Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Mensen die binnen altijd verf op terpentine basis hebben gebruikt kunnen dit gewoon overschilderen met een verf op water basis.
Beits op waterbasis droogt sneller, ruikt minder en vergeelt minder snel. Maar beits op terpentine basis is duurzamer en impregneert.
Als je verf op terpentinebasis koopt moet je er rekening mee houden dat de verf vergeelt. Dit gebeurd alleen als je een wit of een tint uit wit koopt bijvoorbeeld RAL 9010 of RAL 9016. Sommige verffabrikanten hebben een oplossing voor het vergelen. Je kunt dan kiezen uit Sigma S2U Satin of Wijzonol op terpentinebasis.
Alkydverf over acrylverf aanbrengen, is dat mogelijk? Goed nieuws! Dit is geen enkel probleem, want alkydverf kan gewoon over watergedragen verf worden aangebracht. Je kunt er eventueel voor kiezen om nog een extra primer aan te brengen als tussenlaag, maar als de ondergrond goed is, is dit niet noodzakelijk.
Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Verf op water basis is over het algemeen de beste keuze voor houtwerk binnenshuis. Voordelen hiervan zijn: geur arm, snel drogend, niet vergelend, goed elastisch, en beter voor het milieu als traditionele verf. Ook hebben (vooral grond) verven op water basis vaak een zeer goede hechting op verschillende ondergronden.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: de ondergrond is niet goed ontvet of er is niet geschuurd. Het kan ook zijn dat er geen grondverf is gebruikt of dat het hout te warm is geweest of nog vochtig is. Wat ook kan is dat de grondverf of 1e verflaag nog niet goed waren uitgehard.
Witte verf op terpentinebasis vergeelt zelfs nog sneller als er geen zon- of daglicht bij kan komen. Dit wordt ook wel donkervergeling genoemd. Je ziet dit vooral op de sponningen en de binnenkanten van kelder- of toiletdeuren. Witte verf die binnenshuis vergeelt is altijd verf op terpentine (alkyd) basis.
Een verf op waterbasis droogt snel, omdat water makkelijk vervliegt onder de juiste omstandigheden. Terpentine heeft langer de tijd nodig. Een verf op waterbasis kan je dus veel sneller overschilderen dan verf op terpentinebasis. Maar let wel op: droogtijd is iets anders dan de uithardingstijd.
Beits over beits
Het hout grof opschuren zodat de biofinish en oilfinish goed in het hout kunnen trekken. Wanneer er een dekkende beits op het hout zit kan het zijn dat de houtstructuur niet goed zichtbaar wordt. Meer wegschuren van de oude beitslaag is dan het devies.
Door de vochtregulerende werking, staat watergedragen beits vocht makkelijker af. De beits neemt het water van buitenaf dus niet op, waardoor u de druppels regenwater letterlijk op het hout kunt zien liggen. Hierdoor bladdert de beits minder snel van uw gebeitste tuintafel of schutting en krijgt houtrot geen kans.
Over het algemeen is één laag beits voldoende. Vooral als je schutting uit zachthout bestaat. Toch kan het zijn dat je nog een tweede laag beits wil aanbrengen. Bijvoorbeeld om een betere dekking te krijgen of om de kleur nog beter uit te laten komen.
Als de verflaag een beetje opweekt/kauwgumachtig wordt en afgeeft, dan gaat het om een waterverdunbare pu-acrylaatverf. Als de verf niet oplost, dan is het een waterverdunbare of terpentineverdunbare alkyd- of pu-alkydverf.
Over een beits kan prima een hoog of zijdeglansverf worden aangebracht. Wel eerst ontvetten met Alabastine Verfreiniger, schuren en stofvrij maken en nogmaals ontvetten. Bij een buitensituatie kan de vochtregulerende eigenschap van beits verloren gaan.
Daarnaast is er verf op terpentinebasis. Dit wordt ook wel terpentinegedragen-verf of alkydverf genoemd. In plaats van water wordt er gebruik gemaakt van terpentine om dit product te verdunnen. De verf bevat meer schadelijke stoffen en is daarom ook meer schadelijk voor zowel jouw gezondheid als voor het milieu.
Watergedragen Verf en Acrylverf
Alkydverf is gewoon net wat sterker en kan beter tegen UV straling. Het verwerken hiervan is ook wat makkelijker en de levensduur een stuk langer. Kies bijvoorbeeld voor de Favorit LGX Gloss of de Sikkens Rubbol SB voor een optimaal resultaat.
Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer. Ook is het met dit soort producten mogelijk om een hogere glans graad te behalen als verf op water basis. Verder zijn lakken op terpentine basis makkelijker te verwerken doordat ze trager drogen en dus makkelijker vloeien.
Welke witte verf vergeeld niet? Alleen de watergedragen lakken en verf vergelen niet binnenshuis. Gebruik daarom altijd een watergedragen verf voor binnen. Ook Ral 9010 vergeelt binnen als er met een alkydverf is gewerkt, na een aantal jaar is de Ral 9010, Ral 9001 geworden.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Je kunt een watergedragen verf over een verflaag op terpentine basis aanbrengen. Allereerst goed ontvetten en schuren, en vervolgens een hechtprimer op waterbasis aanbrengen voor een goede hechting. Daarna kan je 1-2 lagen aflakken met een watergedragen verf.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Als de verflaag een beetje opweekt/kauwgumachtig wordt en afgeeft op uw doek, dan zit er hoogstwaarschijnlijk een watergedragen (acrylaat) verf op. Als de verf niet oplost is het een oplosmiddel houdende (alkyd) verf.