Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels! Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter.Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand.
Slechts één portie spruitjes van 200 gram zal aan jouw dagelijkse behoefte van vitamine C en vitamine K voldoen, terwijl je ook veel folaat, kalium, B-vitamines, mangaan en tal van andere voedingsstoffen zult binnenkrijgen.
Spruitjes zijn goed voor je. Ze bevatten maar liefst dubbel zoveel vitamine C als sinaasappels. Het zijn toppers onder de kolen. Bloemkool, savooikool en andere kolen bevatten allemaal belangrijke voedingsstoffen.
Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten. Als je een netje/zakje van 500 gram voor 2 hebt gekocht, combineer het dan met cherrytomaatjes en bijvoorbeeld ui voor jouw dagelijkse 250 gram groenten.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Spruitjes zijn de meest vitaminerijke wintergroente en zijn rijk aan vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en kalium.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Kortom: Spruitjes kunnen rauw worden gegeten. In tegenstelling tot bepaalde andere groenten, granen en peulvruchten, bevatten spruitjes niet de gebruikelijke antinutriënten die sommige mensen vermijden. Wel kun je het glucosinolaatgehalte verminderen door ze te koken.
Spruitjes zijn een koolsoort (Brassica), een geslacht uit de kruisbloemenfamilie (Cruciferae of Brassicaceae).
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Ze bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel: in 100 gram rauwe spruitjes zit maar liefst 150 milligram vitamine C, terwijl in 100 gram sinaasappel 'slechts' 51 milligram vitamine C zit. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor een volwassen persoon is 75 milligram vitamine C per dag.
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Waarom is spinazie goed voor je gezondheid:
Spinazie zit boordevol gezonde voedingstoffen. Vooral thiamine (vitamine B1), folaat (vitamine B11), vitamine K, bètacaroteen en het mineraal kalium zijn volop aanwezig.
2/ Spruitjes opwarmen
giftig worden. Daardoor kan de groente kankerverwekkend worden. Niet langer dan twee dagen in de koelkast (en wél in een afgesloten bakje).
Spruitjes invriezen
Om spruitjes in de diepvries te bewaren moet je ze eerst even blancheren vooraleer ze in te vriezen (-18°C). In een goed afgesloten bakje of plastic zak blijven ze zeker een jaar goed. Vries ze niet allemaal samen in, maar verdeel de spruiten per portie.
Zowel gekookte als rauwe spruitjes kun je in de diepvries bewaren. Let op: ze mogen niet te lang in kamertemperatuur liggen. Daarnaast moet je alleen verse, rijpe spruitjes zonder rotte plekken invriezen.
Vanaf de 13de eeuw zou men in de omgeving van Brussel spruitjes cultiveren. Ze zouden in de 18de eeuw uitgroeien tot de spruitjes die we nu nog altijd kennen. Omdat deze zo populair werden, spreekt men nog altijd van Brusselse Spruiten.
Spruitkool ofwel spruitjes (een kleine koolgroente) Spruit (gras), zijscheut van een grasachtige plant. Scheut (plant), scheut van een plant. Spruitgroente, groente die als kiemplantje wordt geoogst en gegeten.
Bloemkool koken is erg gemakkelijk
eventueel ongedierte in de groente gaat daarbij dood. Het kleinsnijden in roosjes heeft ook gevolgen voor de kooktijd, die veel hoger is, als je de complete bloemkoolkop gaat koken. Na het wassen kun je deze groente koken.
Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca. 3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.