Ham is bewerkt vlees. Dit soort vlees kan de kans op darmkanker vergroten. Alle vleesproducten die gerookt, gezouten, gedroogd of anderszins geconserveerd zijn, vallen onder bewerkt vlees.
Parmaham (Italiaans: Prosciutto di Parma) is een op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma.
" Prosciutto di Parma is geen bewerkt vlees of worst, maar een product dat gedurende een lange periode rijpt ", vertelde een woordvoerder van het Parma Ham Consortium, een 55 jaar oude organisatie van producenten die de traditionele verwerkingsmethode gebruiken en bewaken die wordt gebruikt in wat een hoofdbestanddeel is van de Italiaanse ...
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie. Vette vleeswaren bevatten 3 keer zoveel calorieën.
Wist je trouwens dat Parmaham een gezond product is om mee aan de slag te gaan in de keuken? Deze ham bevat veel goedaardige vetten en aminozuren en is bovendien ook gemakkelijk te verteren. Je zou voor minder af en toe kiezen voor een lekker sneetje Parmaham!
De aminozuren in prosciutto zijn met name vrije aminozuren, die zeer geschikt zijn voor sporters omdat ze niet verteerd hoeven te worden en kunnen helpen bij spiervermoeidheid tijdens het sporten .
De enige ingrediënten die volgens de productiespecificaties zijn toegestaan, zijn varkensvlees en zout. De analytische controle heeft ook de totale afwezigheid van potentieel giftige stoffen in Parmaham benadrukt.
Achterham: dit onbewerkte vlees komt van het achterpoot van het varken en veel lijkt op beenham. Het verschil met beenham is dat beenham aan het been wordt gezouten en gegaard. Bij achterham maakt dit niet uit. Er zit dus geen verschil in het vlees.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Verse kip, kalkoen, rundvlees, varkensvlees en vis die niet zijn gemodificeerd, worden beschouwd als onbewerkt vlees.
San Daniele komt ook uit Italië en lijkt op de Parmaham, alleen wordt deze langer (minstens 18 maanden) en met minder zout gerijpt. Hierdoor is de ham zachter, zoeter en minder zout van smaak. San Daniele is hierdoor de perfecte ham om zo te eten.
Als u elke dag bewerkt en rood vlees eet, overweeg dan om uw portiegroottes te verkleinen. Artsen raden mensen die te veel vlees eten aan om minder dan 70 gram per dag te eten. Dit staat gelijk aan ongeveer 3 plakjes ham. Minder vlees eten verlaagt uw risico op het ontwikkelen van kanker.
De naam Parmaham is wellicht de bekendste ham van Italië. Deze op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma, mag alleen worden geproduceerd volgens strikte voorwaarden. Zo mogen er geen conserveringsmiddelen of additieven worden gebruikt. Parmaham bestaat dus enkel uit vlees en zeezout.
Goede opties zijn bijvoorbeeld flinterdunne achterham of rauwe ham. Net als rookvlees heeft rauwe ham vaak wel een hoog zout-gehalte, dus zorg dat je niet te veel eet. Vette vleesbeleg soorten die we niet aanraden zijn bijv. spek, bacon, salami, boterhamworst, leverworst, cervelaat, paté en grillworst.
Simpel gezegd is ongezouten ham een ham die een veel natuurlijker uithardingsproces ondergaat. Het belangrijkste verschil tussen ongezouten en uitgeharde ham is het gebruik van synthetisch verkregen nitraten, die kunnen veranderen in kankerverwekkende chemicaliën .
Een verse ham is een ongezouten varkenspoot. De verse ham heeft de term "vers" in de producttitel. De term vers betekent dat het product niet is gezouten in enig proces. De term "kalkoenham" verwijst naar een kant-en-klaar product dat is gemaakt van het gezouten dijvlees van de kalkoen.
Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Kies niet-uitgeharde opties
Lots of ham choices exist at the store. You'll find glazed honey hams , brown sugar cured hams, and other options that are loaded with salt and sugar. Choose uncured options instead. These are usually marked as fresh and are more organic choices that you can season later as you desire.
Soja, granen, peulvruchten, noten of groenten vormen vaak de basis voor plantaardige spreads. Voorbeelden van vegetarisch broodbeleg zijn tapenades, pindakaas (100%) en andere notenpasta's (100%), sesampasta, hummus op basis van kikkererwten, sesampasta en olijfolie en groentespreads.
Met zijn gezonde MUFA's, lage verzadigde vetten en ruime hoeveelheid antioxidanten en ontstekingsremmende plantenvoedingsstoffen is olijfolie geweldig om op brood te smeren of als dip te gebruiken. Je kunt het op smaak brengen met kruiden of knoflook. 2 eetlepels. Pindakaas, amandelpasta en cashewnotenpasta bevatten meestal veel gezonde MUFA's en ze leveren wat eiwitten en vezels.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.Maar niets is minder waar.
Parmaham bevat weinig cholesterol , maar veel eiwitten en additieven.
Parmaham is prosciutto uit de regio Parma in Noord-Italië, met name de gemeente Langhirano. Diners zoeken prosciutto di Parma op vanwege de ietwat zoete, nootachtige smaak. Het is een beroemde combinatie met Parmigiano-Reggiano, een beroemde kaas uit Parma.
Als u zich afvraagt of ham goed voor u is, is het antwoord gemengd. Ham biedt veel gezondheidsvoordelen, maar heeft ook enkele nadelen, zoals een verhoogd risico op hartziekten en kanker . Ham is ook niet zo gezond als gevogelte. Dat komt vooral omdat ham, dat wordt gemaakt door varkenspoot te pekelen, een soort bewerkt rood vlees is.