Ultraviolet en infrarood kunnen we niet zien, met uitzondering van ultraviolette fluorescente kleuren. Daarom maken ze geen deel uit van het dilemma 'een object bekijken versus behouden', omdat ze enkel schadelijk zijn. Sommige lichtbronnen geven ultraviolette en infrarode straling vrij. Die kan schade veroorzaken.
In natuurlijk optische straling, zoals zonlicht, zit naast zichtbaar licht altijd uv- en infraroodstraling. Kunstlicht kan meer of minder van dergelijke straling bevatten.
Een infraroodafstandsbediening verzendt een signaal door middel van infraroodlicht. U kunt dit licht niet met het blote oog zien, maar als u een digitale camera, camera van een mobiele telefoon of een camcorder in de cameramodus gebruikt, kunt u het signaal wel zien.
Naast zichtbaar licht is er ook straling die we niet kunnen zien. Een voorbeeld hiervan is infrarode straling (afgekort met ir-straling). Dit is straling die wordt uitgezonden door warme voorwerpen zoals een verwarming, de zon en ook mensen en dieren. Deze straling kunnen we niet zien, maar wel voelen als warmte.
Doordat ze infrarood kunnen zien, zien ze heel makkelijk warmbloedige dieren, zoals zoogdieren en vogels. Dus als je weer een mug hoort rondzoemen, dan weet je dat deze op zoek is naar een warm lichaam. Na al die jagende en bloeddrinkende dieren is het misschien niet verrassend dat ook de piranha infrarood kan zien.
Het menselijk oog is, in tegenstelling tot wat altijd werd gedacht, in staat om infrarood licht waar te nemen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Als de lichtdeeltjes van een infrarood laser twee keer snel achter elkaar een specifieke cel in het netvlies raken, kunnen mensen het licht detecteren.
Het principe van verlies van warmte is bij een muur en een ruit dus hetzelfde: de infraroodstraling gaat er niet doorheen, echter warmt zowel de muur alsook de ruit op, en de muur en ruit warmen verder op totdat ze de buitenlucht bereikt hebben. Daar geven ze hun warmte middels straling weer af.
Een infrarood paneel aan de wand straalt ongeveer 3 ver. Dit is de gemeten afstand tussen het infrarood paneel en het te verwarmen object, zoals meubels of mensen. Een infrarood verwarmingspaneel plafond heeft een bredere warmteverspreiding. Deze kan wel tot 5 à 6 meter ver stralen, omdat de stralen van bovenaf komen.
Een infrarood wandpaneel straalt ongeveer 3 meter ver, terwijl een infrarood plafondpaneel tot 5 à 6 meter ver kan stralen. Het vermogen (aantal watt) van het paneel is ook bepalend voor de warmteverspreiding.
Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog. We kunnen het wel voelen, als warmte. De zon is de grootste bron van infraroodstraling, ruim 53% van de elektromagnetische straling van de zon bestaat uit infraroodstraling.
Blacklights geven een vorm van licht die wij niet kunnen zien. Ze schijnen hoge golflengte uv-straling uit die niet schadelijk is voor de mens. Bepaalde stoffen nemen deze uv-straling op en zenden het uit als zichtbaar licht.
Op aarde zien we veel van die straling als zichtbaar licht. Maar de meeste straling is onzichtbaar: zoals ultraviolette straling, röntgenstraling, radio- en microgolven. Deze kunnen wel zichtbaar gemaakt worden met speciale camera's.
Doordat infraroodstraling de doorbloeding verbetert, is dit goed voor uw huid. Nieuwe cellen kunnen sneller en beter worden opgebouwd en oude cellen worden sneller afgevoerd, wanneer de doorbloeding verbetert. Doordat cellen sneller worden opgebouwd, herstelt u ook sneller van wondjes of beschadigingen aan de huid.
“Het lichtspectrum is ook heel belangrijk, dat is het deel van het elektromagnetisch spectrum dat voor een kip zichtbaar is. Dat is anders dan bij een mens, omdat ze bijvoorbeeld infraroodlicht beter kunnen zien, dat stimuleert zelfs het leggen van een ei.
Korte-golf-infrarood of infrarood A bestaat uit de kortste golven van het infrarode spectrum. Deze golven zijn heel snel en dringen zo tot diep in de huid door (tot 7 mm diep). Daar helpen ze bij het verlichten van de pijn in gewrichten en spieren.
Om ervoor te zorgen dat de panelen op de juiste temperatuur en onbelemmerd kunnen werken, vragen onze instructies om geen voorwerpen binnen 400 mm van de voorkant van het paneel en niet binnen 200 mm van de zijkanten van het paneel te plaatsen.
De beste plek om het paneel te plaatsen is aan het plafond. De stralen hebben dan het grootste bereik.
1. Is infrarood schadelijk voor de gezondheid? Op de vraag of infrarood gevaarlijk is voor de gezondheid kunnen we kort zijn. Nee, de infraroodstraling die infrarood verwarmingspanelen uitstralen is bij correct gebruik absoluut niet schadelijk.
Wil je een ruimte van pakweg 20 vierkante meter verwarmen, dan heb je een vermogen nodig van om en bij de 2000 watt. Je zou dan kunnen kiezen voor 20 panelen van elks 100 watt of je zou kunnen kiezen voor één paneel van 2000 watt.
Een infrarood (IR) paneel als bijverwarming kan het energieverbruik van de hoofdverwarming (nu nog bijna altijd een hr-ketel op gas, soms een warmtepomp op elektriciteit) verminderen.
In tegenstelling tot convectie verwarming die eerst de lucht verwarmt en warmte verliest door tocht. Infraroodwarmte ontsnapt niet door tocht en zorgt voor een constante luchtvochtigheid. Daardoor is het infrarood verwarming verbruik veel efficiënter en zuiniger.
De infrarode straling kunnen we evenmin zien, maar wel voelen en meten als warmte.
Het korte antwoord is ja, infrarood is geschikt om een heel huis op een comfortabele manier te verwarmen. Infraroodpanelen zijn zelfs geweldig omdat ze geen gas verbruiken, alleen elektriciteit! Deze moderne elektrische verwarmingsoplossing biedt een diepe warmte voor vrijwel alle kamers in jouw woning!
Infrarood stralen geven warmte af omdat onze huid en kleren het licht opnemen. Het verschil is duidelijk merkbaar als je in de zon zit ten opzichte van de schaduw. Dankzij de infrarood straling heb je het in de zon lekker warm. Infrarood verwarming zal net als de zon objecten verwarmen, niet de omgeving of de lucht.