Antarctica is verreweg het koudste continent op aarde. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd. Antarctica is niet alleen erg koud, maar ligt ook nog eens extreem geïsoleerd van andere continenten doordat het wordt omringd door de ijskoude en diepe Antarctische Oceaan.
In het Russische dorp Ojmjakon - het koudste dorp ter wereld - zijn ze wel wat gewend, maar de kou is daar nu zo extreem dat zelfs een thermometer die er speciaal voor toeristen was geplaatst het begeven heeft. De laagste temperatuur ooit gemeten in Ojmjakon is -67,7 graden Celsius. Dat record stamt uit 1933.
Siberisch koud
De koudste plek op aarde waar mensen wonen, is het noordoosten van Siberië. Daar staat het kouderecord op 67,8 graden onder nul. De laatste keer dat die temperatuur werd gemeten was in 1933.
Minstens drie maanden per jaar is het in Jakoetsk, in het oosten van Siberië, rond de veertig graden onder nul. Daarmee is dit de koudste stad op aarde. Zeker, er zijn plekken waar het nóg kouder wordt, zoals ruim negenhonderd kilometer verder naar het oosten in het dorpje Ojmjakon (met 500 inwoners).
Noord Europa
In delen van Noord-Europa valt plaatselijk een winterse bui. Verder is het wisselend bewolkt met van tijd tot tijd veel ruimte voor de zon. In de nacht gaat het op grote schaal streng vriezen en ook overdag wordt het met name in Lapland -15 graden.
Niet alleen in Siberië is het berekoud, ook in het westen van Rusland kan de temperatuur tot ijzige waarden dalen. Het gehucht Ust'Shchuger, dat ten westen van de Oeral ligt, mag zichzelf zelfs het koudste plekje van Europa noemen. Op 31 december 1978 daalde de temperatuur er naar -58,1 graden.
De vijf koudste Europese landen in de zomer: IJsland (10,3°C) Noorwegen (13,6°C) Ierland (14,7°C)
Ulaanbaatar is de koudste hoofdstad ter wereld met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van -1,3 °C. In de winter kunnen de temperaturen dalen tot -40 °C terwijl in de zomer +35 °C mogelijk is.
Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica. Maar het schijnt op sommige plekken zelfs nog kouder te zijn geweest. In Oost-Antarctica bijvoorbeeld: 93 graden Celsius onder nul.
Winter van 1963 het koudst
De temperatuur daalde maar liefst 81 nachten tot onder het vriespunt. Daarvan waren maar liefst 54 nachten met matige vorst (temperaturen beneden -5 graden) en 24 nachten met strenge vorst met temperaturen beneden -10 graden. Al deze waarden zijn een record.
Als de lichaamstemperatuur onder de 32 °C zakt, wordt de situatie kritiek. Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14 °C werd overleefd. Onderkoeling kan ook levensreddend zijn.
Hoe meer zout het water bevat hoe langer het duurt voordat het stolpunt wordt bereikt. Zeewater bevriest pas bij gemiddeld -1.9 graden. Zoet water – dat nooit geheel schoon is – heeft ook een stolpunt dat iets lager ligt dan 0,0 graden Celsius, bijv. bij -0,2.
De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken. Dat is van invloed op wat je waar bewaart. Het heet niet voor niets groentela. Groentes zijn tamelijk bederfelijk en daarom kan je ze het beste koud en dus onderin bewaren.
Kou uit de vloer tegengaan
Als je een kruipruimte hebt is dat meestal de koudste plek in huis. Omdat het daar vaak ook vochtig is, zorgt het nog sneller dat de warmte uit je huis verdwijnt. Je woning kan wel 15% van de warmte via de vloer verliezen. Daarom is het belangrijk om je vloer of kruipruimte goed te isoleren.
Op sommige plekken op onze aardbol kun je de zon maar beter niet voelen. Levensgevaarlijk heet kan het er zijn. Bekijk de 5 heetste plaatsen op onze planeet. Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran.
Portugal heeft de beste combinatie van klimaat en veiligheid
Laten we eerlijk zijn: Nieuw Zeeland, IJsland, Ierland, Denemarken, Singapore en Oostnerijk zijn leuke landen, maar voor een (tweede) huis in de zon zijn deze landen niet echt geschikt.
De koudste plek van het lichaamsoppervlak zijn de teenen. De individueele ver- schillen nemen naar de uiteinden der extremiteiten steeds meer toe en kunnen bij den grooten teen tot 15° bedragen.
Azië: −68,0°C in Verchojansk en Ojmjakon, Rusland. Noord-Amerika: −69,6°C op 22 december 1991 bij weerstation Klinck, Groenland. Europa: −58,1°C in Oest-Sjtsjoeger, Rusland.
Ojmjakon, Rusland
Het record voor de laagste temperatuur is ter wereld werd in 1933 gewonnen door Ojmjakon. De temperatuur was toen -68 graden Celsius. Zo'n vijfhonderd permanente bewoners hebben met deze vrieskou te maken. Gemiddeld is het daar dagelijks: -22 graden Celsius.
Nog nooit is het op aarde zo koud geweest als op 10 augustus 2010 op de Zuidpool. De temperatuur zakte toen tot 93,2 graden onder nul. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gisteren bekendgemaakt.
Op 26 januari 1942 kwam het kwik in De Bilt niet hoger dan min 11,2 graden en de nacht die volgde koelde het af tot min 24,8 graden, de laagste standen ooit op het hoofdstation van het KNMI gemeten. Op 27 januari 1942 registreerde Winterswijk min 27,4 graden, de laagste temperatuur van de eeuw in ons land.
In Winterswijk werd met -27,4 graden de laagste temperatuur ooit in Nederland gemeten. Niet uitgesloten moet worden dat het die nacht op plekken waar geen thermometer stond nog harder heeft gevroren. Misschien lokaal wel 30 graden.
Perfect voor een vakantie in januari! Omdat er op de Canarische Eilanden geen echte winter is, kan je er in januari net als in de zomer talrijke buitenactiviteiten ondernemen. Spanje is in januari het warmste land van Europa en er zijn veel mooie plaatsen op het vasteland waar je van de winterzon kunt genieten.
De stad ligt in Oost-Siberië, dat ook wel het Russische Verre Oosten wordt genoemd. Ondanks dat de stad officieel bij Rusland hoort, is deze meer dan zesduizend kilometer van Moskou verwijderd. Om dat even in perspectief te plaatsen: Amsterdam ligt bijna drie keer zo dicht bij de Russische hoofdstad.
Het is vandaag precies 81 jaar geleden dat de koudste temperatuur ooit in ons land werd gemeten. Op 27 januari 1942 werd het in Winterswijk -27,4 graden.