Er is een oude volkswijsheid die zegt dat bier goed is voor het zog, dus dat van bier de moedermelk beter gaat stromen.
Probeer per dag vier porties melkproducten zoals melk, yoghurt en kaas, of niet-melkproducten zoals noten, tofoe, sesamzaad en groene bladgroenten te eten. Eén portie kan bijvoorbeeld een half kopje groene bladgroenten of een klein stukje 50 g kaas zijn.
Het geven van kunstvoeding, thee, sap of water, heeft invloed op je melkproductie. Het vult het maagje, waardoor je baby langer wacht met vragen om de volgende voeding en hij dus minder aan de borst drinkt. Dit zorgt ervoor dat je borsten minder melk gaan maken.
Hoe vet je moedermelk is, heeft te maken met hoe leeg je borst is. Hoe leger je borst, hoe vetter je melk. Aan het begin van de ene voeding zal je borst voller zijn en je melk dus minder vet dan aan het begin van een andere voeding.
Yoghurt of andere gefermenteerde voeding
Kies voor de volvette variant, gewoonweg omdat je lichaam dit beter kan verteren en je deze goede vetten kan gebruiken om je borstvoeding te ondersteunen. Je kunt ook kiezen voor de plantaardige varianten, wel zonder suiker of zoetstoffen.
De melk is rijk aan proteïnen, suiker, vitaminen en mineralen plus talrijke bioactieve bestanddelen zoals hormonen, groeifactoren, enzymen en levende cellen om de gezonde groei en ontwikkeling van je baby te ondersteunen.
Moedermelkthee, borstvoeding thee of lactatiethee kan bij sommige moeders helpen de melkproductie te verhogen. Gebruik 1 tot 3 koppen thee per dag. Wetenschappelijk is het nooit bewezen, maar het kan geen kwaad om het te proberen.
Als je structureel extra gaat kolven, maak je (te) veel moedermelk aan. Het is vaak voldoende om één keer extra te kolven ergens op de dag. Een goed moment om extra te kolven is bijvoorbeeld na de ochtend voeding. Na de ochtend voeding heb je namelijk meestal wat meer melk.
Als uw baby ook aan de borst drinkt kolf dan na de voeding. In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.
Cafeïnehoudende dranken en borstvoeding
Meer kan je baby lastig of prikkelbaar maken. Let wel, er zit cafeïne in koffie, maar er zit ook cafeïne in sommige theesoorten, frisdrank en chocolade, dus houd hier rekening mee wanneer je de berekeningen maakt van de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt.
Ongezonde vetten mag je aan je voorbij laten gaan. Die zitten onder andere in koekjes, chips, taart en pizza. Ook in veel kant-en-klare producten vind je ongezonde vetten. Als je net bent bevallen, is het belangrijk om veel voeding te eten die rijk is aan vitaminen, mineralen en vezels.
Je kunt aan je borsten voelen of ze goed zijn leeggedronken. Voel regelmatig voor de voeding aan je borsten, zodat je weet hoe ze vol aanvoelen. Controleer je borsten na de voeding opnieuw. Als het goed is, voelt de borst die je hebt aangeboden, dan een stuk soepeler aan en zitten er geen 'bobbeltjes' meer.
Signalen dat je te weinig borstvoeding hebt
Je baby is niet tevreden na de voeding. Je baby komt niet aan of valt af. Je baby huilt veel en slaapt amper of is extreem rustig en lusteloos. Je baby wil de hele dag zuigen maar bij het aanleggen valt hij in slaap.
De melkproductie kan opgestart worden door middel van handexpressie of afkolven. Men raadt aan om minstens 8 à 10 keer per dag 10 à 15 minuten af te kolven om de productie optimaal te gaan stimuleren. Een dubbelzijdige elektrische kolf heeft hierbij de voorkeur.
Probeer ongeveer 10 kolfsessies per dag in te lassen. Zet de kolf zo neer dat iedere keer wanneer je langs de kolf komt, deze even extra gebruikt. Kolf echter niet vaker dan iedere 45 minuten. Je kolft wat je gewend bent maar 1 maal per dag kolf je extra intensief.
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
De voedingstijd aan de borst varieert per moeder-kindpaar maar zal ongeveer 15-20 minuten aan de eerste borst zijn en ongeveer nog 10 minuten aan de tweede borst. Ook het aantal voedingen per 24 uur varieert per kind, ook afhankelijk van de leeftijd en behoeften.
Slaap als je baby slaapt.Huid-op-huidcontact stimuleert je melkproductie ook. Samen met je baby in bed liggen, veel contact met elkaar hebben, of bijvoorbeeld je baby in een draagdoek bij je houden heeft een positief effect op je melkproductie.
Adviezen tijdens zwangerschap en borstvoeding
Venkel en anijs Het Voedingscentrum adviseert moeders die borstvoeding geven om geen venkel- en anijsthee te nemen. Ook raadt het Voedingscentrum af om venkel- en anijsthee aan baby's te geven.
Pas je voeding aan
Vermijd bijvoorbeeld peterselie, salie en munt, want zij remmen de melkproductie af. Zoete en bittere zaden, zoals anijszaad en amandelen bevorderen daarentegen juist de melkproductie.
Moedermelk = Vloeibaar goud
„We noemen donormelk vloeibaar goud.” Niet alleen omdat het voor baby's zo waardevol is. Oók omdat het – alle kosten voor testen, vervoer en pasteurisatie meegerekend – driehonderd euro per liter kost.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
De 'leegheid' van een borst is daarnaast afhankelijk van de opslagcapaciteit ervan. Een borst die 100 ml kan bevatten is veel eerder 'leeg' dan een borst die 400 ml kan bevatten. De eerste borst zou zich dus weer sneller opvullen als de baby 80 ml eruit heeft gedronken.