ELV palliatief: deze zorg is bedoeld als u in uw laatste levensfase zeer intensieve zorg en begeleiding nodig heeft die thuis niet kan worden geboden. Uw arts heeft hierbij vastgesteld dat uw levensverwachting drie maanden of korter is. Onze specialist ouderengeneeskunde is eindverantwoordelijk voor uw medische zorg.
Het kortdurend eerstelijnsverblijf (ELV) is er voor de zorg en opvang voor patiënten die vanwege medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Het ELV kent 3 vormen van zorg: het hoog en laag complexe bed en de bedden voor palliatief-terminale patiënten.
Vanuit de wettelijke aanspraak stopt de vergoeding van elv na 3 jaar. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Verblijf (Zvw) van het Zorginstituut Nederland (ZINL).
U komt in aanmerking voor Eerstelijnsverblijf wanneer u om medische redenen tijdelijk zorg en/of behandeling nodig hebt. We spreken over Eerstelijnsverblijf hoog complex als u meerdere, elkaar beïnvloedende aandoeningen of beperkingen heeft.
Eerstelijnsverblijf (ELV) laag complex
U komt in aanmerking voor Eerstelijnsverblijf laag complex wanneer u vanwege een enkelvoudige aandoening tijdelijk zorg en/of behandeling nodig hebt. Eerstelijnsverblijf (ELV) is een kortdurend verblijf in een zorginstelling, vanwege medische redenen.
Binnen ELV zijn er drie vormen: laag-complex, hoog-complex en palliatieve terminale zorg. Bij ELV laag-complex is er sprake van enkelvoudige problematiek en blijft de medische eindverantwoordelijkheid bij een huisarts.
Bij het vaststellen van de medische noodzaak voor opname in het ELV zijn twee artsen betrokken: een insturende arts en een opnemende arts. De insturende arts is in de regel een huisarts vanuit de thuissituatie of een specialist vanuit het ziekenhuis.
Wie betaalt een eerstelijnsverblijf? Eerstelijnsverblijf (ELV) valt onder het basispakket van uw zorgverzekering. U betaalt geen eigen bijdrage, maar wel het eigen risico. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen wat in uw geval de kosten zijn.
Het grootste verschil zit hem in het feit dat GRZ zich specifiek richt op kwetsbare ouderen met multimorbiditeit en revalidatie als doel heeft. Daarnaast is voor opname binnen de ELV van tevoren geen opname in een ziekenhuis of andere zorginstelling nodig.
Voor zorg geleverd op basis van ELV hanteert Dennenheuvel de door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vastgestelde dagtarieven. Voor ELV Hoog complex is dit € 223,50 en voor ELV Laag complex is dit € 160,17 per dag.
Kan een thuiswonende verzekerde met een Wlz-indicatie worden opgenomen in het eerstelijnsverblijf (ELV)? Een verzekerde die Wlz-zorg thuis krijgt, kan tijdelijk worden opgenomen in een Wlz-instelling als zorg thuis even niet mogelijk is. De leveringsvorm voor Wlz-zorg moet dan worden gewijzigd in verblijf.
In het Besluit zorgverzekering is aan dit verblijf een maximum van 1095 dagen (drie jaar) verbonden.
U komt voor ZZP 9b in aanmerking als u verpleging, verzorging, behandeling en therapie nodig heeft om herstel te bevorderen na een operatie of behandeling in het ziekenhuis. U heeft intensieve revalidatie nodig voor een periode langer dan 3 maanden. En het is nog niet zeker dat u weer terug kunt naar uw eigen huis.
Veel mensen lukt het om na de revalidatie terug naar huis te gaan. Samen met u beoordelen wij of er hulpmiddelen of aanpassingen in uw huis nodig zijn. Mocht dat zo zijn, dan kunt u dit regelen via de gemeente van de plaats waar u woont. Als u thuis nog extra hulp nodig heeft, dan kan de thuiszorg uitkomst bieden.
Eerstelijns verblijf (ELV) wordt sinds 1 januari 2017 gefinancierd vanuit de zorgverzekeringswet. Door deze verandering kun u als huisarts verwijzen naar een eerstelijns verblijf voorziening. Eerstelijns verblijf is mogelijk vanuit de thuissituatie, na een ziekenhuisopname of SEH-bezoek.
Geriatrische revalidatiezorg (GRZ ) is bedoeld voor kwetsbare ouderen. Doel is om hen te helpen terugkeren naar de thuissituatie om zo goed mogelijk deel te kunnen blijven nemen aan het maatschappelijk leven.
Uw huisarts of specialist geeft aan dat u elv nodig heeft voor uw gezondheid. Dan krijgt u een medische indicatie van uw huisarts. Uw huisarts werkt nauw samen met de wijkverpleegkundige.
De duur van uw revalidatie is afhankelijk van uw vraag en aandoening. In samenspraak met de specialist ouderengeneeskunde wordt bepaald hoe lang u revalideert. De gemiddelde verblijfsduur is 2 tot 6 weken. Afhankelijk van uw situatie kunt u ook revalideren vanuit huis.
De eisen zijn aangescherpt: een voorafgaande ziekenhuisopname is voortaan verplicht en geriatrische revalidatie kan niet meer in dagbehandeling worden aangeboden zonder dat er een klinische revalidatieperiode aan voorafgaat. Ook kunnen patiënten niet meer direct worden ingestuurd door de huisarts.
Het doel van de zorg is om ervoor te zorgen dat de patiënt zo snel mogelijk weer naar huis kan. De zorg wordt maximaal 6 maanden vergoed vanuit de basisverzekering.
De Wet langdurige zorg (Wlz) geeft recht op zorg aan mensen die blijvend zijn aangewezen op 24 uur per dag zorg nabij of permanent toezicht. Dat betekent dat iemand niet alleen kan worden gelaten. Daarnaast staat vast dat dit voor de rest van zijn leven zo is.
Tweedelijnszorg is zorg waar je een verwijzing voor nodig hebt. Bijvoorbeeld onderzoek door specialisten, behandelingen bij revalidatie en bezoek aan een ziekenhuis. Voor het grootste gedeelte valt tweedelijnszorg onder je basisdekking. In veel situaties gaat het echter wel eerst van je eigen risico af.
Om hiervoor aanmerking te komen dient u in het bezit te zijn van een zogenaamde zorgindicatie. Hierin staat beschreven op welke zorg u recht heeft. U kunt een zorgindicatie aanvragen bij het CIZ. Het CIZ beoordeelt of uw zorg valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz).
Zorgindicatie aanvragen via wijkverpleegkundige en huisarts
Een zorgindicatie is aan te vragen bij uw wijkverpleegkundige of huisarts wanneer het thuis niet meer goed gaat.