Linzenvlaai – Linzen in een vlaai? Nee hoor, deze vlaai heeft niks met peulvruchten te maken, deze vlaai is gemaakt van een soort koekjesdeeg. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de Linzertorte een Oostenrijks klassiek gebak. Vroeger werd er in Limburg met feesten en vooral met kermissen volop vlaai gebakken.
De vlaai heeft zijn roots namelijk in Zuid-Duitsland liggen, in de buurt van de Bodensee. Daar werden in de Middeleeuwen reeds resten brooddeeg en fruit samen gebakken, wat Fladen werd genoemd. Een heel duurzame lekkernij dus, die we hier in Limburg verfijnd hebben.
Een echte Limburgse vlaai heeft een platte deegbodem van ongeveer 30 centimeter. Het deeg van een vlaai is luchtiger en lijkt wat meer op brooddeeg, terwijl die van een taart juist wat meer op het deeg van koek lijkt. Voor de vulling van vlaai wordt meestal rijst of fruit gebruikt.
De zwarte pruimenvlaai behoorde in Limburg lang tot de top van meest gegeten en -verkochte vlaaien van professionele bakkers. Vooral na begrafenissen werd deze vlaai bij de koffietafels gegeten vanwege zijn zwarte kleur.
In totaal namen er 40 bakkers deel aan de wedstrijd. Het puntenverschil in de top 3 was gering. Op de derde plaats eindigde 'De echte bakker Arcener Bakhuys' met 76 punten, op de tweede plaats Bakkerij Lemmens uit Hulsberg met 77 punten en winnaar Loven werd eerste met 78 punten.
IPA: (Noord-Nederland): /ˈvlaɪ̯/ (Vlaanderen, Brabant): /ˈvlaɪ̯/ (Limburg): /ˈflaːɪ̯/
Limburgse vlaai, Hasseltse speculaas, Loonse stroop. Limburgers houden blijkbaar heel erg van zoet. Maar gelukkig zijn er ook gezonde streekproducten: appels, peren, kersen, blauwe bessen, asperges,.. En wat dacht je van een lokaal gebrouwen biertje, een jenever of een Limburgse topwijn ...
Vlaai. Met stipt op nummer 1 staat vlaai. Echte, echte Limburgse vlaai. Als je van zoetigheid houdt, net als ik, dan is dit echt iets wat je een keer in je leven gegeten wil hebben.
Vlaaien zijn wezenlijk verschillend van taart omdat de bodem van een ander soort deeg is gemaakt, meestal een zoete gistdeeg, soms ook linzen- of biscuitdeeg. Traditioneel (gegist) vlaaideeg lijkt op brooddeeg en is meestal wat zwaarder dan taartdeeg. Het kneden van het deeg (soms machinaal) kan vrij bewerkelijk zijn.
„Een vlaai eet je altijd met de hand”, klinkt het streng. Opgelucht gaat het vorkje in de vlaai. Als er iemand in Limburg is die weet hoe je vlaaien bakt en zeker hoe je ze eet, dan is het de kleine kwieke kookboekenschrijfster uit Thull wel. Ruim veertig boeken over de Limburgse bak- en eetcultuur heeft ze geschreven.
De oorsprong van de vlaai en ook van de riestevlaai ligt bij de Germanen. Er werd daar van fijngewreven graankorrels brood gebakken door een steen te verhitten en hierop een dikke meelbrij te smeren. Om het geheel wat smakelijker te maken werd de deeglap ingekerfd en met honing of vruchtensap overgoten.
Fer Botterweck Lunchroom, Banketbakker en IJsmaker
De Limburgse banketbakkerij, lunchroom en ijsmakerij van Fer Botterweck mag je niet missen tijdens een bezoek aan Valkenburg!. Proef de heerlijke Limburgse vlaaien en het huisgemaakte ijs.
Eigenlijk is de basis van een vlaai heel simpel. De bodem bestaat uit: bloem, melk, ei, gist, zout en suiker. De vulling bestaat meestal uit: fruit, water, suiker en aardappelzetmeel (om te binden).
Gewoonlijk in 6 tot 8 stukken, maar de zuinige Hollandse invloed is ook hier soms doorgedrongen en dan snijdt men een vlaai in wel 12 tot 14 stukjes. Vooral met de gezonde leefstijlen van tegenwoordig, eet niet iedereen meer grote stukken vlaai.
Wat houdt het Limburgs ontbijt in? -Versgebakken spek met ei met verse eieren.
De worstenbroodjes, Bossche Bollen en eierkoeken kennen we allemaal wel.
Nonnevot (Limburgs voor de kont van een non, letterlijk nonnenkont. Soms: nonnenvot) of strik is een typisch Limburgs en Sittards gebak(je) in de vorm van een lus met een losse knoop en wordt traditioneel met carnaval (Vastelaovend) gegeten.
Limburgers staan bekend om hun bourgondische levensstijl. U heeft hier ruime keuze aan restaurants met Michelinsterren. Ook zijn er volop streekproducten zoals asperges, ook wel het witte goud genoemd. In het seizoen kunt u ze vers eten.
Onderstaande producten belanden vaak samen op de (Limburgse) eettafel: voor het typisch Limburgse zuurvlees is Limburgse stroop nodig, de traditionele Limburgse huzarensalade (koude schotel) wordt vaak met Limburgs zuurvlees of tête de veaux gegeten en de zult of balkenbrij wordt geconsumeerd met een stukje Limburgs ...
Het woord Limburger staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Limburgse vla, (plaatselik ouch vlaoj, vlaaj, flaaj of vlaam geneump), in 't Nederlands vlaai, ies e typisch Limburgs gebak. Limburgse vla's were gebakke in de Euregio Maas-Rien: Belsj en Nederlands Limburg, in 't Land van Herf, 't Montsenergebied, Oas-Belsj en in e klein deil van Duutsjland.
Het woord vla komt waarschijnlijke van het Limburgse woord vlaai (taart). De vlaaien werden gevuld met fruit of een zuivelproduct (banketbakkersroom bijvoorbeeld). In het westen van Nederland zijn de mensen de zuivelvulling gaan eten zonder vlaai. De vulling werd ook wel vla genoemd.