Bij het lachen komen er drie hormonen vrij; endorfine, serotonine en oxytocine. Wie deze stofjes kent, weet dat ze zorgen voor een lekker, ontspannen en vrolijk gevoel.
Als je glimlacht, maakt je lichaam namelijk endorfine, dopamine en serotonine aan – stuk voor stuk hormonen die je gelukkiger maken en die je stressniveau doen dalen. De productie van die stoffen komt trouwens niet alleen op gang wanneer je zelf lacht, maar ook als iemand anders naar je lacht. Glimlachen is dus gezond!
Mensen die vaak lachen selecteren vaker positieve informatie, waardoor ze zich sneller gelukkig voelen.” En dat helpt dan weer om gemiddeld genomen langer te leven. Maar da's niet alles. Want een positieve ingesteldheid maakt je ook geliefder.
Doordat je tijdens het lachen veel lucht - met mogelijk schadelijke stoffen - inademt, kan een astma-aanval ontstaan. Incontinentie en een hernia komen ook voor als gevolg van een lachaanval. Tot slot maakten de onderzoeker een lijst van aandoeningen die ziekelijk lachen veroorzaken.
Als je lacht, maakt je lichaam gelukshormonen aan. Door meer endorfine, dopamine en serotonine zorgt lachen voor meer ontspanning in je lichaam. Helemaal als je gespannen bent, is lachen ideaal voor een spanningsontlading.
Een lach op het gezicht werkt van nature aanstekelijk. Uit onderzoek blijkt ook dat door te glimlachen, naast het aanmaken van het gelukshormoon, ook de bloeddruk verlaagd wordt, stresshormonen als adrenaline en cortisol verminderd worden en pijn verminderd wordt.
Dat is een spier die tussen je borst en je buik zit. Met elke in en uitademing gaat deze spier op en neer als je lacht. En dat gebeurt heel vaak en heel snel achter elkaar. Als je de slappe lach hebt, zenden je hersenen te weinig signalen naar je spieren.
Door flink te lachen maakt je lichaam endorfine aan, het gelukshormoon.Daardoor blokkeert je pijnwaarneming en kun je meer pijn verdragen. Naast deze lichamelijke effecten zijn er ook psychische effecten. Lachen is een goed middel tegen psychologische stress.”
Bij het Pseudobulbair effect, (PBA en in het Engels Pseudo Bulbar Affect), emotionele labiliteit, labiel affect of emotionele incontinentie heeft iemand door hersenletsel onvrijwillige of oncontroleerbare episodes van huilen, lachen, gapen of andere emotionele uitingen.
30 minuten per dag lachen verkleint de kans op een hartaanval! Dit komt omdat het stresshormoon cortisol (dat je spieren verstijfd) wordt afgeremd door het lachen.
'Een glimlach is een onhoorbare, net zichtbare vertrekking of verbreding van de mond.Voluit lachen is expressiever en heeft daardoor vaak een meer eenduidige betekenis.
Narcolepsie is een aandoening met een verstoord slaap-waakpatroon die gekenmerkt wordt door slaapaanvallen overdag, verstoorde slaap in de nacht en bij een deel van de kinderen en volwassenen ook een verslapping van de spieren bij lachen of huilen. Hoe wordt narcolepsie ook wel genoemd?
(m.) Uitspraak: ['lɑxəbɛk] Verbuigingen: lachebek|ken (meerv.) 1) iemand die gauw en veel lacht en die daardoor soms oppervlakkig wordt gevonden Voorbeeld: `Ons buurmeisje is een echt lachebekje.
Achter een smile hoeft lang niet altijd een positieve emotie te zitten. Het ene lachje is een teken van minachting, het andere verraadt onzekerheid of verliefdheid. En vaak zit er helemaal geen oprechte emotie achter een glimlach, maar lachen we alleen uit beleefdheid. Een lach heeft dus vele gezichten.
Niet alleen in uw gezicht, maar door uw hele lichaam is uw lach te voelen. Zo spant u tijdens een lachbui onder andere uw rug, benen, buik, ademhalingsspieren aan. 100 keer lachen is ongeveer gelijk aan vijftien minuten fietsen of trainen in de sportschool. Of tien minuten op de roeimachine.
Workout voor het lichaam
Tijdens het lachen gebruik je veel spieren: in je gezicht in totaal 15, maar ook de spieren in je buik en middenrif. Als je 10 tot 15 minuten lacht verbrand je zelfs ongeveer 50 calorieën. Een leuke workout! Genoeg redenen dus om (nog) vaker te lachen!
Niet kunnen huilen kan een teken zijn van stress en depressie. Misschien is het zo erg dat je niet weet hoe je verder moet. Voorkom erger. Denk je wel eens aan zelfdoding?
Kun je ook huilen zonder reden? Ja, dat kan. Je kunt bijvoorbeeld verdrietig worden uit angst voor verdriet. Bijvoorbeeld omdat je veel om iemand geeft en je afvraagt hoe het zonder diegene zou zijn.
Van huilen wordt gezegd dat het stresshormonen en giftige stoffen uit ons lichaam haalt. Als je huilt, verminder je je stress zodat je lichaam kan beginnen met ontspannen. Daarom voelt het zo goed nadat je hebt gehuild. Vaak houden we onze tranen in omdat we anderen niet ongemakkelijk willen laten voelen.
Een andere valkuil van humor is dat het kan leiden tot een gebrek aan respect voor serieuze kwesties. Dit kan kwetsend zijn of mensen uitsluiten, wat kan zorgen voor meer spanning en conflicten.
Lachen is niet alleen goed tegen pijn dankzij de endorfine, maar door de aangemaakte dopamine word je er ook nog eens blijer en gelukkiger van en minder gestrest. Hierdoor ga je positiever met tegenslagen om.
Spieren worden getraind
Doordat je tijdens het lachen veel spieren aanspant, train je (onbewust) spieren in je buik, gezicht, benen en rug. Dat je soms, wanneer je lang en hard lacht, pijn in je buik krijgt, betekent dus eigenlijk dat je bezig bent met een goede work-out.
Welke glimlach is echt? Voor alle duidelijkheid: op de rechterfoto is een nepglimlach te zien. 'Bij een spontane glimlach gebruiken we meer gezichtsspieren, waardoor je lijnen rond de ogen ook beter kan zien', zegt Wiseman. Met andere woorden: een echte glimlach kan je herkennen aan de guitige ogen.
Zet het op een lachen
Je verbrandt per minuut lachen zo'n 1,30 calorie, zo wijst onderzoek aan de Vanderbilt University uit.