Een handwarmer (soms hotpack genoemd) is een plastic zakje dat onderkoeld natriumacetaat (CH3COONa) in water bevat. Door het metalen plaatje in de vloeistof te knikken wordt de latente warmte vrijgegeven.
De heat pack begint warm te worden zodra de buitenste plastic verpakking wordt verwijderd en de pad in aanraking komt met zuurstof uit de lucht. Hierdoor ontstaat een chemische/onschadelijke reactie die warmte opwekt. Wij hebben deze warmtepacks verkrijgbaar in 40 uur en 72 uur variant.
Gooi een paar losse kristallen in je bekerglas, steek je vinger erin of giet de vloeistof vanaf een centimeter of twintig op het aanrecht. Het resultaat is spectaculair. De kristallisatie is exotherm, dat wil zeggen dat er warmte bij vrijkomt en dat is precies wat er gebeurt in de hotpack.
Handverwarmers bevatten een gel dat geactiveerd wordt door het indrukken van een metalen button. Hierdoor ontstaat een chemische reactie en komt warmte vrij. Na gebruik wordt de handverwarmer in heet water gelegd, waardoor hij opnieuw gebruikt kan worden.
Een hotpack bestaat uit een plastic zakje met daarin een oververzadigde oplossing en een metalen muntje. Wanneer je het muntje indrukt, zal de vloeistof uitkristalliseren. Hierbij komt warmte vrij waarmee je je kan verwarmen. Hotpacks worden vaak gebruikt door bergbeklimmers om bijvoorbeeld hun voeten warm te houden.
Een warm bad, een hotpack of een warmtepleister helpen je spieren ontspannen en de bloedsomloop te bevorderen. Let wel op met warmtepleisters; je moet er niet mee gaan slapen, want ze kunnen soms brandwonden veroorzaken.
In de Qutenza pleister zit de scherpe prikkelende stof capsaïcine.
Je kunt een handwarmer of gelkussen zo vaak gebruiken als je wilt, maar het kan na verloop van tijd verslijten als je het veel gebruikt.
Er zit een klein metaaltje in de handwarmers, dit moet je klikken. Dan worden ze warm en kun je ze gebruiken. Na gebruik moet je ze gewoon een tiental minuten in kokend water stoppen, tot de binnenkant terug vloeibaar is. Dan zijn ze terug klaar voor gebruik.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.
"Door kou vernauwen de bloedvaatjes zich. Daardoor komt er minder bloed in het weefsel terecht. Dat zorgt ervoor dat er minder zwelling optreedt én dat je enkel minder dik en blauw wordt. Het is wel belangrijk dat je direct na de verzwikking een icepack of een zak met ijsklontjes op de verzwikte plek legt.
Het meest gebruikte protocol is 20 minuten koelen, dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd.
Adviseer om het koelen 4 – 5 keer te herhalen, wanneer de pijn dat nodig maakt. Koelen heeft alleen de eerste 24 uur zin. Wikkel de coldpack/ het ijs in een dunne theedoek/washand of doet de coldpack in de bijgeleverde hoes, om te voorkomen dat de huid bevriest.
Zo gebruik je de Hotpacks: Plaats de Hotpack gedurende 5 minuten in heet water of verwarm ze 1,5 tot 2 minuten op 600 watt in de magnetron. Wikkel een doek om de Hotpack heen om je huid te beschermen. Plaats de Hotpack drie keer per dag zo'n 20 minuten op de pijnlijke plek.
Wat is een coldpack? Een coldpack (ook wel coolpack of icepack genoemd) wordt gebruikt om te koelen. Het wordt vaak ingezet voor het ontzwellen van letsels aan ledematen, met name verstuikingen, verzwikkingen, ontwrichtingen en kneuzingen. Via het ontzwellen wordt ook de pijn verlicht.
Door het zakje met de gekristalliseerde oplossing ongeveer 10 minuten te verwarmen tot boven zijn smeltpunt (80°C), bijvoorbeeld door het te koken in water, verloopt de omgekeerde reactie. Hierbij wordt de inhoud van het zakje weer vloeibaar, waarna het verwarmertje opnieuw gebruikt kan worden.
Met deze handwarmer behoren koude handen tot het verleden. Ze zijn uitermate geschikt om te gebruiken bij koud weer. Ze zijn uit de verpakking direct te gebruiken en werken wel 7 uur achter elkaar. De handwarmer past in iedere handschoen, jas- of broekzak.
Voor eenmalig gebruik.
De exotherme reactie verbruikt de actieve kool en oxideert het ijzer. Zodra de brandstof op is, stopt de reactie en wordt het poeder hard.
Productbeschrijving. Deze Peacock handwarmer werkt op benzine. Door een gloeiend kousje worden de benzinedampen verbrand waardoor je handen en jaszakken warm worden en blijven gedurende de koude dagen.
Er mag maximaal 1 pleister per dag worden aangebracht. De pleister dient alleen op een droge, onbeschadigde huid te worden gebruikt. Trek de beschermfolie los. Breng de pleister met de kleefzijde aan op de huid over de pijnlijke plek.
- Voor een optimaal resultaat, laat de pleister gedurende 10 uur op de huid zitten. Breng hem echter niet langer dan 10 uur aan op hetzelfde gebied. Je kan eventueel wel, 24 uur later, een andere pleister op hetzelfde gebied aanbrengen. - De pleister blijft zitten en is gemakkelijk verwijderbaar.
De pleister zorgt gedurende 10 uur voor een aangename warmte, waardoor vastzittende, pijnlijke spieren losgemaakt worden. Bovendien verbetert het de bloedcirculatie, waardoor de pijn verlicht wordt. De dunne, discrete pleister is ontwikkeld om daar te werken waar u pijn heeft en helpt u snel weer actief te zijn.
Infrarood(straling) biedt pijnverlichting bij nek- en rugklachten. Heb je last van je nek, rug of schouders, zoals spierpijn of pijnlijke spieren of gewrichten? Dan kan een therapeutische Health Mate infraroodsauna helpen om deze pijn te verminderen.