordt de hele aanvraag uit het loket verwijderd. Ook stopt de verdere behandeling van de aanvraag bij de organisatie waar die is ingediend.
Een omgevingsvergunning vervalt onder meer als niet binnen de 2 jaar met de uitvoering van de vergunde handelingen wordt gestart (artikel 99 §1 lid 1, 1° OVD). Deze vervaltermijn is erop voorzien bouwheren aan te sporen (spoedig) met hun vergunde werken te beginnen.
Uit de analogie tussen bestemmingsplan en omgevingsvergunning kan worden afgeleid dat een omgevingsvergunning kan worden geweigerd indien op het betreffende moment nog geen planschadeverhaalsovereenkomst is gesloten, op de grond dat de uitvoerbaarheid van de vergunning op het moment van besluitvorming niet verzekerd is ...
Als u een aanvraag of bezwaar hebt ingediend en de gemeente beslist niet op tijd, kunt u de gemeente in gebreke stellen. Dit betekent dat u de gemeente vraagt binnen 2 weken alsnog te beslissen.
Het bevoegd gezag kan een beschikking ook geheel of gedeeltelijk intrekken als de beschikking is gegeven op basis van een onjuiste of onvolledige opgave van gegevens, of in gevallen als bedoeld in artikel 5.37 lid 3 Omgevingswet: als de activiteit wordt verricht door een ander dan degene aan wie de omgevingsvergunning ...
Dwangsom gaat lopen als overheid niet binnen 2 weken beslist
De overheid heeft dan 2 weken de tijd om alsnog een beslissing te nemen. Gebeurt dat niet, dan gaat de dwangsom automatisch lopen. Ook kunt u een besluit afdwingen via de rechter door direct beroep in te stellen.
van de Wabo zijn burgemeester en wethouders bevoegd om een omgevingsvergunning geheel of gedeeltelijk in te trekken, voor zover de vergunning betrekking heeft op de activiteit milieu als bedoeld in artikel 2.1, lid 1 onder e.
Wanneer de vergunningverlenende overheid een aanvraag weigert, kan tegen die weigeringsbeslissing doorgaans beroep ingesteld worden. In de eerste plaats kan een administratief beroep ingesteld worden bij de hogere overheid.
Bekend is dat de gemeente op de meeste vergunningaanvragen binnen 8 weken moet beslissen. Maar in de praktijk duurt het bij een ingewikkelde aanvraag eerder 8 maanden om de vergunning te krijgen, dan 8 weken! Die lange duur is een gevolg van het vooroverleg voordat je de vergunningaanvraag indient.
De gemeente beslist meestal binnen 8 weken
De gemeente moet meestal binnen 8 weken beslissen of u de vergunning krijgt. Is het een ingewikkelde aanvraag? Dan beslist de gemeente binnen 6 maanden. De gemeente mag de beslisperiode verlengen met 6 weken.
Om jouw bouwvergunning te laten keuren moet je hem digitaal indienen via het Omgevingsloket. Dat is voor heel Nederland hetzelfde. Jouw aanvraag wordt via dit digitale loket doorgezet naar jouw lokale gemeenteambtenaren. Zij informeren je binnen 8 weken over het genomen besluit.
Een omgevingsvergunning is onherroepelijk als er 6 weken na bekendmaking van de vergunning geen bezwaar is ingediend. Na deze 6 weken is de bezwaar- en beroepstermijn afgelopen en kan er geen bezwaar meer worden gemaakt tegen het genomen besluit.
Het bevoegd gezag kan een beschikking geheel of gedeeltelijk intrekken als in strijd met die beschikking of met de voor de activiteit waarvoor de beschikking is gegeven, geldende regels is of wordt gehandeld.
Aan het eind van een rechtszaak doet de rechter uitspraak. De uitspraak van de rechter is bindend, maar er kunnen vaak wel rechtsmiddelen tegen ingesteld worden.
Is de omgevingsvergunning voor bouwen al verleend? Dan kunt u tot 6 weken na het verlenen van de vergunning bezwaar aantekenen bij de gemeente. De gemeente moet de vergunning dan heroverwegen.
De gemeente moet binnen een 'redelijk' termijn een beslissing op uw aanvraag nemen. Doorgaans is dat acht weken, tenzij in de betreffende wet een ander beslistermijn wordt genoemd.
Als u een brief naar een overheidsorganisatie stuurt, krijgt u binnen 2 tot 3 weken een reactie. Kan uw brief niet binnen 3 weken worden afgehandeld? Dan krijgt u binnen die 3 weken een behandelingsbericht.
De ingebrekestelling heeft als doel om de wederpartij nog één laatste kans te geven om zijn verplichtingen/afspraken na te komen. Deze ingebrekestelling moet schriftelijk gedaan worden. Als er geen ingebrekestelling verstuurd wordt, verspeelt u uw rechten op ontbinding en schadevergoeding.
Het team Vergunningen, Toezicht en Handhaving is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van alle omgevingsvergunningen. Daarnaast is deze afdeling verantwoordelijk voor toezicht en handhaving bij evenementen. Uitzondering hierop zijn de vergunningen die vallen onder de Alcoholwet.
Gegronde redenen
Dat betekent dat u een goede reden moet geven, bijvoorbeeld: Uw buren willen iets bouwen dat niet past in het bestemmingsplan van de gemeente. In een bestemmingsplan staat wat er met de grond en gebouwen in een gemeente mag gebeuren.
Bij een gewone procedure valt de beslissing binnen een termijn van 105 dagen, tenzij een advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is. In dit geval moet binnen een termijn van 120 dagen een beslissing genomen worden.