Opsomming. Signaalwoorden: en, ook, verder, ten eerste/ten tweede, in de eerste plaats/in de tweede plaats, daarnaast, bovendien, vervolgens, ten slotte, als laatste. Voorbeeld: daarnaast houd ik ook veel van boerenkool en vissticks.
Opsomming die uit woordgroepen of delen van zinnen bestaat
De zin die de opsomming inleidt, eindigt met een dubbele punt. Elk onderdeel van de opsomming begint met een kleine letter en eindigt met een puntkomma; alleen het laatste onderdeel van de opsomming krijgt een punt.
Als je een opsomming opneemt in de lopende tekst, plaats je een komma tussen de verschillende onderdelen. Daarbij is het van belang dat de onderdelen dezelfde zinsstructuur en grammatica hebben. Tussen het een-na-laatste en het laatste onderdeel van de opsomming komt het voegwoord “en” of “of” te staan.
Elk onderdeel begint met een kleine letter. Na de leden van de opsomming staan doorgaans puntkomma's en na het laatste lid een punt. Als de opsomming bestaat uit erg korte delen, kunnen in plaats van puntkomma's ook komma's gebruikt worden, of kunnen alle leestekens achterwege blijven.
Opsommingstekens zijn symbolen, zoals bolletjes of streepjes, die de verschillende onderdelen van een lijst markeren. De onderdelen van een lijst springen ook een stuk in zodat ze iets meer naar rechts staan dan normale tekst.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: opsomming (zn) : cedel, ceel, enumeratie, lijst, nummering, opgaaf, opgave, opnoeming, optelling, register.
Je schrijft geen extra punt aan het einde van een zin als de zin eindigt met de punt van een afkorting. Je schrijft geen extra punt aan het einde van een zin als de zin eindigt met een punt van een citaat voor de aanhalingstekens. Je schrijft geen punt na een titel of achter een adres.
- Uitspraak-opsomming
Na een uitspraak of bewering worden verschillende dingen achter elkaar opgenoemd. Signaalwoorden: ook, verder, bovendien, nog, daarnaast, niet alleen ... maar ook, ten eerste ... ten tweede.
Puntsgewijze opsommingstekens. Voordat je begint aan de opsomming, zorg je ervoor dat de zin die de opsomming inleidt, eindigt met een dubbele punt (:). Wanneer de opsomming bestaat uit hele zinnen – dus geen zinsdelen of woorden – eindig je de zin met een punt, uitroepteken of vraagteken.
aanhalingstekens: zet een punt of een vraagteken steeds binnen de aanhalingstekens. Kondig een opsomming, een uitleg, een citaat of een reden aan met een dubbele punt. Vermijd verwarring: gebruik nauwelijks gedachtestreepjes en haakjes.
De apostrof, het weglatingsteken of het afkappingsteken is een leesteken in de vorm van een kommaatje bovenaan de regel ('). Sinds de introductie van schrijfmachines en vooral sinds de opgang van computers wordt voor de apostrof vaak hetzelfde teken gebruikt als voor het accent.
De dubbele punt betekent in het eerste deel van de zin meestal “het volgende” of “als volgt” en in het tweede deel van de zin meestal “namelijk”, “want” of “immers”. Wanneer gebruik je een puntkomma? Een puntkomma gebruik je tussen twee hoofdzinnen en bij opsommingen.
Hoe leer je signaalwoorden? Het eerste wat ik je kan vertellen is dat het stampen, stampen, stampen en herhalen, herhalen, herhalen is. Wat ik vaak doe is dat ik de woordenlijst erbij pak en de woorden een keer overschrijf op papier. Dit zorgt ervoor dat de woorden al in mijn hoofd komen.
Als ik een hond neem, wil ik alleen een grote hond. Zo'n hond als mijn buren ook hebben bijvoorbeeld (voorbeeld). Ik zou graag goed Engels willen leren praten (uitspraak), want het is een wereldtaal (argument). In dit voorbeeld weet je dankzij het signaalwoord want dat er een argument komt.
Signaalwoorden: en, ook, verder, bovendien, daarnaast, voorts, niet alleen… maar ook, zowel… als, noch… noch, daar komt nog bij dat, ten eerste (op de eerste plaats), ten tweede, ten derde, ten slotte, enzovoort.
Voor en achter een beletselteken komt doorgaans een spatie. Als evenwel een woord wordt afgebroken, komt er geen spatie voor het beletselteken. Tenzij het beletselteken tussen haakjes staat, komt er aan het einde van een zin geen punt achter het beletselteken. Het derde puntje vormt dan de zinsafsluiting.
De meningen over het boek zijn dus nogal verdeeld (conclusie). In dit voorbeeld weet je dankzij het signaalwoord dus dat er een conclusie komt. Eerst worden er twee uitspraken gedaan en daarna wordt er een conclusie getrokken uit deze uitspraken.
Oplijsten betekent 'in een lijst zetten, opsommen, een lijst aanleggen van' en is standaardtaal in België.
Opsommingen in een lopende tekst
Het verwerken van een opsomming in een lopende tekst is vrij gemakkelijk. Het enige wat je hoeft te doen, is het plaatsen van komma's tussen alle delen van de opsomming. Uiteraard eindig je de zin gewoon met een punt of ander leesteken.
Opsommingstekens zijn heel erg belangrijk voor de leesbaarheid van de pagina's op jouw website. Opsommingstekens dragen bij aan het beslissingsproces van de lezer. Op het moment dat je alleen maar grote stukken tekst op de pagina's hebt staan, kost het de bezoeker veel moeite en tijd om de pagina grondig door te lezen.