Simpelweg kun je zeggen dat er twee soorten rubber zijn. Natuurrubber en synthetisch rubber. Synthetisch wil zeggen dat het door de mens wordt gemaakt.
NBR is een synthetisch polymeer en geschikt voor neutrale vloeistoffen zoals water of hydraulische olie bij temperaturen tot ongeveer 75°C. EPDM en FKM hebben meestal betere eigenschappen en het wordt aanbevolen om één van deze stoffen te kiezen in plaats van NBR.
Rubber is een rekbaar en veerkrachtig materiaal. Natuurrubber (latex) wordt gemaakt van vloeistoffen uit de rubberboom. Synthetisch rubber wordt gemaakt van aardolie. Aan rubber kunnen stoffen zijn toegevoegd, zoals conserveermiddelen.
EPDM is bestand tegen glycol, hydraulische vloeistoffen en ozon- en uv-straling. Daarentegen is dit rubber niet bestand tegen aardolie, benzine, diesel, kerosine en propaan (gas).
Producten zoals WD40 en vaseline (petroleum) bevatten veel oplosmiddelen, welke helaas in je rubbers trekken en het rubber kunnen aantasten en op laten zwellen.
Onderzoek EU
' De Europese Unie zou bezig zijn met een onderzoek om te bepalen hoeveel van de giftige stoffen in een kilogram rubber mogen zitten. Die grens ligt nu op 1 milligram per kilogram voor volwassenen en een halve milligram per kilogram voor kinderen.
Koudschuim heeft een beter ventilerend vermogen dan latex en is beduidend koeler. Maar er zijn nog meer verschillen tussen koudschuim en latex. De levensduur van latex is absoluut korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en latex (rubber) heel slecht tegen zout kan.
Nitril handschoenen zijn gemaakt van sterk synthetisch rubber. Het comfort en pasvorm is goed te vergelijken met latex handschoenen. De stevigheid zorgt ervoor dat deze minder snel scheuren, maar hierdoor zijn ze ook iets minder elastisch dan de latex variant.
Rubber kan duurzaam uit de bomen gewonnen worden voor ongeveer 35 jaar. Tijdens deze periode neemt de boom ongeveer 20 kg CO2 op uit de lucht. Op deze manier gaan HEVEA producten de opwarming van de aarde tegen. Rubber bomen groeien in tropische klimaten over de hele wereld.
NBR rubber
Door zijn slijtvaste eigenschappen gaat het nitrile rubber erg lang mee. Het is daarnaast erg goed bestand tegen vetten, oliën, smeermiddelen, koolwaterstoffen en een aantal verdunde zuren. Ook heeft het een goede hittebestendigheid, NBR kan namelijk gebruikt worden bij temperaturen tussen de -30°C en 120°C.
O-ringen van Viton®, ook wel FKM genoemd, worden voornamelijk gebruikt voor afdichtingen in hydraulische systemen en de petrochemische industrie. Rubber ringen van Viton 80 Shore A worden vaak gebruikt bij toepassingen met oliën en hogere temperaturen, tegen temperaturen lager dan -20ºC is Viton slecht bestand.
De O-ring is de meest gebruikte afdichting en is verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten. Meestal zijn ze gemaakt van elastomeren (dit zijn rubberachtige en elastische kunststoffen). Het meest toegepaste materiaal voor O-ringen is NBR, ook wel nitrilrubber genoemd.
Hard rubber kan gemaakt worden van diverse grondstoffen, zoals EPDM, neopreen, SBR, silicone en butyl. Ook zijn er verschillende hardere celrubber soorten die toegepast kunnen worden, bijvoorbeeld van 25 shore A t/m 25 shore A. Wij maken het harde rubber op maat in diverse vormen, ook zelfklevend.
De bestendigheid tegen oliën, brandstoffen en vetten is goed.
Eigenlijk is het een beetje gek om rubber op deze website te bespreken. Het is namelijk geen kunststof. Rubber wordt niet door mensen gemaakt. Rubber is een natuurproduct, het komt uit een boom.
Gepoederd of poedervrije handschoenen
Gepoederde handschoenen zijn echter niet geschikt voor gebruikt in de voedselindustrie, omdat het poeder dan op of in het eindproduct terecht kan komen. Poedervrije handschoenen die geschikt zijn voor gebruik de voedselindustrie, hebben het keurmerk "Food grade".
Zwart zorgt namelijk voor een gevoel van exclusiviteit en – nog belangrijker – resten inkt en bloed zijn erop niet zichtbaar. Om dezelfde redenen zijn zwarte handschoenen ook ideaal in bijvoorbeeld de horeca, in keukens en slagerijen of bij cateraars.
Vinyl handschoenen zijn latexvrije handschoenen. Ze zijn gemaakt van soepel PVC en worden vaak gebruikt als alternatief voor de latex handschoen. De pasvorm is goed en de handschoenen zitten net zo comfortabel als de latex en nitril handschoenen.
Mensen die overmatig zweten adviseren wij onze Pantera® koudschuim matrassen. De matras in combinatie met de Thermo-Cool® matrashoes maakt de ideale combinatie. Zowel de matras als de matrashoes reguleren de warmteafgifte van het lichaam. Daarnaast zorgt de matrashoes ervoor dat vocht sneller verdampt.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Goed koudschuim gaat iets langer mee dan een goed traagschuim. Maar beide schuimen, mits van goede kwaliteit, gaan lang mee. Dit maakt beide schuimen duurzaam en daardoor niet duurder dan een ander type matras. Mensen met lichamelijk klachten hebben meestal meer baat bij traagschuim.
Roet, gebruikt om de rubbermassa te versterken, heeft een zodanig kleine deeltjesgrootte dat het het rubber zwart kleurt. In de toekomst kunnen we mogelijk roet vervangen als een versterkende verbinding en dan kunnen we in principe banden van elke kleur maken.
Dit vulkaniseren is een onomkeerbaar chemisch (bak)proces, daardoor kan rubber niet smelten.
In 1839 werd het vulkaniseren (toevoegen van zwavel waardoor de eigenschappen van rubber sterk verbeteren) van rubber uitgevonden door Charles Goodyear. Hierna nam de vraag naar rubber sterk toe. In 1910 slaagde de Russische chemicus Lebedev erin om voor het eerst een synthetisch rubber te maken.