*Drink je bulletproof koffie rustig op, het is een flinke portie vetten waar je soms nog eventjes aan moet wennen. Voor mij werkt het goed om een kop mee te nemen in een thermosbeker en er zo rustig van te genieten in de ochtend. Neem dan ook niet meer dan 1 a 2 kopjes van deze koffie per dag.
Bulletproof koffie is kort gezegd zwarte koffie met een heleboel vet eraan toegevoegd, in de vorm van boter en olie. Het zou je sportieve prestaties verbeteren, helpen bij afvallen, en je beschermen tegen diabetes en hersenziekten.
Hoe maak je bulletproof koffie
Je zet één of twee bakjes koffie van vers gemalen koffiebonen van goede kwaliteit. De koffie gaat in de blender met één eetlepel MCT olie (C8) en één eetlepel boter van grasgevoerde koeien. Je zet de blender ongeveer 20 seconden aan en je kunt genieten van je koffie.
Het is makkelijk om te bereiden. Je maakt de bulletproof koffie door zwarte koffie met 1 à 2 eetlepels grasboter/BioToday Ghee en 1 à 2 eetlepels BioToday MCT-olie te mengen. Dit kan door gebruik te maken van een blender. Wacht tot het gaat schuimen en voilà je koffie is klaar!
Door kokosolie aan je koffie toe te voegen, zorgt de hitte van koffie dat de kokosolie vloeibaar wordt. Dit geeft jouw dagelijkse kop koffie ook nog eens een wat romige smaak als je de olie goed door de koffie mixt met een kleine handmixer, blender of zelfs met een vork.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
Koffie en kokosolie
Het recept is simpel: maak koffie zoals je gewend bent en voeg hier twee theelepels organische kokosolie aan toe. Roer tot de olie helemaal gesmolten is. Voor het beste resultaat kies je voor filterkoffie en meng je deze vervolgens in een blender met de olie.
Start met 1 theelepel per dag tot max. 6 theelepels per dag. Meer MCT-olie innemen heeft weinig zin.
De voordelen van MCT olie
MCT-olie verhoogt de energie, het uithoudingsvermogen, de stofwisseling, de verzadiging en de hersenfunctie. Vooral in vergelijking met normale kokosolie of andere vormen van gezonde vetten. MCT's ontbreken grotendeels in het typische westerse dieet.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Welke zuivelproducten zijn NIET toegestaan tijdens het ketogeen dieet? Helaas voor de fervente melkdrinkers onder ons, melk is niet toegestaan. Vooral de magere en halfvolle melksoorten zijn een NO GO in het ketogeen dieet. Deze soorten bevatten weinig vet en voornamelijk dus alleen koolhydraten en eiwitten.
Keto Koffie is een koffie zonder melk en suiker maar met toevoeging van gezonde en natuurlijke vetten. Vaak worden MCT olie-poeder of MCT olie hiervoor gebruikt.
Kies voor een kokosmelk met maximaal 2 gram koolhydraten per 100 ml. Gewone melk of room bevat 4 gram koolhydraten per 100 ml en een kopje cappuccino bevat vaak tussen de 100 ml en 150 ml melk.
De bekendste vorm van MCT olie is kokosolie en tegenwoordig overal verkrijgbaar. De echte liefhebbers van bulletproof koffie kiezen vaak voor grasboter. De reden daarvan is dat grasboter een stuk meer omega3-vetzuren en vitamine K2 bevat. Ook bevat het 5x meer linolzuur dan gewone boter.
MCT olie is het deel van kokosolie dat vloeibaar blijft bij kamertemperatuur en is hierdoor makkelijk te gebruiken. Daarnaast geeft de olie snel energie en wordt het niet opgeslagen als vet en daarom wordt het vaak door sporters gebruikt als supplement.
Een ketogeen dieet is een dieet waarbij u geen koolhydraten, weinig eiwitten en veel vetten eet. Een ketogeen dieet zorgt ervoor dat epileptische aanvallen afnemen.
Te gebruiken: alle soorten groente eventueel afgemaakt met MCT-margarine, rauwkost met een dressing zonder olie of met MCT-olie. Producten die u beter kunt vermijden: groente afgemaakt met niet toegestaan vet, groente à la crème, avocado, kant- en klare salades. Gebruik altijd de afgesproken hoeveelheid MCT-vet.
MCT olie (MCT oil), ook wel gefractioneerde kokosolie genoemd, is een olie gemaakt van de middellange ketenvetzuren van kokosolie. MCT staat voor de Engelse benaming Medium Chain Triglycerides. Voor het maken van MCT olie wordt kokosolie gebruikt, omdat kokosolie de rijkste bron is van deze specifieke type vetzuren.
Door een vetbeperkte voeding te gebruiken beperkt u de toestroom van lymfe. Om te voorkomen dat u te weinig calorieën binnenkrijgt wordt de voeding aangevuld met MCT margarine en MCT olie. Andere redenen van het voorschrijven van een MCT dieet kunnen zijn: Ernstige alvleesklier en leveraandoeningen.
Bij gebruik van meerdere eetlepels per dag, kun je de inname het beste zo veel mogelijk over de dag verspreiden. Tot slot is het belangrijk om te weten dat het gebruik van voedingssupplementen als MCT olie geen vervanging is van een gevarieerde voeding.
MCT-olie is tot 177 graden Celcius te verhitten zonder dat de olie gaat roken. Bij verhitting van MCT-olie ontstaat er bij normale kooktemperaturen geen ongezonde transverzadigde vetzuren. MCT-olie is dus uitstekend om gezond mee te koken.
Kokosolie MCT is geschikt voor inname, maar ook uitwendig te gebruiken. Qure Natural Oil – Kokosolie MCT is koudgeperst uit Biologische Kokosnoten. Het koud persen zorgt ervoor dat alle essentiële werkzame stoffen intact blijven.
Een MCT olie die een mix is van caprylzuur (C8) en caprinezuur (C10) of uitsluitend C8 is het beste. Kies altijd voor olie verpakt in glas en niet in plastic. Puur Mieke biedt een goede kwaliteit (99% C8) MCT olie aan, klik daarvoor hier.
Twee eetlepels boter in je koffie is alles dat je nodig hebt om je ontbijt als geheel te vervangen, wat dit een snel alternatief maakt voor mensen die druk bezig zijn. Door je lichaam essentiële vetten en calorieën te geven, presteer je beter dan met een bron van koolhydraten zoals havermout.
Waar kan je kokosolie en kokosboter kopen? Zowel natuurwinkels, biologische winkels als de supermarkt verkopen het. Er zijn zoveel merken en fabrikanten die meeliften met de populariteit van kokosproducten dat het aanbod verwarrend kan zijn.