Kip bevat, net als andere naturel vleessoorten, geen FODMAP's, gluten of lactose.
Wat is er voor lactosevrij broodbeleg? Hierbij gaat het om vleeswaren zonder toevoegingen zoals: Rookvlees, fricandeau, rosbief, kipfilet, harde Nederlandse kaas, pindakaas en zoet beleg als honing, jam, appeltroop, suiker en pure hagelslag. Let wel altijd op, want het kan per merk verschillen.
Op het etiket staat of er melk of melkbestanddelen in een product zitten. Als dat zo is, bevat het product vrijwel altijd ook lactose. Harde kaas, zoals Goudse kaas, is daarbij de uitzondering. Daar zit wel melk in, maar (bijna) alle lactose is eruit.
Hieronder een lijst met een paar vervangende producten welke lactosevrij zijn. Aardappelen: Verse aardappelen, in blik of glas, (diepvries) patates frites, aardappelschijfjes en rösti. Brood en ontbijtproducten: Zelfgebakken brood van tarwemeel, gist, water en broodzout, matses, donker roggebrood en rijstwafels.
Lactose-intolerantie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de hoeveelheid lactose die iemand met eten en drinken binnenkrijgt. Een diëtist kan bepalen hoeveel lactose iemand kan verdragen en de voeding hier op aanpassen. Hierdoor worden de klachten vaak minder.
Wie zich afvraagt of gehakt lactose bevat? Ja hoor, commercieel bereid vlees, zoals blinde vinken, worsten, bereide américain en dus ook gehakt, bevat lactose. Het is dus belangrijk dat je bij de slager of supermarkt informeert naar de ingrediënten en dat je onbereid gehakt besteld.
Voedselovergevoeligheid of intolerantie
Eet jij al lekker healthy maar ben je toch vaak moe en heb je wel eens last van een opgezette buik, een onrustige huid of hoofdpijn? Dan heb je misschien een voedingsintolerantie of voedselovergevoeligheid. Een veel voorkomende intolerantie is een lactose-intolerantie.
Vis, vlees, groenten, aardappelen, fruit en rijst bevatten bijvoorbeeld helemaal geen lactose.
In veel soorten mayonaise uit de fabriek zit melkzuur verwerkt.Dit wordt meestal NIET van melk gemaakt. Is dit niet dikgedrukt of apart vermeld, dan is deze zeer waarschijnlijk niet gemaakt uit melk en oké om te eten.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Wanneer heb je resultaat van een lactosevrij dieet? Gemiddeld genomen zal het 14 dagen duren voordat je enig resultaat kunt merken. Natuurlijk als je stopt met lactose eten zullen klachten als diarree en buikpijn direct verdwijnen.
Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten. Het komt echter wél voor dat bakkers voor speciaal brood kiezen om een deel van het water te vervangen voor melk(poeder).
Er bestaan de dag van vandaag gelukkig al veel meer alternatieve producten, maar veel producten zijn ook van nature lactosevrij: Groenten, fruit, olie, noten, pasta, aardappelen, brood, eieren, vis, water …
Kazen. Bij de productie van kaas wordt melk (en dus lactose) gebruikt. Toch zal er in kazen die lang hebben gerijpt (bijna) geen lactose meer aanwezig zijn.
Om met lactose-intolerantie om te gaan, moet u weinig of geen voedingsmiddelen met lactose nemen. Meestal is het wel mogelijk om, goed verdeeld over de dag, een beperkte hoeveelheid zuivelproducten te gebruiken; we spreken dan van een lactosebeperkte voeding.
Lactose-intolerantie bij volwassenen en ouderen is vrij goed te herkennen, omdat vrij snel na het nemen van zuivelproducten klachten ontstaan. Na het gebruik van lactose-houdende producten krijg je vaak snel last van een rommelende of opgezette buik, krampen en daarna diarree.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.
Meestal is het niet nodig om dan helemaal geen melk en melkproducten meer te gebruiken. In Nederlandse harde kazen zoals Goudse kaas zit geen lactose. Tijdens de rijping van de kaas wordt lactose namelijk volledig afgebroken. In zachte kazen en zuivelproducten zoals yoghurt en vla zit nog wel lactose.
Waar zit lactose in? Lactose komt uitsluitend voor in moedermelk van zoogdieren. Het zit dus niet in andere voeding zoals groenten, fruit of vlees.
Groenten, fruit, kruiden, aardappelen, rijst, pasta, noten en zaden zijn van nature lactosevrij. De meeste soorten ontbijtgranen en volkorenbrood bevatten geen lactose.
Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten.
Zure melkproducten, zoals yoghurt en karnemelk, bevatten minder lactose. Dit komt doordat bij de fermentatie de lactose deels wordt afgebroken. Je kunt deze producten bij een lactose-intolerantie daarom beter verdragen dan melk.
Het gaat hierbij om een immuunreactie, waarbij schade kan ontstaan aan onder meer de darm. Bij lactose-intolerantie worden deze eiwitten wel verdragen, maar is de onverteerde lactose de veroorzaker van de klachten; vervelend, maar niet gevaarlijk. Bij lactose-intolerantie is er dus geen sprake van een immuunreactie.